Praktické informace

Článků v rubrice: 83

Odpad z domácnosti: drahé kovy i nebezpečné jedy

Říká se, že v tom, co jeden jako bezcenné vyhodí, může druhý vidět nesmírné bohatství. Pro pochopení stačí, když si uvědomíme, že v podstatě každý výrobek můžeme opravit či recyklovat tak, abychom alespoň některou z jeho částí mohli dál smysluplně používat. Nejinak je tomu i v případě hospodaření s odpady v našich domácnostech. Pojďme se blíže seznámit s druhy odpadů, které produkujeme, a především pak s těmi, které lze zejména díky třídění znovu vrátit do výrobního řetězce.

Fotogalerie (2)
"Civilizovaná" společnost produkuje neuvěřitelné množství odpadů (ilustrační foto Shutterstock)

Při prvním pohledu do odpadkového koše vidíme blíže nespecifikovanou směs vyhozených odpadků, zbytků jídel či starých věcí, kterých se chceme především co nejrychleji zbavit. Když se ale nad tím, co do koše házíme, více zamyslíme, zjistíme, že je možné tuto směsici velmi snadno rozdělit na využitelný a nevyužitelný odpad.

Odpadky, které ještě můžeme využít

Pod pojmem „využitelný odpad“ si můžeme představit všechno, co je možné dále zpracovávat. Jedná se tedy konkrétně o papír, sklo, plasty, nápojové kartony, kompostovatelný kuchyňský odpad, textil nebo nejrůznější druhy elektrozařízení včetně případných baterií. Všechny tyto kategorie odpadu bychom měli třídit už přímo v naší domácnosti. Ideální je k tomu použít speciálních košů, pytlů nebo krabic na jejich ukládání. Tašky a pytle jsou přitom v menších městech či obcích běžně k dostání u firem, které zajišťují tříděný sběr odpadu. Kromě toho si samozřejmě můžeme pro třídění odpadu jednoduše vybrat v obchodě alternativu, která se nám nejvíce hodí do domácnosti.

Naopak „nevyužitelný odpad“ zůstává v domácnosti po vytřídění všeho, co lze recyklovat. K nevyužitelnému odpadu řadíme vše, co je nějakým způsobem znečištěné, například mastné obaly od potravin, nebo např. porcelán, žárovky nebo popel. Všechen tento odpad by se měl vyhazovat do popelnice nebo kontejneru.

Odpady jsou zdrojem cenných surovin

Žijeme v zemi, kde nás od kontejnerů na tříděný odpad dělí v průměru vzdálenost 99 metrů a kde 72 % lidí odpad aktivně třídí a považuje to za naprosto běžnou součást každodenního života. „Češi mají překvapivě stále rezervy v nakládání s některými druhy odpadů. Přestože jsou v třídění odpadu aktivní, například mnohá elektrozařízení či baterie končí i nadále v popelnici, místo abychom je odnesli na sběrná místa určená k jejich recyklaci nebo ekologické likvidaci,“ upozorňuje David Vandrovec ředitel skupiny REMA, která se specializuje na efektivní recyklaci elektrických a elektronických zařízení, baterií a akumulátorů.

Třídění odpadů tedy má v praxi mnohem širší obsah, než jakým je obvyklé dělení na papír, plasty, sklo a zbytek, co se vejde do každé popelnice. Vždyť například díky recyklaci starších elektrozařízení můžeme pomoci tomu, že se až 100 % původně použitých surovin znovu objeví při výrobě nového produktu. „Typickým příkladem je mobilní telefon, který je složen z velké míry z plastu, železa, mědi a malého podílu cínu, zinku či drahých kovů. Pokud se nedostane na určené sběrné místo, ale do popelnice, je to veliká škoda,“ doplňuje Vandrovec. (O tom, co obsahuje obyčejný mobil, a jak můžeme jeho recyklací pomáhat, jsme psali v článku http://www.3pol.cz/cz/rubriky/bez-zarazeni/248-vite-ze-mobily.)

Kapitolou samou pro sebe je biologický odpad, většinou z kuchyně, který se může přeměnit na užitečný humus. Slupky ze zeleniny by tedy měly skončit na kompostě, pro městské lidi bez zahrádky se začíná prosazovat i služba speciálních kontejnerů na bioodpad.

Co se starými elektrospotřebiči?

Mobilní telefony však rozhodně nejsou jedinými elektrozařízeními, jejichž komponenty vyrobené z cenných surovin lze s úspěchem recyklovat. Dalšími spotřebiči, které by neměly končit jen tak na smetišti, jsou třeba staré sekačky, elektrické pily, pračky, televize, monitory, počítače, fény, rychlovarné konvice, autobaterie či zářivky, ale také baterie, tonery z tiskáren, CD a DVD nosiče. Snadnou cestu, jak je odvézt na místo, odkud jejich hodnotné součásti zamíří k recyklaci, nabízejí speciální služby v oblasti odpadů. Zařizují svoz, který si může zdarma objednat každý z nás, ale i každé město či obec.

„V rámci celé republiky je možné odeslat stará elektrozařízení kurýrní službou či si při větším objemu objednat svoz. Jde o unikátní projekt, který občanům umožňuje zdarma odevzdat elektrozařízení včetně baterií přímo z domácností, a to bez nutnosti návštěvy jakéhokoli sběrného místa,“ popisuje David Vandrovec projekt "Buď líný", kterým skupina REMA umožňuje občanům vracet vysloužilá elektrozařízení a baterie na jakémkoli místě České republiky a motivuje je k ekologickému chování.

Více info na http://www.remasystem.cz/

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Fyziklání 2024 - výsledky

Jako každý rok se i letos dne 16. 2. 2024 v Praze na letňanském výstavišti PVA EXPO Praha konala mezinárodní týmová fyzikální soutěž s názvem Fyziklání. Organizátorem již 18.

Baterie vydrží 50 let bez dobíjení

Vědci v Číně sestrojili jadernou baterii, která dokáže vyrábět energii až 50 let bez dobíjení. BV100 od společnosti Betavolt je menší než mince a obsahuje radioaktivní izotop niklu, který ...

Unikátní izraelský chladicí systém v Hodoníně

Dosavadní průtočné chlazení elektrárny Hodonín vodou z řeky mělo hlavně v létě omezenou kapacitu. Po několikaměsíčním testu přešel do ročního zkušebního provozu nový chladicí systém.

Výběr střední školy: Plno mají i učiliště

Na střední školy míří početně nejsilnější generace za poslední léta. V loňském roce se tisíce žáků nedostaly ani na „učňák“.

Nanosatelit a horkovzdušný balón pro nouzové širokopásmové připojení kdekoli

Výzkumný tým katalánské univerzity navrhuje komunikační systém umožňující záchranným službám pracovat bezpečně v obtížných situacích.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail