Počítače a internet

Článků v rubrice: 105

Technologie pro simulace a prevenci šíření koronaviru v nemocnici

Technologie a počítače pomáhají v boji s koronavirem. Největší čínská modulární nemocnice postavená na podzim narychlo během 14 dnů pro boj s COVID-19 začíná využívat simulace softwaru SIMULIA XFlow od firmy Dassault Systemes. Cloudová 3D platforma nahrazuje starší a pomalejší sdílení dokumentů.

Fotogalerie (1)
Názorný výstup ze simulačního programu pro šíření kontaminace (zdroj Dassault Systèmes)

Společnost Dassault Systémes zahájila spolupráci s čínským CSADI (Středo-jižní institut architektonického designu). Instituce spolupracují na tvorbě simulací a vyhodnocování schémat rozšíření viru v prostoru nemocnice Leishenshan v čínském Wuhanu. Tato největší nemocnice pro infekční choroby a pacienty s COVID-19 byla postavena během 14 dní. CSADI a Dassault Systèmes využívají simulační schopnosti softwarové platformy 3DEXPERIENCE k simulování kontaminace a rozšíření viru uvnitř ventilačního systému nemocnice a k zamezení negativních vlivů ventilačních rizik.

Bezpečnost uvnitř i vně

Zamezení rizika kontaminace okolního prostředí je pro CSADI klíčové, obzvláště pak minimalizace křížové kontaminace uvnitř nemocnice a jakékoli dopady na vnější blízké okolí a jeho obyvatele. Pro tyto účely daroval Dassault Systèmes institutu CSADI svůj software SIMULIA XFlow fungující na platformě 3DEXPERIENCE, který je schopen simulovat vnitřní i vnější proudění vzduchu, rozšíření viru ve ventilačních systémech a další situace. "Také umožňuje optimalizovat vypouštění vzduchu z podtlakových oddělení tak, aby byla zajištěna ochrana zdravotnického personálu,“ řekl Zhang Shen, ředitel oddělení Engineering Digital Technology Center, CSADI. SIMULIA XFlow bude také modelovat bezprostřední vliv vypouštěných emisí do vnějšího prostředí. Data poslouží pro projektování a výběr nejvhodnějšího místa pro případnou další modulární nemocnici.

Spolupráce s Čínou je v souladu s novým strategickým zaměřením firmy „od věcí k životu“ (From Things to Life). "Prostřednictvím technologií pomáháme společnostem obnovit jejich provoz a budoucí rozvoj po odeznění pandemie,“ řekl Ying Zhang, generální ředitel Dassault Systèmes v Číně. "Využití virtuální 3D technologie při projektování, vývoji a výrobě umožňuje bezproblémovou vzdálenou spolupráci kdykoliv a kdekoliv na světě, přičemž všem uživatelům umožňuje pochopit problematiku, získat zkušenosti a navzájem komunikovat. Uprostřed současné krize nahrazuje cloudová 3D platforma pro spolupráci starší a pomalejší systém sdílení dokumentů.“

Dassault Systèmes má přes 270 000 klientů ve více než 140 zemích světa ve všech průmyslových odvětvích. Více informací najdete na www.3ds.com.

Carola von Wendland, Olga Veselá

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail