Sci-fi

Článků v rubrice: 56

Klonování - ano či ne?

Informace o porodu prvního klonovaného dítěte, která se tak trochu symbolicky objevila mezi letošními svátky, opět oživila všeobecný zájem lidí o tuto metodu replikace živých organizmů. Autoři sci-fi toto téma vnímali jako zajímavé a důležité už dávno - a tak máme k dispozici docela slušnou zásobu prací na toto téma od dramat přes humoristické příběhy až po anekdoty a hříčky. Shrňme si maličko, co se o klonování říká.

Fotogalerie (1)
Ilustrační foto

Autorská fantazie napověděla jako jeden z důsledků klonování devalvaci hodnoty lidského života. Domnívám se, že právě tohle hodně ovlivňuje mnohé odpůrce klonování. Máme tady ale i další zvyklosti, které by klonováním byly tvrdě nabourány. Ke vzniku dědice dnes musí obě zúčastněné strany vynaložit jisté zpravidla vědomé úsilí. Ke vzniku armády nárokujících klonů stačí naproti tomu ukrást jen ten básnický pramínek vlasů. U klonu nezjistíte odlišnost, nemáte šanci určit, kdo je více nebo méně pravý - když všichni jsou stejně praví, i ti, co stojí vlevo.
A aby tohle uvažování bylo ještě o něco zajímavější (a drastičtější) - zkuste popřemýšlet nad kanibalizmem. Moderní zákonodárství se k této formě stravování staví velmi rezervovaně a pro jeho účastníky má vyhrazené paragrafy trestního zákona. Co kdyby vám někdo vyrobil klon vaší tchýně - mám povídat dál, nebo raději chystat příbory?
Tak tohle jsou někteří z démonů, které hrozí klonování vypustit do světa. Myslím, že vás napadnou ještě některé další možnosti, jak tuhle metodu zneužít, lidská fantazie nezná mezí.
Proti tomu stojí jiné argumenty. Asi nejzajímavější je možnost náhrady orgánů a tím dosažení praktické dlouhověkosti, odstranění nebo omezení řady nemocí. Absence imunitní reakce je lákadlem pro každého lékaře, který někdy prováděl transplantaci. Stejně tak to zní lákavě pro lidi nemocné cukrovkou či ty s nefunkčním žlučníkem - a vůbec, co byste řekli naklonované kostní dřeni? Nemusíme ale chodit tak daleko - stačí uvažovat o možnosti umělé výroby inzulínu a dalších látek. Ačkoliv na výčet tyhle možnosti zabírají méně místa, než předchozí negativní argumenty, zasahují snad stamilióny a možná i miliardy lidí.
Přes všechny řeči o odpovědnosti vědců a techniků zatím historie říká jediné - vždycky se ve výzkumu pokračovalo, nanejvýš se pak na etická bebíčka lidstva používaly finanční náplasti vzor Nobel. Regulace klonování zákonem bude stejně neúspěšná, jako zákazy prostituce, potratů, pálení lihu nebo líbání na veřejnosti.
Myslím si, že příroda se vývojem postarala o to, aby věci fungovaly k jejímu prospěchu a ne jí ke škodě. Zdravotní problémy klonovaných ovcí naznačují, že jsme přehlédli nějakou drobnost, díky níž je klasické rozmnožování upřednostněno proti mechanické replikaci. Proto já osobně zatím z možnosti klonování lidí strach nemám - jen mi je už teď předem líto těch nešťastných bytostí, které vědci ve své pýše oživí.

PAGI
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Co uvádí vodní houby do pohybu

Vodní houby nemají neurony ani svaly, přesto se pohybují.  Jak to dělají a co nám to říká o vývoji krevních cév u vyšších živočichů, odhalili vědci z Evropské ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail