Studenti

Článků v rubrice: 314

Pohrajte si se suchým zipem

Technologická společnost 3M pravidelně přichází s čerstvými nápady, novými technologiemi a materiály, které se vyznačují inovativními funkcemi. Již podruhé oslovuje formou soutěže české a slovenské designéry s úkolem najít další inovativní využití samolepicího suchého zipu DualLockTM, který zajistí pevné a přitom rozpojitelné spojení bez šroubů. Letošní ročník soutěže se jmenuje 3M Design InnovationAward VOL II.

Fotogalerie (1)
Ilustrační foto

Úkolem umělců bude neotřelým a inovativním způsobem využít samolepicí suchý zip DualLockTM. Do soutěže mohou designéři přihlásit návrh produktu, postupu či služby, spojujícím prvkem však musí být zip DualLockTM. Odborná porota poté vybere tři až pět nejlepších návrhů, jejichž autoři budou oceněni odměnou ve výši 15 tisíc korun. Kromě toho budou výherci své návrhy, při jejichž realizaci je společnost 3M podpoří, moci předvést v rámci festivalu Česká inovace 2016. „Spojení s designéry považujeme za ideální způsob, jak demonstrovat široké využití našich produktů. Výsledkem navíc mohou být zajímavá a originální umělecká díla,“ říká šéf inovací 3M Česko Jan Mašek.

Kdo a kdy se může zúčastnit

Do soutěže se do 10. května 2015 mohou přihlásit designéři, studia či studenti designu z České republiky a Slovenské republiky. Počet návrhů, které se odevzdávají v elektronické podobě od poloviny března 2015 na webovém portále CZECHDESIGN.CZ, není omezen. Vybraní finalisté budou v průběhu května vyzváni k osobní prezentaci svých návrhů před odbornou porotou.

Vítěze vybere porota složená ze zástupců společnosti 3M Česko, odborníků na daný materiál, designérů a organizačních a finančních garantů soutěže. Zasednou v ní šéf inovací 3M Jan Mašek, vedoucí marketingu průmyslové obchodní skupiny 3M Petr Raboch, Kamil Pošvic z České Spořitelny a manažerka CZECHDESIGN Jana Vinšová. Designérskou obec pak zastoupí Jan Plecháč a Martin Imrich.

Suchý zip, který hravě nahradí šrouby

3M TM DualLockTMpředstavuje vynikající alternativu ke standardním metodám spojení, jako jsou šrouby, nýty, západky, lepidla a další. Poskytuje univerzální řešení upevnění všem aplikacím vyžadujícím vysokou flexibilitu a je ideální pro neviditelná upevnění. Díky viskoelasticitě lepidla na rubové straně DualLockTM také tlumí vibrace.

Samolepicí upevňovací systémDualLockTM zajišťuje výjimečnou pevnost spojení. Tvoří ho polyolefinová nosná vrstva vybavená stovkami hlaviček hřibovitého tvaru na krátkých nožkách. Stlačením dvou částí Dual Locku dohromady vznikne stabilní silné rozebíratelné spojení, které lze až 1000krát složit a znovu rozebrat. Předností zipu je také snadná aplikace se slyšitelným zacvaknutím.

Pro DualLockTM je charakteristické mnohostranné využití, setkat se s ním můžeme například v dopravních prostředcích, interiérech, nábytku, ale také na výstavách či firemních prezentacích. Zip je k dispozici ve formě role či kratších výseků a vybírat lze ze tří hustot hříbkovitých hlaviček, přičemž každá z nich poskytuje odlišnou nosnou sílu.

O společnosti 3M

3M je přední globální technologická společnost se sídlem v St. Paul v USA. Již déle než 100 let vyvíjí inovativní výrobky a řešení pro průmysl, energetiku a telekomunikace, bezpečnost a zabezpečení, zdravotnictví, kancelář a domácnost. Diversifikované portfolio 3M zahrnuje přes 50 tisíc výrobků. Všechny výrobky spojuje jedna vlastnost – v daném odvětví představují inovativní řešení, které kromě důmyslnosti a efektivity podporuje udržitelnost, bezpečnost a zdraví lidí. Výrobky 3M se nabízejí například pod značkami Scotch™, Post-it®, 3M™ Spofaplast®, FUTURO™, VHB™, DualLock™,Scotch-Brite™, Trizact™, Cubitron™, Bumpon™, 3M™ Novec™, Dyneon™, Thinsulate™, Ceradyne®, Peltor™, Speedglas™ a dalšími.

Další podrobnosti

Všechny potřebné informace o soutěži najdete zde http://www.3minovace.cz/design-innovation-award.

Video

https://www.youtube.com/watch?v=heavjPsXF1w

Lenka Michalčáková
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail