Studenti

Článků v rubrice: 314

Nový web portál pro jaderné nadšence

Řekne-li se jaderné obory, představí si laik v první řadě jaderné elektrárny. Už menší části veřejnosti přijdou na mysl například lékařské aplikace ionizujícího záření. Jaderné obory přitom ovlivňují celou řadu profesí, od zmíněné energetiky a medicíny přes aplikace v průmyslu až po speciální odvětví biologie či geologie.

Vzhledem k této šíři si jen málokdo dokáže udržet přehled, jak na tom současné jaderné obory jsou.
Z tohoto důvodu vzniká nový nekomerční portál Jaderné info (www.jaderne.info), který si klade za cíl stát se prostředníkem pro výměnu informací o jaderných oborech. Portál byl vytvořen za finanční podpory sdružení CESNET a jeho provozovatelem se stala Katedra dozimetrie a aplikace ionizujícího záření FJFI ČVUT.
Webové stránky jsou určeny nejen odborníkům, ale i zájemcům z řad široké veřejnosti, a lze na nich najít jak články odborné, tak populárně naučné.
Součástí portálu je také veřejné diskusní fórum, zahraniční okénko nebo informace o připravovaných konferencích.
Část portálu je věnována studentům středních i vysokých škol. Studenti se zde mimo jiné dovědí o možnostech vzdělávání v příslušných oborech. Tato část stránek počítá do budoucna se studentskou samosprávou.
Portál také nabízí hostování webových prezentací pro neziskové organizace a profesní sdružení z uvedených oborů.
Nejen čtenářem, ale i tvůrcem stránek se může stát každý, koho jaderné obory zajímají. Na kontaktní adrese jaderne.info@fjfi.cvut.cz vítá redakce všechny zájemce o bližší spolupráci.

Marie Dufková
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Co uvádí vodní houby do pohybu

Vodní houby nemají neurony ani svaly, přesto se pohybují.  Jak to dělají a co nám to říká o vývoji krevních cév u vyšších živočichů, odhalili vědci z Evropské ...

Erupce sopky Santorini před 520 000 lety

Hluboko pod středomořským dnem, které obklopuje řecký ostrov Santorini, objevili vědci pozůstatky jedné z největších sopečných erupcí, které kdy Evropa viděla.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail