Studenti

Článků v rubrice: 314

Letní univerzita na ETE – začátek řetězové reakce?

Na Temelíně se otevírají dveře studentům FEL ZČU. Co to znamená? Především příležitost poznání, a to jak ze strany studentů Fakulty elektrotechnické Západočeské univerzity, tak i ze strany jaderné elektrárny Temelín. Pilotní projekt do té doby nevídaný na jakékoliv jiné jaderné elektrárně získal formu letní univerzity na ETE.

Fotogalerie (4)
Ilustrační foto

Když na naší Západočeskou univerzitu v Plzni v květnu přijeli pánové Tyc a Šimák na přednášku o jaderné elektrárně Temelín, nikdo z nás ještě netušil, jaká se nám zanedlouho naskytne příležitost. Díky spolupráci pedagogů a zástupců elektrárny vznikl totiž projekt, který umožnil skupině dobrovolníků zúčastnit se v létě odborné stáže přímo na ETE. Ti z nás, kteří po této šanci sáhli, rozhodně nemůžou oněch dvou prázdninových týdnů litovat. O Temelíně toho bylo již mnoho napsáno a ještě více vyřčeno a nutno podotknout, že ne vždy to bylo lichotivé. A tak i my jsme byli zvědaví, jaká je skutečnost. Když jsme na přelomu prázdninových měsíců dorazili na místo určení, čekalo nás milé překvapení. Za vysokým plotem nebyla ukryta „atomová bomba v krabici“, jak si mnozí obyčejní lidé myslí, ale moderní elektrárna s vysokými bezpečnostními opatřeními, která zaměstnává spoustu vysoce kvalifikovaných lidí. Lidí, kteří jsou vstřícní a ochotní podělit se o své znalosti.

Rostislav Vlk: Letní univerzita začala pro její účastníky již tři týdny před plánovaným pobytem úspěšným absolvováním psychotestů. Startovní blok vlastního pobytu se skládal ze vstupního školení týkajícího se provozu elektrárny, pravidel provozu v kontrolovaném pásmu a pravidel práce na otevřené technologii primárního okruhu – tzv. „zamezení vniku do otevřené technologie“. Každý účastník musel z těchto témat absolvovat úspěšně testy. Po vstupním školení následoval blok detailního seznámení se s technologiemi primárního okruhu, sekundárního okruhu a s podpůrnými technologickými provozy ETE. Druhý týden začaly fyzické prohlídky výše zmíněných technologií, což pomohlo studentům spojit teoretické znalosti získané během studia s reálným technickým zařízením. Přímou možnost simulovat možné stavy provozu jaderné elektrárny umožnili studentům operátoři, kteří podrobně popsali ovládání a řízení technologie primárního i sekundárního okruhu.

Tomáš Fíla: Byl jsem už na několika exkurzích v klasických elektrárnách, takže jsem čekal, že mě nic moc nepřekvapí. Ano, hádáte správně, překvapilo. Všude bylo nádherně čisto. Ani moje babička by tu nemohla uklidit lépe. Další věcí je pořádek a disciplína, jaká všude vládne. Vše se dělá, jak má. Do Temelína jsem jel trochu ovlivněn zprávami v médiích. Každou chvíli někde něco teče a vůbec to prostě nejede, jak má. Tohle byla třetí věc – všechno naprosto správně. Temelín je elektrárna s klasickými problémy. Zprávy v médiích jsou pouze výsledkem nadprůměrného informování ze strany ETE. Škoda, že se i ostatní lidé nemohou zúčastnit podobných akcí. Pochopili by, že jejich strach z jaderné energie je naprosto neopodstatněný.

Jan Veleba: Byl jsem osobně překvapen, jak vážně přistupují pracovníci personálního oddělení k výběru nových potenciálních pracovníků na ETE i jak přesně a pečlivě byl navržen a postaven celý objekt elektrárny pro splnění všech bezpečnostních kritérií. Po pravdě řečeno, ke všem mediálním zprávám ze strany Rakouska poukazujícím na nedostatečné zabezpečení Temelína jsem se sice tvářil skepticky, ale na druhou stranu jsem byl velmi příjemně překvapen, že na bezpečnost Temelína byl kladen až tak velký důraz. V těch několika dnech, kdy jsem měl tu čest být se zaměstnanci Temelína, jsem dospěl k závěru, že své práci absolutně rozumějí a že Temelín je v dobrých rukách. O to víc nerozumím rakouské straně, která dnes a denně naši jadernou energetiku napadá. Závěrem lituji, že zde nemohu zůstat delší dobu, ale věřím, že sem v budoucnu zavítám jakou budoucí pracovník skupiny ČEZ. Každopádně mohu říci, že tato stáž splnila všechny cíle, které jsem od ní očekával, a vřele bych jí doporučil všem studentům energetiky.

Ing. Jana Jiřičková, PhD., ZČU: Po čtrnácti dnech intenzivní letní univerzity na ETE jsme se obohatili navzájem – studenti si odnášejí nové zkušenosti z reálného provozu jaderné elektrárny a jaderná elektrárna postřehy studentů, resp. možných zaměstnanců. A tak začal nový potenciál spolupráce ETE a FEL ZČU, neboť jak řekl Bernanos: „Budoucnost nedostáváme, my ji vytváříme“. Už teď můžeme říci, že právě díky letní univerzitě si mnozí z nás pohrávají s myšlenkou spojit po ukončení studia svůj profesní život s jadernou energetikou.

Bc. Martin Bartelsen, Bc. Jiří Buchta, Bc. Radovan Eibl, Bc. Tomáš Fíla, Bc. Martin Hoffman, Bc. Milan Pecholt, Bc. Jan Veleba

Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Co uvádí vodní houby do pohybu

Vodní houby nemají neurony ani svaly, přesto se pohybují.  Jak to dělají a co nám to říká o vývoji krevních cév u vyšších živočichů, odhalili vědci z Evropské ...

Erupce sopky Santorini před 520 000 lety

Hluboko pod středomořským dnem, které obklopuje řecký ostrov Santorini, objevili vědci pozůstatky jedné z největších sopečných erupcí, které kdy Evropa viděla.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail