Studenti

Článků v rubrice: 314

FyzShow v kuchyni aneb vaříme jinak

Druhý ročník soutěže fyzikálních pokusů, tentokrát s názvem FyzShow v kuchyni, uspořádal Nadační fond NABLA, který podporuje přírodovědné vzdělávání talentovaných studentů Moravskoslezského kraje. Soutěž měla mezi žáky základních škol velký ohlas a aktivně se do ní zapojilo přes 20 soutěžících družstev z různých škol kraje.

Fotogalerie (5)
Soutěžící z Frýdku Místku při show Popelka a s diplomy (foto Dana Kopcová)

Úkolem soutěžících bylo natočit desetiminutové video, ve kterém prezentují zábavnou formou pokusy, v nichž hraje hlavní roli fyzika v kuchyni nebo při vaření. Pro žáky nebylo lehké skloubit fyziku a vaření, a proto není divu, že některé pokusy se objevily v menu více družstev. Obdivuhodné bylo, kolika různými způsoby dokázali soutěžící předvést určitý pokus a kolika způsoby se dají fyzikálně využít vajíčka. Bylo poznat, že žáky fyzika baví a že si natáčení videí užívali.

Odborná porota měla při výběru finalistů těžkou práci, protože všechna družstva přistupovala k natáčení s velkým nadšením.  Nakonec porota vybrala do finále šest družstev, a to na základě nápaditosti, fyzikálně správné interpretace prováděných experimentů a zábavnosti.

Veřejné finále proběhlo v Ostravě 20. prosince 2016. Finalisté zde předvedli svá show naživo. Všechna předvedená vystoupení byla zábavná, soutěžící prováděli experimenty, které uměly zaujmout jak porotu, tak také diváky.

Nejvíce zaujalo vystoupení soutěžících z Mendelova gymnázia v Opavě. Ti pojali soutěž jako televizní show MasterShef. Vítězové si kromě sladké odměny odnesli i hlavní výhru –  vstupenky do Velkého Světa techniky v Ostravě-Vítkovicích.

Také družstvo, které se umístilo na druhém místě, si zaslouží velký obdiv. Jejich show s názvem Popelka, měla příběh, gradaci a byla nápaditá. Popelku zahráli žáci GALILEO SCHOOL z Frýdku-Místku a za své vystoupení si odnesli flash disky.

Na třetím místě skončili žáci základní školy ve Frýdlantu nad Ostravicí. Jejich smažená zmrzlina okouzlila nejen porotu, ale i diváky v sále. Za svůj výkon byli odměněni termoskami na čaj.

Pro skvělé výkony jak herecké, tak fyzikální si zaslouží obdiv nejen finalisté, ale i všichni ostatní, kdož se do soutěže zapojili. Ukázali, že fyzika může být hravá i praktická a že, aniž si to uvědomujeme, je všude kolem nás. Poděkování patří také vyučujícím, kteří žáky na soutěž připravili a kteří fyziku umějí podat jako hru, která se žákům líbí.

Za NF NABLA J. Vejpustková

Soutěžní videa najdete na http://www.nfnabla.cz/news/finale-souteze-fyzshow-v-kuchyni/ Videa jsou na youtube.

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Co uvádí vodní houby do pohybu

Vodní houby nemají neurony ani svaly, přesto se pohybují.  Jak to dělají a co nám to říká o vývoji krevních cév u vyšších živočichů, odhalili vědci z Evropské ...

Erupce sopky Santorini před 520 000 lety

Hluboko pod středomořským dnem, které obklopuje řecký ostrov Santorini, objevili vědci pozůstatky jedné z největších sopečných erupcí, které kdy Evropa viděla.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail