Počítače a internet

Článků v rubrice: 105

Ochrana před civilními drony

Drony všeho druhu jsou čím dál populárnější, až to leckde začalo vadit. Někde mohou být drony opravdu nebezpečné – například na letištích – jinde mohou nezvaně nahlížet svými kamerkami do soukromí lidí třeba opalujících se na balkonech v rouše Evině či Adamově. Společnost Kaspersky spustila nový typ zabezpečení, který organizacím a majitelům nemovitostí pomáhá s ochranou před neoprávněným vniknutím civilních dronů na jejich pozemek. Díky kombinaci senzorů, které využívají laserové snímání, a technologií strojového učení dokáže Kaspersky Antidrone automaticky zpozorovat, identifikovat a zabránit bezpilotnímu stroji v proniknutí do nepovolené oblasti. Velkou výhodou je navíc fakt, že dron nepřijde k újmě.

Fotogalerie (1)
Hardware systému Antidrone (foto Kaspersky)

Hodnota světového trhu s drony se v roce 2018 odhadovala na 327 miliard korun a očekává se, že v roce 2024 přesáhne hranici jednoho bilionu. Tento rapidní vzestup odvětví bezpilotních strojů má na svědomí široký potenciál jejich využití, od doručování zásilek, přes průzkum těžařských oblastí, až po čistě zábavné účely.

Bohužel jako téměř každý revoluční vynález, tak i drony se mohou jednoduše stát i nástrojem nekalých úmyslů. Nedávná studie z Velké Británie navíc ukazuje, že pouhých 31 % respondentů má k bezpilotním strojům pozitivní vztah. Důvodem pro takto negativní výsledek je zejména nelegální a bezohledné používání bezpilotních strojů. Drony mohou sloužit ke špionáži, poškození kritické infrastruktury či narušení vzdušného prostoru letiště.

I přes veškerá negativa a potenciální hrozby této technologie jsou ale možnosti využití dronů pro firmy i jedince mnohdy užitečné a nenahraditelné. Proto je nezbytné zajistit, aby drony neohrožovaly soukromí a bezpečnost. Firma Kaspersky za tímto účelem vyvinula vlastní antidronový systém, který pomůže bezpilotním strojům zlepšit image a podpoří jejich operátory v zodpovědnějším chování vůči okolí.

Software, lasery a kamery

Kaspersky Antidrone koordinuje řadu hardwarových modulů a dokáže rozlišit drony od ostatních předmětů. K jejich vyhledávání pomáhá hlavnímu detekčnímu modulu kombinace kamer, radaru, LIDARu a zvukových sensorů. Novinkou v tomto odvětví je technologie, která využívá laserů pro zjištění polohy dronů.

Jakmile systém detekuje ve vytyčené oblasti létající předmět, odešle jeho souřadnice přes příslušný server do speciálního zařízení, které se podle dat z primárního detekčního modulu natočí ve směru daného předmětu. Následně ho kamera zabere a přiblíží. Ve stejnou dobu zanalyzuje video neuronová síť navržená k rozpoznání dronů od ostatních předmětů. Pokud určí, že se jedná o dron, vyšle server pokyn k dalšímu speciálnímu modulu, který zablokuje signál mezi dronem a jeho operátorem. Z toho důvodu se dron buď vrátí na místo, odkud vzletěl, nebo přistane tam, kde ztratil signál. Zařízení tak nebude poškozeno, protože neproběhne žádný fyzický kontakt.

Zabránit poškození

„V našem Kaspersky Antidrone týmu máme bohaté zkušenosti s bezpilotními stroji. Uvědomujeme si, že tyto technologie mohou představovat reálné nebezpečí. Byl jsem například svědkem riskantních manévrů během veřejných akcí. To pak přirozeně vzbuzuje pochyby o užitečnosti dronů. Jakožto operátor bezpilotního stroje také často nevíte, do kterých oblastí je zakázáno létat. Je frustrující, když vám pak  někdo váš drahý dron zničí, poškodí či jinak fyzicky uzemní. I proto jsme při vývoji softwaru mysleli jak na bezpečnostní opatření, tak na zájmy dronových nadšenců. Díky tomu jsme vytvořili řešení, které dronům zabrání ve vstupu do zakázaných oblastí a zároveň je uchrání od poškození,“ vyjádřil se Vladimir Turov, Project Owner v Kaspersky Antidrone.

Software se dodává jako samostatná součást hardwaru třetí strany, jako přenosná verze, která může být využita například na terénních autech, či jako integrovaná součást dalších monitorovacích systémů, včetně infrastruktury pro chytrou domácnost.

Pro více informací o Kaspersky Antidrone a jeho dostupnosti navštivte https://go.kaspersky.com/antidrone.global.html.

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail