Reportáže, cestování

Článků v rubrice: 82

Kam patří techno music?

Hudba vzniká složením několika melodií, tónů, popř. díky lidskému hlasu. Techno music je navíc o zvucích a rytmech. O zvucích a rytmech, které nevyloudíte z žádného hudebního nástroje, z žádného lidského hrdla. Pouze z elektronických přístrojů, které se pro tvorbu této hudby využívají.

Fotogalerie (2)
Ilustrační foto

Jak zpívají stroje

Představte si, že vyrazíte do obrovské továrny a tam budete nahrávat různé zvuky strojů. Zvuky ve srovnání s běžnými zcela atypické, přesto zvuky zajímavé, zvláštní, chladné, kovové, zvuky které nelze slyšet jinde. S touto nahrávkou si pak sednete a zvuky, které jste nahráli, začnete skládat do sebe, tak abyste dosáhli jistého rytmu. Funguje to? Podařilo se vám docílit zajímavé melodie? Právě jste vytvořili kousek techno skladby – gratuluji.
Autoři techno skladeb to nemají tak složité, nemusí navštěvovat továrny a tam nahrávat zvuky, které využijí při své tvorbě. V dnešní elektronické době si sednou do studia, obklopeni celou řadou přístrojů, které nahrazují jedoucí továrnu a v klidu studia mohou vytvářet svou budoucí skladbu.
Nejenom zvuky továrny jsou zvuky, které inspirují autory. Inspiraci lze hledat v jakékoliv opakující se činnosti, či opakujícím se pohybu, zkrátka všude tam, kde lze vnímat uměle vytvořený rytmicky se opakující zvuk. Vždyť i ve slavném českém filmu „Jáchyme, hoď ho do stroje“ bylo použito techno skladby, kterou ze sebe vydával právě stroj tisknoucí grafy.

Techno si v obýváku nevychutnáte

Techno nepatří mezi hudební styly, které byste si mohli maximálně vychutnat v křesle svého obývacího pokoje jako klavírní koncert. Techno se nejlépe vnímá právě v místech odkud vzešlo, tedy v místech blízkých průmyslovým objektům, nebo přímo v nich.
A tak lze potkat party techno-fandů v těch nejzvláštnějších prostorách jako jsou tovární haly. O co víc je prostor zajímavější o to víc přitahuje pořadatele těchto akcí. Prostory zcela „syrové“ si pořadatelé okouknou a začnou s nimi pracovat tak, aby hala neztratila kouzlo průmyslového objektu a zároveň byla příjemným místem pro strávení hezkého večera a noci. Přípravy jsou vždy rozděleny do několika fází. Je nutné připravit akci po technické stránce, tudíž připravit kvalitní zvukový aparát, nespočet světel, lasery, videoprojekci, a to vše postavit do míst odkud bude tato show nejvíce působivá. Dále připravit doprovodný program, místa pro odpočinek a občerstvení a v neposlední řadě kvalitně zabezpečit hygienické zázemí. V prostoru tím vznikne někdy i malé městečko, které nabídne každému nějakou tu zajímavůstku „přímo na tělo“.

Summer Expose

Tak také vznikla party Summer Expose, která se již po několik let vždy koná v blízkosti té nejmonumentálnější stavby v naší republice, u jaderné elektrárny Temelín. Ano, již po tři-kráte jsme mohli vnímat kulisu jaderné elektrárny jako kulisu pro techno party. Místo jako stvořené pro tuto hudbu, místo přímo exklusivní.
Každý rok ke konci června vyrostlo na asfaltovém parkovišti velké pódium, pod kterým se první prázdninový víkend sešlo přes tisíc lidí, kteří přišli přivítat léto a prázdniny právě na tuto party. Na party, kde bylo mimo uznávaných evropských DJ’s, kteří presentovali nejen svou techno produkci, možno shlédnout úžasnou světelnou show podporovanou videoprojekcemi a laserem, který předváděl opravdu nezapomenutelné kousky. Vše gradovalo ve chvíli, kdy laser zamířil své paprsky na chladící věže elektrárny a na nich vytvářel ty nejzajímavější obrazce. Tento pohled zcela vystihnul kontrast techno hudby a stavby. Kontrast, který je pro tuto hudbu tak přirozený.
I v letošním roce se této akce dočkáme a to 29. 6. 2002, tedy opět v první prázdninový víkend. I pro tentokrát se pokusíme o maximální kontrast, kterého lze díky elektrárně dosáhnout. I pro tentokrát se pokusíme nabídnout pohled zcela nezapomenutelný. I pro tentokrát se pokusíme dovést techno music do míst, ze kterých vzešlo.

Jiří Mrázek
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail