Počítače a internet

Článků v rubrice: 105

Pozor na veřejné Wi-Fi sítě!

Práce v kavárnách a restauracích, surfování na internetu na veřejných místech nejen v Česku, ale i v zahraničí se stalo součástí našeho každodenního života. Málo lidí si ale uvědomuje, že se vystavuje velkému nebezpečí. Internetoví útočníci mohou přes veřejné sítě získat přihlašovací údaje a pokusit se je použít pro přihlášení k e-mailu nebo na sociální sítě nebo jinak zneužít. Návštěva restaurace spojená se surfováním na veřejné nezabezpečené síti Wi-Fi tak může dotyčného stát jeho internetovou identitu. A nebo i peníze.

Fotogalerie (1)
Ilustrační obrázek (zdroj Pixabay)

Veřejné sítě, samozřejmě, lze používat i bezpečně. U veřejných hotspotů je dobré sledovat jejich formu ochrany. Spolehlivější hotspot je například ten, který používá WPA (Wi-Fi Protected Access) či ještě bezpečnější WPA2. Díky tomu dojde k vytvoření virtuální privátní sítě mezi uživateli a vzdáleným VPN serverem. Tento způsob komunikace je vůbec nejbezpečnější, protože vytváří mezi naším zařízením a VPN serverem zašifrované spojení a nikdo, kdo je připojen do stejné Wi-Fi sítě, nemůže komunikaci rozluštit. K bezpečnosti také přispívá vypnutí schopnosti telefonů a dalších zařízení, aby se automaticky připojovaly na dostupné veřejné Wi-Fi.

Falešné Wi-Fi sítě

„Časté jsou případy, kdy si internetoví piráti zřídí otevřenou Wi-Fi síť, která se tváří jako služba poskytovaná například kavárnou od vedle, knihovnou či oblíbeným obchodním centrem ve vašem městě. Většina z nás nepojme žádné podezření, síť je pojmenována právě podle místa a nevypadá nijak nebezpečně. My v domnění, že jde o síť, která je oficiální, si vypneme data a připojíme se. Jenže tady nastává problém. Síť byla založena pouze za účelem útoku na jejího uživatele,” upozorňuje na nebezpečné připojení k Wi-Fi Jakub Jánský ze společnosti AIM.

Mezi země, které mají nejvyšší podíl nezabezpečených sítí, patří například Thajsko, USA či Francie. U nás jsou jednoznačně nejzranitelnější lidé v Praze, protože zde je vysoké procento sítí, které lze rychle narušit.

Nebuďme naivně důvěřiví

Pokud jsme ve stresu anebo pospícháme, případně pokud nemáme informace o nebezpečí, která vznikají platbami přes veřejné Wi-Fi sítě, prostě to neřešíme. Zaplatíme, co je třeba, aniž bychom se více zamýšleli nad tím, že by se nám tato platba mohla mnohonásobně prodražit díky podvodníkům, kteří čekají právě na takovouto příležitost. Když už tedy není jiná možnost, je nutné si ověřit sítě, které využíváme. Ideálně bychom měli používat zabezpečený protokol HTTPS, při prvním připojení je dobré zakázat v síti Windows sdílení a také doporučujeme nebýt připojený příliš dlouhou dobu. Pokud je to možné, měli byste se do účtů, jako je internetové bankovnictví či pracovní e-mail, přihlašovat až v domácím prostředí. Ochráníte tak svá data i svou peněženku.

Jedna z nejvíce cenných hodnot na černém trhu internetových pirátů jsou přístupové údaje k našim bankovním účtům. Obchoduje se ale také s údaji typu rodné číslo, emailová adresa, adresa bydliště. Dále jsou oblíbená různá ověřovací data v podobě otázek například na den a rok narození, vylákání vašeho telefonního čísla pro ověření atp.

 

Mobilní telefon zadarmo?

Dostali jste skvělou nabídku, že jste byli právě vybráni, jakožto anonymní výherce nového mobilního telefonu? Stačilo, abyste jako jubilejní návštěvník stránky kliknul na banner se skvělou výhrou. Jen je nutné splnit poslední krok: ověřit vaši totožnost a vyplnit formulář. Zdá se to jednoduché, uvěřitelné… jenže jde o internetové piráty, kteří na základě vaší důvěry dostanou data, zatímco vy nedostanete nic.

Kdo nás varuje

Obchodní značka AIM společnosti Planet A, a. s., je český poskytovatel internetového připojení, který působí na trhu už 10 let. Zaměřuje se zejména na poskytování internetu a televize po optické síti. V loňském roce AIM rozšířila poskytování vlastního internetového připojení na území celé České republiky.

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Co uvádí vodní houby do pohybu

Vodní houby nemají neurony ani svaly, přesto se pohybují.  Jak to dělají a co nám to říká o vývoji krevních cév u vyšších živočichů, odhalili vědci z Evropské ...

Erupce sopky Santorini před 520 000 lety

Hluboko pod středomořským dnem, které obklopuje řecký ostrov Santorini, objevili vědci pozůstatky jedné z největších sopečných erupcí, které kdy Evropa viděla.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail