Praktické informace

Článků v rubrice: 83

Kolik jste prosvítili na vánočních dekoracích

Vánoční atmosféru v podobě světelných dekorací si není třeba odpírat. A to i přes nárůst cen po loňské invazi Ruska na Ukrajinu. Při použití LED světýlek totiž za desítky hodin provozu blikající stromeček, elektrické svícny nebo populární svítící sobi spotřebují méně, než kolik stojí jedno máslo. A výrazně méně, než stojí jedno vyprání v pračce. Ani na Silvestra nebo na Nový rok není třeba si odpírat populárního Mrazíka a televizní pohádky -  provoz nejobvyklejších LED televizí stojí za den 18 korun.

Fotogalerie (1)
Ilustrační obrázek (fotka od Szabolcs Molnar z Pixabay)

K atmosféře vánočních svátků patří výzdoba, často v podobě různých světýlek, světelných řetězů či svícnů. A rozhodně není na místě hledat úsporu u vánoční a novoroční světelné dekorace. Pokud se zvolila správná varianta světýlek, vyjšel jejich provoz přes celé Vánoce i v období adventu jen na pár desítek korun. Většinou však vánoční osvětlení nemáme celý měsíc. 

Spotřeba každého spotřebiče se odvíjí od příkonu, který je u každého elektrického výrobku uvedený. Například LED světelné řetězy na vánoční stromeček mívají nejčastěji příkon kolem 6 wattů. Ano wattů, ceny elektřiny se počítají za kilowatt, tedy za 1 000 wattů. Při dvanáctihodinovém svícení během celého prosince domácnost utratí za provoz jednoho řetězu na vánočním stromku 24 korun, včetně poplatků za distribuci elektřiny. A to i přes nárůst cen v době energetické krize po invazi Ruska na Ukrajinu. 

Velmi nízkou spotřebu mají rovněž další menší vánoční dekorace. Například elektrické svícny lze pořídit s příkonem od 1 do 4 W, malé vánoční sochy, například svíticí sobi, sněhuláci, nebo medvědi, pak od 3 W. Také jejich provoz přes celý advent tedy znamená jen zanedbatelné náklady na elektřinu. Oblíbené venkovní světelné sítě na zeď mají příkon od 3,6 do 8,7 W. Ani za jejich provoz tedy domácnost nezaplatí víc než pár desítek korun. Sváteční osvětlení si může díky minimálním nákladům dovolit úplně každý a není potřeba se v tomto ohledu omezovat. A určitě je to lepší, než znečišťovat ovzduší rachejtlemi. 

Rozhodně není potřeba si odepřít ani celodenní sledování oblíbených vánočních pohádek.  Provoz nejobvyklejších LED televizí stojí za den přibližně do 18 korun. Podobně není příliš nutné hlídat spotřebu při vaření štědrovečerní večeře, novoročního oběda nebo při pečení cukroví. Například příkon elektrických trub se pohybuje od 2,1 do 3,9 kW. Tříhodinové pečení tak vyjde přibližně na 100 korun.

 

Příklady spotřeby světelných dekorací

Dekorace

Příkon

Náklady na svícení*

Vánoční řetěz – 500 LED

 

6 W

24 Kč

Vánoční řetěz s časovačem – 500 LED diod

9,6 W

39 Kč

Vánoční svícen – 7 LED žárovek

1 W

4 Kč

Vánoční svícen se žárovkami

19,8 W

80 Kč

LED dekorace sobí socha

4 W

16 Kč

Extravagantně nazdobený rodinný dům

1 500 W

6 080 Kč

* Měsíční svícení po dobu 12 hodin denně, sazba D02, cena 10,90 Kč/kWh.

 

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Modernizace vodních elektráren

Spolehlivější, bezpečnější, ekologičtější, efektivnější, úspornější a připravené na další desetiletí provozu.

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail