Praktické informace

Článků v rubrice: 83

Reklama, reklama, reklama...

Bylo – nebylo, ale spíše bylo, protože je a nikdo si nevzpomene, odkdy je: reklama.

Fotogalerie (5)
Ilustrační foto

Začalo to nejspíš už ve chvíli, kdy první lovec vzal kožešinu a šel ji vyměnit za kořínky. A jak se součástí života lidí stala specializace, bylo reklamy čím dál tím víc. Tehdy se to ještě ale jmenovalo poctivá práce.
Počátkem jedenadvacátého století už to byl samostatný průmysl. Najít slogan, který by přesvědčil zákazníka, že mezi desítkami a desítkami stejných výrobků je právě tenhle ten nejlepší, se stalo docela slušně placeným byznysem. Ještě lépe placeným byznysem se stalo vymýšlení způsobů, jak lidem tyhle slogany dostat do hlavy a udržet je tam.
Celostránkové reklamy v časopisech, televize, billboardy, reklamní stěny na autobusových zastávkách – vše po čase zevšednělo a bylo třeba najít něco nového, vlezlejšího. Potištěný toaletní papír byl stažen z prodeje poté, kdy se zjistilo, že v podstatě každá barva způsobuje alergie, vydělali na něm hlavně výrobci léků proti hemeroidům. Letiště a obchodní domy tehdy také zavedly holografické reklamy, promítané v čekárnách a chodbách. Zpočátku pasažéry a návštěvníky trochu děsily, než si lidé zvykli, že skrz ně mohou chodit bez úrazu. Tyto reklamy se udržely dodnes, jejich výhodou je, že mohou být použity i v těch nejmenších místnůstkách, kde zpravidla nabízejí knihy, projímadla a prášky proti pálení žáhy.
V roce 2013 byly poprvé v reklamě použity nanotechnologie. Časopisy zkusily používat klipové reklamy. Byly efektní, ale ukázalo se, že jako reklama na jedno přečtení to je příliš drahé. Zato se rychle uchytily reklamy na obalech školních sešitů a trička s měňavými reklamními nápisy se stala šlágrem. Dokonce vznikla reality show, ve které diváci sázeli na to, který reklamní nápis se naráz objeví na největším počtu triček soutěžících. Skandálem se stal nanolak na automobily. Hackeři totiž v nejpřísněji střežených garážích přestříkali citroen francouzského prezidenta a při slavnostní přehlídce k 240. výročí dobytí Bastily tak hlava státu nabídla davům své sexuální služby. Když výrobci potravin a nápojů začali do svých výrobků přidávat reklamní nanošoty, které jejich spotřebitelé začali prožívat, byl v roce 2027 prosazen úplný zákaz nanotechnologií v reklamě.
Stálým šlágrem reklamy jsou internetové virtuální obchodní domy, které se zdokonalují už třetí desítku let. Stačí mít doma vhodné vybavení, a můžete si prohlédnout v podstatě jakýkoliv výrobek. A dokonce se prý už chystají technologie, které umožní holicí strojky či podprsenky přes internet dokonce testovat...

PAGI
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail