Reportáže, cestování

Článků v rubrice: 82

Co víš o jaderné energetice?

Koncem loňského roku proběhlo pod názvem Co víš o jaderné energetice? další kolo celostátní soutěže pro studenty středních škol. Zúčastňují se třídní družstva škol, na kterých se v uplynulém půlroce uskutečnily besedy o jaderné energetice. Od jara roku 2000 se více než 1000 takových besed zúčastnilo přes 36 000 studentů a do čtyř kol soutěže se přihlásilo 160 tříčlenných třídních družstev.

Fotogalerie (1)
Ilustrační foto

Družstva nejprve korespondenčně odpovídala na třicet otázek kvalifikačního testu. Některé z nich vůbec nebyly jednoduché - např. kolikrát jsou zálohovány bezpečnostní systémy v JE Temelín, nebo co se dělá s použitým palivem po vyjmutí z reaktoru. Do finále postoupilo družstvo SPŠ z Břeclavi, gymnazisté z Jaroměře, třetí ročník gymnázia ve Světlé nad Sázavou, gymnazisté z Lanškrouna a septimáni z gymnázia ve Světlé nad Sázavou.
Finále soutěže předcházela exkurze do jaderné elektrárny Dukovany. Vlastně to bylo "zahřívací kolo", protože průvodkyně začala bez výstrahy studenty zkoušet: Jak se řídí výkon reaktoru? A neskrývala překvapení, že její hosté znali správnou odpověď téměř na každou otázku. Pak se ptali studenti: Jakou největší poruchu jste v Dukovanech zaznamenali? Co musí člověk znát, aby se mohl stát operátorem reaktoru?

Finále za zvuku varhan

19. prosince se v aule Vysokého učení technického v Brně, která byla před nedávnem zrestaurována z bývalé kaple, rozezněly varhany. Byl to hlavní důvod, proč se finále konalo právě zde. Mohlo vyniknout umění jednoho z účinkujících, studenta doktorandského studia strojní fakulty brněnské VUT Vladimír Dvořáka. (Tento mladý muž pozoruhodným způsobem spojuje hudební a technické nadání. Studuje varhanní hru, vede chrámový pěvecký sbor a zároveň řeší složité technické úkoly jako bylo například využití tepla kondenzátu topné páry separátoru a přihříváku páry v režimu sníženého výkonu turbogenerátoru. Za tuto práci získal třetí cenu v předloňském ročníku soutěže Cena ČEZ. Více na www.3pol.cz.)
Družstva soutěžila v několika disciplínách, které měly prověřit schopnosti a dovednosti, které jsou základním předpokladem pro práci v jaderné energetice: test teoretických znalostí v krátkém časovém limitu (např.: vysvětlete hlavní fyzikální rozdíl mezi reaktorem černobylského a dukovanského typu a co z tohoto rozdílu vyplývá? Jaké je postavení jaderné elektrárny
Dukovany na světovém žebříčku spolehlivosti a bezpečnosti?), fyzická zdatnost (přeměnit na cyklistickém trenažéru co nejvíce vlastní síly na elektrickou energii), schopnost zachovat si ve stresové situaci chladnou hlavu a pevnou ruku.
Poslední úkol prověřil orientaci v hudbě.
V. Dvořák v krátkých improvizacích hrál na varhany motivy významných autorů dávné i nedávné hudební historie. Soutěžící i tady potvrdili, že z nich vyrůstají všestranně vzdělaní lidé.

Gratulujeme vítězům - Janu Kořínkovi, Michalu Nejedlému a Renatě Kořínkové ze Světlé nad Sázavou!

Marie Dufková
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Fyziklání 2024 - výsledky

Jako každý rok se i letos dne 16. 2. 2024 v Praze na letňanském výstavišti PVA EXPO Praha konala mezinárodní týmová fyzikální soutěž s názvem Fyziklání. Organizátorem již 18.

Baterie vydrží 50 let bez dobíjení

Vědci v Číně sestrojili jadernou baterii, která dokáže vyrábět energii až 50 let bez dobíjení. BV100 od společnosti Betavolt je menší než mince a obsahuje radioaktivní izotop niklu, který ...

Unikátní izraelský chladicí systém v Hodoníně

Dosavadní průtočné chlazení elektrárny Hodonín vodou z řeky mělo hlavně v létě omezenou kapacitu. Po několikaměsíčním testu přešel do ročního zkušebního provozu nový chladicí systém.

Výběr střední školy: Plno mají i učiliště

Na střední školy míří početně nejsilnější generace za poslední léta. V loňském roce se tisíce žáků nedostaly ani na „učňák“.

Nanosatelit a horkovzdušný balón pro nouzové širokopásmové připojení kdekoli

Výzkumný tým katalánské univerzity navrhuje komunikační systém umožňující záchranným službám pracovat bezpečně v obtížných situacích.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail