Rozhovory

Článků v rubrice: 43

Operátor

Co si představíte pod zaměstnáním „operátor na jaderné elektrárně“? Oslovili jsme tři mladé lidi, kteří se připravují nebo již tuto profesi vykonávají. Petr Janeček a Jan Fryčar jsou z elektrárny Dukovany, Ondřej Grepl z Temelína.

Fotogalerie (3)
Ondřej Grepl

Proč jste šel studovat na operátora jaderného reaktoru?

P. J.: Na operátora primárního okruhu se začínám připravovat teprve nyní. Nástupní funkcí na blokovou dozornu jaderné elektrárny je totiž pozice operátora sekundárního okruhu, kterou vykonávám od roku 2000. Podstoupit náročnou přípravu na funkci operátora jsem se rozhodl na vysoké škole, kde mi energetika a jí příbuzné obory přišly jako „to pravé“. Jako odborné zaměření jsem si zvolil energetiku jadernou a pracovat v oboru bylo pak již mým zcela přirozeným cílem.
J. F.: Jaderná energetika mě od mládí přitahovala. Mezi všemi nabídkami tohle byla spíše volba srdcem než rozumem.
O. G.: Od mládí jsem měl blízko k jádru – bavila mě matematika a fyzika a zajímal jsem se o využívání jaderné energie, i když tehdy spíše z hlediska vojenského. Když jsem ale ve třetím ročníku na gymnáziu zažil exkurzi do Dukovan, usadil se mi v hlavě velký sen – jednou pracovat na jaderné elektrárně. Během studia na vysoké škole tenhle sen trochu vybledl, ale když jsem se dozvěděl o náboru na operátory na Temelíně, měl jsem jasno.

Jak vidíte budoucnost jaderné energetiky?

P. J.: Jádro je v dnešní době zdroj relativně levný, máme ho ještě dostatek a je schopen nám dlouhodobě zajistit stabilní dodávky elektrické energie. Uhlí dochází, větru neporučíme a slunce je (v poměru cena/výkon) drahé. Pokud tato fakta uznáme, tak se využití jaderné energetiky jeví jako nejrozumnější.
J. F.: Věřím, že jadernou energetiku čeká obrovský rozvoj. Fosilních paliv ubývá, alternativní zdroje se stále jeví jen jako okrajová záležitost a nalezení „energie budoucnosti“ je stále v nedohlednu.
O. G.: Při zvážení alternativ výroby elektřiny v naší zemi se mi jaderná energetika zdá jako logický zdroj pro udržení energetické soběstačnosti. Z hlediska veřejného mínění budoucnost také nevidím zle, protože pokud vím, je Česká republika spíše projaderná. Navíc veřejné mínění leží hlavně v našich rukou, takže pokud budeme svědomitě a správně odvádět svoji práci, budou nám lidé věřit a jaderná energie bude mít zelenou.

Jste rád, že jste zaměstnán u ČEZ?

P. J.: Jsem rád, že jsem našel uplatnění v oboru, který jsem vystudoval, a ČEZ mi to umožnil.
J. F.: ČEZ je bez pochyby jedním z nejvýznamnějších zaměstnavatelů v regionu. Ale vzhledem k tomu, že jsem v jiné firmě ještě nepracoval, tak nemohu porovnat.
O. G.: ČEZ je silná společnost, která mi poskytuje jistotu do budoucna. Navíc velmi oceňuji soudržnost, se kterou energetici drží při sobě. Ta mi dává i při velikosti firmy vcelku rodinný pocit.

Co byste doporučil zájemci o práci v jaderné energetice?

P. J.: Zájemci o pozici operátora na JE bych doporučil chladnou hlavu, nadhled a vytrvalost.
J. F.: Rozhodně se informovat o možnostech, které mu jaderná energetika nabízí, a to jak s ohledem na jeho vzdělání, zájmy a zkušenosti, tak samozřejmě i na platové nároky a charakter vykonávané činnosti. Věřím, že mnozí zájemci zde svoje uplatnění najdou.
O. G.: Spíš než doporučil, bych mu popřál, ať mu zájem vydrží a jaderná energetika ho baví až do chvíle, kdy bude mít možnost se o takovou práci vážně zajímat. No a potom už bych jen řekl, ať jde do toho a popřál mu hodně zdaru.

Máte-li i vy zájem o práci v jaderné energetice, navštivte naši stránku http://www.cez.cz/bakalar

Marie Dufková
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail