Praktické informace

Článků v rubrice: 83

Mýty okolo nabíjení přes USB

USB technologie sjednotily téměř celý svět nabíjení a přenosu dat. Díky nim můžeme pomocí jedné nabíječky dodávat energii různým druhům telefonů i tabletů. Stále však panují mýty, např. že kvůli USB nabíjení mohou vybuchovat smartphony, že se musí využívat funkce bezpečného odebrání USB, že existuje jen jeden typ USB portu a že se přístroje musejí nabíjet jen nabíječkou dodávající stanovené množství energie.

Fotogalerie (1)
Ilustrační foto MD

Mýtus 1: Nabíjení může způsobit výbuch telefonních přístrojů

Mýtus o tom, že nabíjení může být příčinou výbuchu telefonů, se objevuje v médiích poměrně pravidelně. Nedávno to bylo v souvislosti s kauzou vybuchujících přístrojů Samsung Galaxy Note 7. Příčinu jejich vznícení však najdeme jinde. Zavinily to totiž nekvalitní série baterií uvnitř telefonů. „Samovolné vznícení telefonu způsobuje přehřátí baterie. To se stává u nekvalitně vyrobených typů, v nichž se katoda a anoda vzájemně dotknou. K vybuchování mobilů může docházet také důsledkem velmi vysokých teplot. Telefon proto nikdy nenechávejte na přímém slunci či v blízkosti zdrojů tepla,” radí Radim Tlapák z internetového obchodu BatteryShop.cz, který nabízí široký sortiment baterií do mobilních přístrojů.

Mýtus 2: Bezpečnost odebrání USB

Musí se USB bezpečně odebrat pomocí funkce v počítači, nebo jej můžeme ihned odebrat manuálně? Většina počítačů v České republice funguje na základě operačního systému Windows. Pravdou je, že právě u nich nemusíte ve většině případů funkci „Bezpečné odebrání USB“ využít. Problém může nastat, pokud násilně odpojíte USB v době přenosu dat. Dokonce i když počítač hlásí, že data byla přenesena, může v pozadí probíhat ještě několik procesů a odborníci nedoporučují v dané chvíli USB manuálně odebrat. Systémy Windows 7 a Windows 8 však hlásí okamžitý stav, takže u nich funkci bezpečného odebrání USB nemusíte využívat vůbec. Stejně tak se nemusíte obávat rozpojit přístroje, pokud jsou vypnuté.

Počítače jsou nastaveny tak, aby se při jejich vypnutí rozpojila také veškerá k němu připojená zařízení. Některé počítače však mají speciální režim, který nechává USB konektor zapnutý i při vypnutém počítači. Díky tomu můžete nabíjet například připojený telefon.

Mýtus 3: Existuje jen jediný typ USB portu

Vědci stále hledají způsoby, jak vylepšit USB. Čas od času proto dochází k nahrazení této technologie novými, efektivnějšími typy. Existují celkem čtyři standardy USB konektorů – 1.0, 2.0, 3.0, 3.1, resp. 3.1 Type-C. Liší se nejen výkonem, ale také přenosovou rychlostí. Konektory USB 1.0 a 2.0 dodávají proud zhruba do 500 mA. Přenosová rychlost u USB 1.0 je maximálně 1,5 MB/s a v případě USB 2.0 je to 60 MB/s. V letech 2010 a 2011 se na trhu objevil konektor USB 3.0, jehož přenosová rychlost dosahuje až 625 MB/s, což je 10krát více než u předchozího standardu. Nejnovější standard USB 3.1 má ještě dvakrát větší přenosovou rychlost než USB 3.0 a dokáže dodávat proud až 900 mA. Existují dvě verze USB 3.1, které se liší typem. Typ A má klasický obdélníkový tvar, který je nejrozšířenější a plně kompatibilní s předchozími standardy. Nachází se například na základních deskách stolních počítačů. USB 3.1 typu C je plošší a nachází se v nových modelech notebooků a stolních počítačů. Při využití tohoto portu k napájení starších zařízení je nezbytné pořídit prodlužovací kabely, rozbočovače a adaptéry pro jiná rozhraní. Kromě těchto typů se objevují taky microUSB a miniUSB.

Mýtus 4: Nabíjejte pouze nabíječkou zakoupenou společně s přístrojem

Poměrně rozšířeným mýtem je, že přístroj můžete nabíjet pouze nabíječkou zakoupenou společně s ním. To je odůvodněno tím, že přístroji dodává přesně požadované množství proudu. Mnoho lidí se totiž mylně domnívá, že pokud je nabíječka výkonnější, může přístroj poškodit. Pravdou ovšem je, že každý přístroj si vezme pouze tolik proudu, kolik potřebuje ke svému provozu. Tuto kapacitu nikdy nepřekročí, a proto jej nelze nabíjením poškodit. Nabíjení výkonnějším zdrojem energie má dokonce svá pozitiva. Díky němu se totiž zkracuje doba nabíjení. Vždy však užívejte značkové nabíječky, levné čínské napodobeniny totiž můžou telefonu nebo jakémukoliv jinému zařízení skutečně uškodit bez ohledu na výkon.

Užitečné informace o testování, kalibraci a nabíjení baterií v noteboocích zde: 

https://www.premocz.eu/test-baterie-notebooku

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Co uvádí vodní houby do pohybu

Vodní houby nemají neurony ani svaly, přesto se pohybují.  Jak to dělají a co nám to říká o vývoji krevních cév u vyšších živočichů, odhalili vědci z Evropské ...

Erupce sopky Santorini před 520 000 lety

Hluboko pod středomořským dnem, které obklopuje řecký ostrov Santorini, objevili vědci pozůstatky jedné z největších sopečných erupcí, které kdy Evropa viděla.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail