Praktické informace

Článků v rubrice: 83

Radíme vám

1. Pojedu po maturitě studovat vysokou školu v zahraničí. Musím studium v zahraničí hlásit českým úřadů?

Hlásit českým úřadů vycestování za účelem studia do jakékoli země světa není nutno. Z čl. 14 Listiny základních práv a svobod totiž vyplývá, že svoboda pohybu a pobytu je zaručena. Po vstupu České republiky do Evropské unie máte navíc možnost studovat v kterékoli z členských zemích unie za stejných podmínek jako každý jiný občan Evropské unie.

2. Kdy a v jaké formě mohu podat odvolání proti výsledkům přijímacího řízení na VŠ?

Tuto otázku řeší zákon č. 111/1998 Sb., o vysokých školách, ve znění pozdějších předpisů. Protože však otázka lhůty pro odvolání proti rozhodnutí o nepřijetí uchazeče o studium není v tomto zákoně výslovně upravena, postupuje se podle správního řádu. Lhůta pro podání odvolání činí 15 dnů ode dne doručení rozhodnutí o nepřijetí uchazeče o studium. Připadne-li konec lhůty na den pracovního klidu, je posledním dnem lhůty nejbližší příští pracovní den. Odvolání je možné učinit písemně nebo v elektronické podobě podepsané zaručeným elektronickým podpisem. V případě písemného odvolání je lhůta zachována, jestliže poslední den této lhůty je odvolání podáno k poštovní přepravě.

3. O prázdninách jsem si na brigádě vydělal 15 tisíc korun. Slyšel jsem o možnosti vrácení daní. Kolik peněz mi vrátí a co pro to musím udělat?

Pokud hovoříte o brigádě, předpokládám, že jste student střední nebo vysoké školy. Pokud Vám zaměstnavatel srazil daň z příjmu vyplaceného na základě dohody o pracovní činnosti, můžete po uplynutí zdaňovacího období (kalendářní rok, v němž jste byl na brigádě) uplatnit žádost u finančního úřadu (jeho příslušnost se určuje podle místa Vašeho bydliště) o vrácení zaplacené daně. To učiníte podáním daňového přiznání k dani z příjmů fyzických osob po uplynutí zdaňovacího období, kde uvedete, že žádáte o vrácení přeplatku na dani ve výši odvedené zaměstnavatelem. Žádost je třeba doložit potvrzením o zdanitelných příjmech ze závislé činnosti a funkčních požitků, které je Vám povinen vydat zaměstnavatel. V roce 2005 činí nezdanitelná část základu daně 38 040 Kč na poplatníka a u studenta se tato částka zvyšuje o 11 400 Kč.

4. Mám na svém osobním počítači nelegální SW – hry. Může mi domácí počítač zkontrolovat policie?

Skutečnost, že máte na svém počítači nelegální SW – hry, je protiprávním jednáním, které lze kvalifikovat jako přestupek podle zákona č. 200/1990 Sb., o přestupcích, ve znění pozdějších předpisů, a za určitých okolností dokonce jako trestný čin podle trestního zákona. V rámci řízení o přestupku nemá policie (popř. správní úřad) možnost vstoupit do Vašeho bytu proti Vaší vůli a získat tak přístup k věcem ve Vaší domácnosti (počítač). Pokud však bude policie prověřovat okolnosti svědčící o spáchání trestného činu, může ve Vašem bytě vykonat domovní prohlídku a to i v případě, bude-li vyšetřovat jiné osoby. K domovní prohlídce je však vždy třeba, aby soud vydal příkaz k jejímu provedení.

JUDr. Marek Geleta
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Fyziklání 2024 - výsledky

Jako každý rok se i letos dne 16. 2. 2024 v Praze na letňanském výstavišti PVA EXPO Praha konala mezinárodní týmová fyzikální soutěž s názvem Fyziklání. Organizátorem již 18.

Baterie vydrží 50 let bez dobíjení

Vědci v Číně sestrojili jadernou baterii, která dokáže vyrábět energii až 50 let bez dobíjení. BV100 od společnosti Betavolt je menší než mince a obsahuje radioaktivní izotop niklu, který ...

Unikátní izraelský chladicí systém v Hodoníně

Dosavadní průtočné chlazení elektrárny Hodonín vodou z řeky mělo hlavně v létě omezenou kapacitu. Po několikaměsíčním testu přešel do ročního zkušebního provozu nový chladicí systém.

Výběr střední školy: Plno mají i učiliště

Na střední školy míří početně nejsilnější generace za poslední léta. V loňském roce se tisíce žáků nedostaly ani na „učňák“.

Nanosatelit a horkovzdušný balón pro nouzové širokopásmové připojení kdekoli

Výzkumný tým katalánské univerzity navrhuje komunikační systém umožňující záchranným službám pracovat bezpečně v obtížných situacích.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail