Reportáže, cestování

Článků v rubrice: 82

Největší lom na kaolin ve střední Evropě

Kaznějov je malé městečko (3 100 obyvatel) na sever od Plzně. Pro turisty nabízí malebná zákoutí a procházky po okolí s krásnou přírodou, pro milovníky přírodovědy a techniky největší kaolinový důl ve střední Evropě. Těžba kaolinu tu probíhá od roku 1904, bylo zde několik dolů, dodnes se těží v největším z nich. Důl leží v nadmořské výšce 486 m n. m., je dlouhý téměř 1,8 km, v nejširším místě má 800 m. V současné době se těží z minimálně patnácti pater. Roční produkce je 320 000 tun kaolinu. Zdejší kvalitní kaolin má dobrou pověst u nás i v zahraničí, těží se zejména pro výrobu porcelánu, keramických dlaždic a obkladu.

Fotogalerie (3)
Pohled do kaznějovského kaolinového lomu je impozantní - jeho rozměry jsou 1 800 m krát 800 m (foto autorka)

Lom je nepřístupný, vstup do těžebního pole je možný pouze se souhlasem majitele (Lasselsberger a.s.). Je částečně viditelný ze silnice mezi Kaznějovem a Mrtníkem.

Kaolin

Kaolin je bělavá nezpevněná hornina (ušlechtilý jíl), skládající se z minerálu kaolinit a drobných křemenných zrn, jejichž obsah ovlivňuje jeho vlastnosti, zejména viskozitu. V technické praxi se jako kaolin označují i horniny, jejichž jílový podíl činí pouhých 10 až 15 %. V jílové složce jsou minerály kaolinitové skupiny zastoupené více než 80 %. Výraz kaolin pochází z čínštiny: Kao-ling tchu znamená „hlína z Vysokého kopce“, podle naleziště Kao-ling („Vysoký kopec“) u města Ťing-te. Kaolin je sedimentárního původu. Vzniká zvětráváním či kaolinizací hornin bohatých na živec, zejména draselný (granitoidy, kyselé ortoruly, arkózy aj.), v podmínkách teplého a vlhkého klimatu, v kyselém prostředí. Vzniká také hydrotermálním rozkladem živcových hornin. U Kaznějova vzniklo kaolinitové ložisko z prvohorních karbonských arkóz kladenského souvrství v plzeňské pánvi. Jiná ložiska (např. na Karlovarsku) vznikla působením horkých pramenů. V tropických oblastech kaolinizaci způsobují monzunové deště v kyselém prostředí, které ze živců vymývají draslík, sodík a železo.

Poznámka: Arkóza je zpevněná sedimentární hornina, typ pískovce, s podílem nestabilních zrn (živce, muskovit, úlomky hornin) nad 25 %. Arkózové kaoliny jsou ve světě poměrně vzácné. Ze 60 zemí s kaolinovými ložisky jsou známé jen v 15 z nich. Tvar a mocnost kaznějovského ložiska jsou způsobené hloubkovým dosahem kaolinizace arkóz a též obsahem živce. Ve srovnání s dalšími kaolinovými ložisky v oblasti plzeňské pánve je pro ložisko Kaznějov charakteristický vyšší obsah kaolinitu.

Kaolinit

Minerál s chemickou značkou (Al4(OH)8Si4O10), patří mezi tzv. jílové minerály. Struktura minerálů je tvořena jednou tetraedrickou a jednou dioktaedrickou sítí, které vytvářejí vrstvu silnou 0,7 nm s triklinickou krystalizační symetrií. Velikost krystalů je obvykle několik setin nm. Kaolinit se vyskytuje téměř ve všech geologických prostředích, jeho vznik je spjatý s nízkým pH (4) a vysokou aktivitou hliníku. Vzniká rozkladem živců, slíd a sopečného skla, nebo transformací montmorillonitu a jiných jílových minerálů.

Zásoby kaolinu

Světové zásoby se odhadují na 14 miliard tun. Více než polovina je v USA, 28 % v Brazílii, po 7 % na Ukrajině a v Indii. Česká republika má kvalitní kaolin v ložiscích v okolí Kadaně, Podbořan, Karlových Varů, Plzně a Znojma. Další ložiska leží v Chebské pánvi, Třeboňské pánvi a na Vidnavsku. Česká republika patří mezi největší spotřebitele kaolinu na světě. V roce 2010 se v Česku vytěžilo 2 950 000 tun. Po USA, Uzbekistánu a Německu byla ČR jeho čtvrtým největším producentem.

Využití kaolinu

Kaolin se podle svých různých vlastností daných též vlastnostmi ložiska používá na výrobu keramiky, porcelánu, jako plnivo v gumárenství, plavený kaolin jako plnivo při výrobě papíru, jako příměs do barev a do žáruvzdorných cihel. Kaolin rozpuštěný ve vodě se používá do nátěrových hmot. Hojně se využívá v papírenství.

Sortiment kaolinů z kaznějovského lomu

KERAMICKÉ KAOLINY

Vyrábějí se v různých zrnitostech, rozlišují reologickými parametry, i rozdílným chemickým složením. Kaoliny z Kaznějova se vyznačují výbornou litelností a tvorbou střepu. Příjemcům je Lassessberger dodává jako granulát ve formě sušených nudliček. Používají se především k výrobě obkladaček, dlaždic a sanitární keramiky.

SMĚSNÉ SANITÁRNÍ KAOLINY

Jedná se o směsné kaoliny, u kterých jsou optimálně nastaveny reologické parametry, tvorba střepu a pevnost za syrova, jsou předurčeny pro technologii výroby sanitární keramiky litím.

PAPÍRENSKÉ KAOLINY

Používají se především jako plnivo při výrobě SC papírů (superkalandrované, tj. hodně hlazené papíry), balicích papírů a kartonů. Ovlivňují vlastnosti výsledného produktu, jako například bělost, opacitu, hladkost, lesk, pórovitost či pevnost papíru. Příjemcům se dodávají jako granulát ve formě sušených nudliček nebo v 62% suspenzi v cisternách.

PLNICÍ

Plnicí kaoliny ovlivňují při výrobě barev a laků jejich hustotu a viskozitu, odstín, sytost barvy a její kryvost. Uplatňují se hlavně při výrobě barev, laků, plastů, lepidel, tmelů, gumy. Při výrobě plastů mění plnicí kaolin tvářecí a dielektrické vlastnosti, barvu, odolnost proti UV záření a působí jako zhášecí činidlo. U lepidel a tmelů snižuje hořlavost, má vliv na rychlost vytvrzování, pevnost a pružnost. Ve výrobcích z gumy dociluje plnicí kaolin lepší pružnosti, tepelné vodivosti, ovlivňuje i rychlost vulkanizace. Plnicí kaoliny se dodávají volně ložené v kamiónech, vagónech nebo obřích vacích.

KAOLINY PRO SKLENĚNÁ VLÁKNA

Při výrobě skleněných vláken se používají jako reagující složka. Kaolin je zde nositelem Al₂O₃, snižuje bod tání sklářského kmene, ovlivňuje viskozitu taveniny a v hotovém výrobku pak i jeho barvu a pružnost.

SUROVÉ KAOLINY

Uplatní se při keramické výrobě: výrobě obkladaček, žáruvzdorných výrobků a bílého portlandského cementu.

LB MINERALS, s. r. o.

LB MINERALS, s. r. o., součást skupiny LASSELSBERGER, spravuje v ČR kromě kaznějovského lomu dalších 40 dobývacích prostorů. Nejznámějšími produkty společnosti jsou kaoliny, využívané v keramickém průmyslu, při výrobě papíru, barev a laků, plastů, lepidel, tmelů, skleněných vláken, ale například i léčiv ve farmaceutickém průmyslu. Kromě kaolinů dodává firma i žáruvzdorné jíly pro výrobu obkladů a dlažeb, pálených střešních tašek, elektroporcelánu, užitkové keramiky a komínových vložek. Bělninové jíly se používají ve výrobě elektroporcelánu, porcelánu a zdravotní keramiky. Pro tradiční strojařské obory nabízí slévárenské jíly pro výrobu slévárenských forem. Z vytěženého materiálu se využije i mnoho dalšího: samotné živce jsou uplatnitelné při výrobě skla, keramických slinutých dlaždic, sanitární keramiky, porcelánu, glazur, smaltů. Z vedlejšího produktu, kameniva a písku, se staly plnohodnotné suroviny pro výrobu transportních betonů a betonových tvarovek, včetně výroby prefabrikátů typu pórobetonu, betonových dílů a tvarovek, betonových střešních krytin a asfaltových směsí, využitelné ve stavebnictví.

Zábavná statistika

  • LB Minerals dodává základní suroviny na výrobu keramických obkladů a dlaždic jejichž roční výroba odpovídá cyklistické stezce podél rovníku (asi 40 tis. km) s šířkou okolo 1,5 m.
  • Téměř v každém autě vyrobeném v Evropě je kolem 20 kg kaolinu zpracovaného ve firmě LB MINERALS.
  • V každé větrné elektrárně zhotovené v Evropě je kolem 2 až 3 tun kaolinu vyrobeného ve firmě LB MINERALS.
  • V každé třetí ze čtyř keramických komínových vložek zhotovených v Evropě je jíl vytěžený ve firmě LB MINERALS.
  • Možná i Vaše pivo bylo při své výrobě filtrováno za pomocí filtrační křemeliny dodané z firmy LB MINERALS.
  • Stelivo pro kočky používané po celé Evropě obsahuje křemelinu a také bentonit perfektně pohlcující pachy.

Zdroje:

http://www.lb-minerals.cz/cz

https://cs.wikipedia.org

 

Marie Dufková
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Nanosatelit a horkovzdušný balón pro nouzové širokopásmové připojení kdekoli

Výzkumný tým katalánské univerzity navrhuje komunikační systém umožňující záchranným službám pracovat bezpečně v obtížných situacích.

Elektrické letadlo a elektrická létající loď

Elysian E9X je devadesátimístné letadlo, které může během jednoho dne urazit až 1 000 km. Je založeno na výzkumu, který tvrdí, že naše předchozí předpoklady o bateriových elektrických letadlech byly mylné.

Poptávka po specialistech na umělou inteligenci

Rostoucí poptávka po automatizaci a optimalizaci napříč průmyslovými odvětvími, nárůst využívání umělé inteligence v aplikacích pro spotřebitele a rostoucí investice do ...

Jubilejní 30. ročník mezinárodního elektrotechnického veletrhu AMPER 2024

Veletrh AMPER (letos s podtitulem SMARTAND CONNECTED WORLD) se v České republice a na Slovensku díky pravidelné účasti firem na nejvyšší úrovni etabloval jako nejvýznamnější ...

Největší česká baterie je ve Vítkovicích

Akumulátor o výkonu 10 MW (o 30 % větším než má současná největší baterie v ČR) zahájil ostrý provoz 1. února 2024.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail