Reportáže, cestování

Článků v rubrice: 82

Kapitánův deník: 14. 5. 2008 aneb Dlouhé Stráně sklidily další potlesk na otevřené scéně

Ráno jsme všichni vstali zmožení z předešlého dlouhého výletu. Nohy bolí, hlavy bolí a máme hlad. Dnešní den se ale nejeví až tak těžce jako dny minulé. Plán je jasný. Po vydatné snídani rychle do autobusu, který za nás dnes bude překonávat velké vzdálenosti a převýšení. Už žádná pěší túra, dnes se budeme po krajině Jeseníků jen vozit. Nastoupili jsme do našeho vytouženého dopravního prostředku a zamířili k našemu prvnímu cíli. Tím se stala přečerpávací elektrárna – vodní dílo Dlouhé Stráně.

Fotogalerie (4)
Fotka na památku

Cesta ubíhala poklidně, řidič jel jako o závod. Najednou autobus zastavil a otevřel dveře. „Co se děje?,“ ptali se všichni. V tom nastoupila žena a my pochopili, že je to náš průvodce. Uvědomili jsme si, že výlet bude veselejší a bohatší o spoustu nových informací a zážitků.

Mezitím jsme vjeli do areálu elektrárny, vystoupili před hlavní budovou a došli do informační místnosti. Zde jsme vyslechli přednášku, shlédli velice zajímavý film, a to jak o všech elektrárnách ČEZ, tak o elektrárně Dlouhé Stráně samotné.

Při odchodu z hlavní budovy už jsme věděli, jak se ČEZ snaží v okolí elektrárny udržovat lesní porosty, jak se snaží ponechávat co nejvíce prostoru přirozené krajině a jaké ohledy klade na přírodu a ekologii. Tyto ohledy jsou také důvodem, proč je většina prostor přečerpávací elektrárny vybudována pod zemí ve skále a proč celé dílo architektonicky zapadá do zdejší krajiny.

Následovala prohlídka elektrárny. Procházeli jsme tunelem, na jehož stavbě se kromě dělníků podílel i kolektiv psychologů, který vytvořil na zdech protiklaustrofobní barevné obrazce chránící zaměstnance před pocitem úzkosti.

Nejvíce jsme se těšili nahoru, k horní nádrži. Konečně jsme se dostali na vrchol a před námi se rozprostřela umělá nádrž o obvodu asi 1.8 km. Zároveň jsme shlédli nádherná panoramata Jeseníků. Představena nám byla hora Praděd, Mravenečník a Malý Děd.

Na závěr bychom stručně řekli, že přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé Stráně patřící společnosti ČEZ je opravdu jedna z nejpozoruhodnějších technických památek v Evropě. Nám se exkurze líbila a doporučujeme každému, kdo tuto zajímavou památku ještě nenavštívil, aby si na její návštěvu našel čas, tak jako my. A pro ty, kteří si budou říkat, že přečerpávačka je pro ně daleko, můžeme doporučit jinou podobnou elektrárnu společnosti ČEZ v samém středu Čech ve Štěchovicích u Prahy. Tu jsme navštívili v roce 2007.

Septima A, Gymnázium Praha 9, Litoměřická.

Septima A, Gymnázium P-9, Litoměřická
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail