Studenti

Článků v rubrice: 314

Nesměř!

Ne, nevynalezli jsme rozkazovací způsob nějakého novotvaru českého jazyka. Toto slovo se už po několik let stává synonymem letní fyzikální studentské konference TCN. Nesměř je jméno rekreačního střediska u Velkého Meziříčí, kde se akce koná. Co je TCN, to se ani neptejte!

Fotogalerie (4)
A to je, milí studenti, radioaktivní ruda!

Myslíte-li si, že integrál je vysoký šlechtický titul, tušíte-li, že komutátor je asi film s Arnie Schwarzeneggerem, a nepochybujete-li, že kvantový mechanik pracuje s kladivem a hasákem, pak na TCN rozhodně nejezděte! (Radí jeden z propagátorů, Josef Křeček z Nové Paky.) TCN je docela náročná letní aktivita pro fyzikální nadšence. Bydlí se v chatkách, spí pěkně pod peřinou, stravování je zajištěno 3x denně, a to všechno jen proto, aby měli účastníci dost duševní energie vstřebat přednášky a hýřit nápady při řešení vlastních fyzikálních projektů.

Jak vše začalo, jak pokračuje

Projekt TCN (letos už proběhl sedmý ročník) vznikl ve vzájemné spolupráci Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT a Studentské unie při FJFI ČVUT v Praze. Je určen pro studenty středních škol, zejména pak druhých a třetích ročníků gymnázií. Jeho cílem je motivace studentů středních škol a snaha vzbudit v nich zájem o matematiku, fyziku a další technické obory. Na školách jsou v průběhu školního roku z řad zájemců sestaveny výzkumné týmy, které řeší nějaký zajímavý problém z oblasti fyziky, matematiky nebo techniky. Projekt vrcholí o letních prázdninách, kdy se tým zúčastní letní studentské konference kde prezentuje výsledky své práce. Program konference je rozšířen o zajímavé přednášky a exkurze a samozřejmě o doplňkový odpočinkový a zábavný program.

Komu čest, tomu čest

Ačkoliv by se mohlo zdát, že úspěch letošního soustředění mají na svědomí jen a pouze jeho organizátoři, je faktem, že oni sami by to jen těžko zvládli. Děkujeme tedy všem těm, kteří svým úsilím, radou, financemi nebo prostě svou existencí přispěli k tomu, že jsme tu byli a že se nám dařilo. Zejména organizátorům prvního ročníku TCN jakož i dalších za vytvoření skvělého projektu a nasbírání cenných zkušeností, všem přednášejícím za to, že se dobrovolně trmáceli za námi do přírody a za přínosné přednášky, všem účastníkům za vytvoření skvělého kolektivu a za jejich odvahu a odhodlání zabývat se v době prázdnin přírodními vědami. A v neposlední řadě partnerům akce za finanční podporu, bez které bychom se jen těžko obešli – FJFI a Skupině ČEZ. (A redakce 3pólu děkuje organizátorům za fotky!)
Vězte, že aktivní účast na studentské konferenci bývá na mnohých vysokých školách velmi pozitivně posuzována při přijímacím řízení!

Jiří Luňáček
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Co uvádí vodní houby do pohybu

Vodní houby nemají neurony ani svaly, přesto se pohybují.  Jak to dělají a co nám to říká o vývoji krevních cév u vyšších živočichů, odhalili vědci z Evropské ...

Erupce sopky Santorini před 520 000 lety

Hluboko pod středomořským dnem, které obklopuje řecký ostrov Santorini, objevili vědci pozůstatky jedné z největších sopečných erupcí, které kdy Evropa viděla.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail