Praktické informace

Článků v rubrice: 83

Proč si koupit elektrokolo?

Elektrokola zažívají poslední dobou obrovský boom. Oblibu získává tento dopravní prostředek doplněný o elektrický pohon zaslouženě. Na e-kolech snadněji a pohodlněji zdoláte náročnější terény a z jízdy se tak můžete radovat, ať je vaším cílem obchodní schůzka, horský vrchol nebo jen sladký domov po náročném pracovním dni. Ve městech se považují za „zelený“ dopravní prostředek. Proč byste si měli elektrokolo pořídit také a na co si dát při nákupu pozor?

Fotogalerie (1)
KTM Elopeak M29 je silný e-bike ideální pro relaxaci během jízdy na kole. Je vybaven výkonným motorem Bosch a LCD displejem, který umožňuje snadné a rychlé ovládání. (Fotografie Hervis)

„Prodej elektrokol se v České republice za poslední dva roky téměř ztrojnásobil. Ročně jich prodáme v řádech stovek kusů. A i jejich cena je poměrně příznivá. Kvalitní model můžete získat již v hodnotě kolem třiceti tisíc korun,“ říká marketingový ředitel Hervis Sport Jan Štádler. Dle jeho zkušeností se zákazníci pro nákup elektrokola rozhodnou zejména kvůli možnosti dojet bez velké námahy do větších vzdáleností, lehčímu překonávání kopcovitého terénu či ekologické jízdě po městě bez propoceného oblečení.

Výhody elektrokola

Výhody elektrokola při projíždění ucpanými metropolemi již dávno objevili i naši evropští sousedé. Na příklad v kopcovitých městech, jakými jsou Lisabon nebo Stuttgart, používá kola na elektrický pohon většina obyvatel. Pro Pražany by tak elektrokolo mělo být jasnou volbou. Ještě markantnější je nárůst prodejů e-kol v hornatých oblastech. Až 70 % všech cyklistů si ke zdolávání horského převýšení zvolí elektrokolo. „Při výběru elektrokola si pečlivě promyslete, jaký typ je pro vás ideální. Pokud jsou cílem vašich cest náročné kopcovité terény, doporučoval bych elektrokola se středovým pohonem. Pro ty, kteří budou jezdit převážně ve městech, je ideální model s předním pohonem. V nabídce jsou elektrokola městská, silniční, horská a treková – poslední dvě jmenovaná patří k nejžádanějším,radí zkušený nákupčí kol Martin Kvapil. Zároveň nabádá majitele elektrokol k pravidelné údržbě, která by se, zvláště pokud na kole delší dobu nejezdíte, měla skládat z občasného nabití baterie (ideálně tak jednou za dva měsíce) a předsezónní kontroly v odborném servisu. Důležité je hlavně správné seřízení brzd, na elektrokolech se nejčastěji používají kotoučové hydraulické brzdy.

Nezapomeňte nabíjet

Na nabíjení baterie byste neměli zapomenout po každé jízdě. Rekuperaci ještě většina elektrokol neumí. Netřeba příliš zdůrazňovat, že existují příjemnější situace než zůstat uprostřed táhlého kopce bez elektrického pohonu. V cestě můžete samozřejmě pokračovat i bez funkční baterie, ale vzhledem k tomu, že je elektrokolo znatelně těžší než to klasické, nebude jízda v kopcovitých terénech příjemná. Je potřeba mít také na paměti, že baterie se nevybíjejí stejně – déle vydrží lehké cyklistce na stezce podél řeky než stokilovému jezdci v horském terénu ve větrném počasí. Pokud tedy dopředu neznáte délku a dobu trvání vašeho výletu, doporučujeme vzít si s sebou nabíječku nebo náhradní baterku – ta však váží zpravidla kolem tří kil, takže se na zádech pronese. Naštěstí v Čechách i v zahraničí přibývá stále více míst, kde si můžete své kolo zdarma nabít. Baterie se vyndává pomocí speciálního klíče, takže k nabíječce stačí připojit pouze baterii, a ne celé kolo. V ideálním případě se nabíjecí stojany (označené oranžovou značkou Dobíjení elektrokol) nacházejí v blízkosti hotelů, restaurací či kempů. V současnosti je jich už přes šest set (nejvíce na jihu Čech) a jejich počet stále narůstá. Vy se mezitím posilňujete na další cestu a svoji energii dostává i vaše jednostopé vozidlo.

Sledujte předpověď počasí

Při chladném počasí může být kapacita baterie o 20 až 30 % nižší, tedy v zimě vydrží méně. Přehřátí baterie také ovlivňuje životnost. Nenechávejte ji v autě ani jinde, kde se v létě může zahřát na velmi vysoké teploty. Nabíjení baterie by se mělo dít při teplotě 15 °C až 20 oC. To je i ideální skladovací teplota.

Elektrokola jsou pro každého - ale šlapat se musí

Rychlost elektrokola je omezena na 25 km/h. Po jejím dosažení se elektromotor odpojí a vy šlapete dál jako na normálním kole. Pokud tedy toužíte po větší rychlosti, záleží už jen na síle vašich nohou a fyzické zdatnosti. Kdo by chtěl na kole spálit i nějakou tu kalorii, navolí si na řídítkách eko modus. Ten jezdci při jízdě jen lehce pomáhá. Na výběr máte z možností eko, tour, e-MTB a turbo. Mnohá elektrokola již mají možnost walk asistent, což využijete při tlačení kola.

K pořízení elektrokola je sice zapotřebí větší investice (20 - 55 tisíc korun), ale jedno nabití akumulátoru vyjde asi na 2,80 Kč a jeden kilometr jízdy tedy na přibližně 4 haléře.

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail