Reportáže, cestování

Článků v rubrice: 82

Na kafe do věže aneb netradiční využití fyziky

Máte rádi kávu, čaj nebo podobné nápoje? Láká vás posezení v netradičním prostředí? Pokud jste alespoň na jednu z těchto dvou otázek odpověděli kladně, neváhejte a vydejte se do Mělníka! V tomto městě zhruba 35 kilometrů severně od Prahy můžete zažít oba zmíněné prožitky najednou a ještě si při tom procvičit základní znalosti fyziky!
Město Mělník jste mohli spatřit například v sérii filmů „Básníci“ jakožto domovské město hlavní postavy Štěpána Šafránka (hrál jej Pavel Kříž). Vedle známého zámku s vinicemi a zachovalého náměstí zde můžete obdivovat také Pražskou bránu z 15. století. Najdete ji v samém centru Mělníka. V historii byla věž s průjezdem součástí městského opevnění. Na ulici 5. května v podstatě tvoří průchod mezi starým náměstím Míru a novějším náměstím Karla IV.
V současné době je v Pražské bráně „Galerie a kavárna ve věži“. Posezení zde naleznete ve třech podlažích. O vaše pohodlí se postará stylový nábytek - ručně opracované stoly, nejrůznější „tonetky“, pohovky či divany. Příjemné prostředí dotváří zajímavé výstavy galerie střídající se každý měsíc. V nejvyšších patrech věže je umístěn hodinový stroj a stálá expozice fotografií Mělníka. Z malých okének je krásný výhled na město.
Největší netradičnost kavárny však objevíte v momentě, kdy si budete chtít něco objednat z některého ze dvou vyšších pater. Prostředkem tří podlaží kavárny prochází malý ruční výtah sestávající ze dvou kladek a lana. K tomu je připevněn tác, jehož prostřednictvím se servírují nápoje a jídlo do vyšších pater kavárny. Z druhého podlaží stačí zazvonit zvonečkem a svou objednávku zavolat na obsluhu do prvního patra pod schody. Ze třetího patra již komunikaci s přízemím zajišťuje starobylý telefon. Jakmile je vaše objednávka připravena, ozve se zespoda zazvonění a za pár minut je k vašemu stolu obsluhou ručně vytažen tác s objednanými pochutinami. Celé toto „zařízení“ vlastně demonstruje jednoduchý stroj – kladku a funguje na principu známého zákona zachování energie. Biochemická energie obsluhy točící kladkou v přízemí se z části přeměňuje na kinetickou a potenciální energii tácu s vašimi pokrmy. Jakmile se tedy před vámi zastaví na tácu káva, vězte, že jde o hotovou energetickou bombu, jejíž energie závisí na patře kavárny, v němž sedíte. Námaha vynaložená k vyšplhání do věže se vám tak bohatě vrátí.
Až tedy budete mít cestu přes Mělník nebo nebudete vědět kam odpoledne na kávu, vydejte se do Pražské brány v Mělníku!
Podrobnější informace naleznete na oficiálním webu Galerie a kavárny ve věži http://www.galerie-vez.cz .


TIP
Kavárna je otevřena
v těchto hodinách:
po–čt: 12.00–22.00
pá: 12.00–23.00
so: 14.00–23.00
ne: 14.00–22.00
V létě se otevírací doba
pozmění na:
po–čt, ne: 14.00–22.00
pá, so: 14.00–23.00

Lukáš Gráf
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail