Reportáže, cestování

Článků v rubrice: 82

Vodík na sto způsobů

Paní María Hildur Maack je z Islandu. Pracuje jako Environmental manager ve společnosti Icelandic New Energy. Vystudovala obor Environmentální management a politika na International Institute for Industral Environmental Economics a biologii na University of Iceland. Získala licenci jako průvodce po Islandu, mluví pěti jazyky. Má ráda procházky nebo jízdu na kole, ráda maluje akvarely a dělá sochy ze starého haraburdí. Myslí si, že život stojí za pracovní úsilí a užívá si toho, že má možnost podílet se na nevyhnutelné změně světa energie.

Fotogalerie (1)
Průvodkyně v Informačním centru Jaderné elektrárně elektrárny Temelín (1. řada zleva: Amalie Pavlovská a Jana Sikorová, 2. řada zleva: Šárka Molnárová, Jana Provodová a Hana Marečková)

Čím se zabývá Icelandic New Energy?

Icelandic New Energy propaguje použití vodíku jako paliva. Všechna elektřina na Islandu pochází buď z vodních nebo geotermálních zdrojů a vytápění v domácnostech a průmyslu je pokryto geotermálním teplem. I když ropu dovážíme pouze pro účely přepravy a rybářské flotily, zabírá 28 % spotřebované energie v zemi. Pokud dokážeme použít elektřinu přímo (například vodík vyrobený z vody nebo dostupné obnovitelné zdroje elektřiny), tak nebudeme potřebovat dovážet žádnou energii a celá ekonomika bude založena pouze na obnovitelných zdrojích.

A čím vy osobně?

Zajišťuji sběr dat a průzkum týkající se technologie využití vodíku. Také mám na starosti přípravu nejrůznějších brožur a článků na toto téma i studenty z Islandské univerzity. Od 8.30 do 18.00 h sedím u počítače nebo na poradách s techniky a specialisty na energii a geologii. Přibližně dvakrát týdně prezentuji zájemcům naši práci a odpovídám na dotazy novinářů. Do práce se snažím jezdit co nejvíce na kole. A také si půjčuji jedno z našich aut na vodík, které teď testujeme v městském provozu.

Na čem zajímavém pracujete?

Asi před rokem jsem připravovala naši předváděcí místnost na palubě lodi Elding sledující velryby, kde testujeme pomocnou výkonovou jednotku fungující na bázi vodíku. Je to poprvé na světě, co je vodík testován v reálných podmínkách pro využití na plavidle. Místnost je navržena tak, aby navodila pocit, že se noříte dolů do moře, odkud bereme vodu na výrobu vodíku. Představujeme zde řadu vodíkových projektů jako autobusový projekt ECTOS, vodíkovou čerpací stanici, a také výhledy do budoucna v tomto novém energetickém oboru.

Při příznivém počasí je možné vypnout hlavní motor, většinou dieselový, takže loď je zcela nehlučná. Vodíkový pohon přitom vyrobí dostatek energie pro napájení světel, navigaci apod.

Myslíte, že vodíkové technologie mohou nahradit v budoucnosti uhlí a ropu?

Všechny problémy okolo vodíkového paliva jde vyřešit. Spíše je otázkou, kolik zemí používá své vlastní obnovitelné zdroje energie. Fosilní paliva budou vyčerpána, a proto je čas začít investovat do solární a vodní energie, používat tepelná čerpadla nebo biomasu čistě a efektivně. Zlepšovat účinnost uhelných energetických systémů je dobré, ale pořád budou vypouštět skleníkové plyny a zdroje uhlí nejsou nevyčerpatelné. Čím dříve lidé začnou používat obnovitelné zdroje, tím snáze celý svět zvítězí nad ropou. Na Islandu se první elektrárna postavila v roce 1904 a první geotermální tepelný systém v roce 1930. Investice v posledním tisíciletí byly obrovské, ale teď můžeme naše know-how šířit do celého světa. Počítám, že do nové energetické éry se dostaneme za jednu až dvě generace.

Jak lidé u vás přijímají vodíková vozidla?

Veřejnost, řidiči autobusů, místní úřady i média reagují pozitivně a velice se o tento projekt zajímají. Byl to pro mě jeden z nejlepších zážitků vidět, s jakým zájmem sleduje veřejnost dění v této oblasti. I když jsou ceny této energie oproti očekávání veřejnosti vyšší, technologie se musí otestovat, aby se mohla časem dostat na běžný trh. Veřejnost chápe, že je nutné někde začít. Někteří lidé zdůrazňují efektivnost a této technologii stále nevěří, nicméně jich je menšina.

Naše společnost testuje vodík a nic nehlásáme, dokud nemáme v rukou výsledky. Ostatní testují a používají metan z polí nebo používají auta na elektrické baterie. Nevnímám to jako soupeření, ale jako výzvu, na kterou musíme odpovědět jednoznačným výsledkem. Každé řešení má své pro a proti, ale problém je stejný. Jsem si jistá, že v budoucnosti zde bude mix různých technologií podle dostupných zdrojů. V našem případě jsou to elektřina a voda.


Více informací o vodíkovém hospodářství a autech na vodík v dalších článcích Třetího pólu:

Vodík bezpečnější než benzín
http://www.3pol.cz/index.asp?clanek&view&675

Hudba budoucnosti: 1000 km/l benzínu
http://www.3pol.cz/index.asp?clanek&view&337

Co je to palivový článek
http://www.3pol.cz/index.asp?clanek&view&181

Vodík – palivo budoucnosti
http://www.3pol.cz/index.asp?clanek&view&182

Darina Boumová
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Fyziklání 2024 - výsledky

Jako každý rok se i letos dne 16. 2. 2024 v Praze na letňanském výstavišti PVA EXPO Praha konala mezinárodní týmová fyzikální soutěž s názvem Fyziklání. Organizátorem již 18.

Baterie vydrží 50 let bez dobíjení

Vědci v Číně sestrojili jadernou baterii, která dokáže vyrábět energii až 50 let bez dobíjení. BV100 od společnosti Betavolt je menší než mince a obsahuje radioaktivní izotop niklu, který ...

Unikátní izraelský chladicí systém v Hodoníně

Dosavadní průtočné chlazení elektrárny Hodonín vodou z řeky mělo hlavně v létě omezenou kapacitu. Po několikaměsíčním testu přešel do ročního zkušebního provozu nový chladicí systém.

Výběr střední školy: Plno mají i učiliště

Na střední školy míří početně nejsilnější generace za poslední léta. V loňském roce se tisíce žáků nedostaly ani na „učňák“.

Nanosatelit a horkovzdušný balón pro nouzové širokopásmové připojení kdekoli

Výzkumný tým katalánské univerzity navrhuje komunikační systém umožňující záchranným službám pracovat bezpečně v obtížných situacích.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail