Praktické informace

Článků v rubrice: 83

Patero tipů jak na dovolenou bez vybitých akumulátorků

Ať už na léto plánujete dobrodružnou cestu za exotikou nebo klidnou dovolenou u rybníka, určitě se těšíte, že si z cest přivezete kromě suvenýrů i nesmazatelné vzpomínky v podobě fotografií a videoklipů. Na cestách vás však může nepříjemně zaskočit vybitý akumulátorek fotoaparátu nebo kamery. Poradíme vám, jak si zážitky z cest z důvodu vybitého akumulátorku nenechat uniknout.

Fotogalerie (1)
Ilustrační foto

 

1. Vyměňte staré akumulátorky

Když dobíjecí akumulátorek stárne, zkracuje se jeho výdrž. Běžná životnost akumulátorku je 300 až 500 nabíjecích cyklů, což stačí maximálně na tři roky provozu. Jakmile akumulátorek nevydrží déle než půl hodiny, je třeba ho vyměnit. Vyzkoušejte proto své akumulátorky a zvažte jejich výměnu ještě před odjezdem na dovolenou. Ve chvíli, kdy se chystáte zvěčnit nezapomenutelný zážitek a akumulátorek „klekne“, na to bývá pozdě.Pokud jste si pořídili nový akumulátorek, měli byste ho před prvním použitím několikrát vybít a poté zcela nabít. Pokud byste ho v prvním cyklu úplně nenabili, mohli byste tím snížit jeho kapacitu.

 

2. Pořiďte si náhradní akumulátorek

Pokud v létě míříte mimo civilizaci a víte, že budete delší dobu bez přístupu k elektřině, pořiďte si náhradní akumulátorek. Dbejte přitom na správné skladování. Akumulátorkům neprospívá, když se dlouho nevyužívají, proto náhradní akumulátorek a ty původní používejte střídavě v pravidelných intervalech. Navíc by akumulátorky neměly být skladovány zcela vybité. Před uložením akumulátorky nabijte asi na polovinu kapacity, zabráníte tak snižování jejich životnosti.

 

3. Chraňte akumulátorek před vlhkem a kovy

Během dovolené se mohou akumulátorky nedopatřením dostat do styku s vodou nebo mohou být vystaveny pálícímu Slunci. Avšak právě vlhko a extrémní teploty jim škodí. Hrozí totiž koroze a poškození kontaktů. V případě, že akumulátorek na cestách nešťastnou náhodou zvlhne, otřete ho do sucha a nechte 48 hodin při pokojové teplotě vyschnout. Nikdy se však nepokoušejte akumulátorek otevřít, nejspíš byste ho nenávratně zničili.Další možností, jak akumulátorek zničit, je uložit ho v kufru v těsné blízkosti kovových předmětů. Například nože nebo kovové hřebeny ho můžou zkratovat. Pokud je akumulátorek mechanicky poškozený, nevkládejte ho nikdy do přístroje.

 

4. Zabraňte častému vybíjení

Životnost akumulátorků zkracuje, když je často vybíjíme a nabíjíme. Proto je dobré používat přístroje tak, aby spotřebovávaly co nejméně energie. Díky tomu nabitý akumulátorek i déle vydrží. Minima spotřeby jednoduše docílíte tím, že používáte na svém notebooku, mobilu či fotoaparátu úsporný režim. Také můžete ztlumit jas nebo kontrast displeje. Nenechávejte přístroje zbytečně zapnuté, ale pravidelně je vypínejte. Například mobilní telefony spotřebují velké množství energie při vyhledávání signálu. Proto na cestách, kdy signál často kolísá, mobil raději vypínejte.

 

5. Šetřete místo a mějte jedinou nabíječku

Abychom mohli akumulátorek na dovolené dobíjet, nesmíme samozřejmě zapomenout přibalit do kufru ani nabíječku. V dnešní době s sebou vozíme hned několik digitálních přístrojů – fotoaparát a kamera jsou na cestách nezbytností, stále častěji však na dovolenou přibalujeme i GPS nebo notebook. Adaptéry k digitálním hračkám přitom mohou zabrat až 1,5 kila z povoleného hmotnostního limitu zavazadel, který je u většiny leteckých společností 20 kilogramů. Ideální cestou, jak snížit hmotnost zavazadel, je pořídit si univerzální adaptér, který díky technologii výměnných konektorů umožňuje z jediné nabíječky nejrůznější přístroje. Například cestovní adaptér iGo Travel umožňuje napájet notebook a současně další mobilní přístroje, a to nejen v autě, ale dokonce i v letadle.

Radim Tlapák
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Co uvádí vodní houby do pohybu

Vodní houby nemají neurony ani svaly, přesto se pohybují.  Jak to dělají a co nám to říká o vývoji krevních cév u vyšších živočichů, odhalili vědci z Evropské ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail