Studenti

Článků v rubrice: 314

Česká kosmická kancelář nabízí

Pro studenty, mladé vědce a ostatní mladé zájemce o kosmonautiku se nabízejí přednášky, tématické programy a mezinárodní soutěže. Připojte se! Letos je přece 60. výročí zahájení kosmické éry lidstva!

Fotogalerie (1)
Ilustrační foto

Školní přednášky o přínosech kosmonautiky pro běžný lidský život

Přednáška zaměřená na výročí kosmonautiky: Před 60 roky, 4. října 1957, vzlétla do vesmíru první umělá družice Země - Sputnik-1 - začala tím "Kosmická éra lidstva".
Kosmonautika a my (Proč lidé létají do vesmíru, jak tam žijí a pracují a jak kosmonautika pomáhá lidem na Zemi v jejich každodenním životě) - přednáška pro děti 5. - 9. třídy ZŠ a studenty SŠ a gymnázií.
Život na kosmické stanici (Co všechno lidé v kosmické laboratoři dělají a čím tam vyplňují svůj den?).
Cesta na Mars
(Lidé tam poletí poprvé kolem roku 2035. Ale již dnes se na to musíme začít připravovat).
Povídání o Zemi - pohledy z vesmíru(Naše planeta je jednou z nejfotografovanějších celebrit! Pojďme se podívat na naši planetu shora, kdy mnoho běžně známých míst dostává úplně nové rozměry).
Česká stopa ve vesmíru (Remek, Cernan, Lovell, Magion, Kopal, Kohoutek, DOSIS, Feustel - českých stop ve vesmíru je mnoho, přesto se budeme těšit z každé další, která přibude).
Ženy v kosmu(Mají ženy stejné předpoklady pro práci v kosmu jako jejich mužští kolegové? A je vůbec vhodné, aby ženy do vesmíru létaly?).
Přehled všech nabízených přednášek najdete na adrese http://www.halousek.eu

Studentská výzva European Astro Pi Challenge 2017/2018 začíná!

Již podruhé vyzývá vzdělávací odbor ESA Education týmy evropských studentů ve věku do 19 roků, aby se zapojili do soutěže, v rámci které připraví počítačové programy pro Mezinárodní kosmickou stanici ISS, kde budou spuštěny na dvou speciálních počítačích Ed a Izzy. Letošní výzva obsahuje dvě různé úrovně náročnosti, ze kterých si mohou soutěžící studenti vybrat - misi "Zero" a misi "SpaceLab". Mise Zero je otevřená pro studenty ve věku do 14 let, mise SpaceLab pro studenty ve věku do 19 roků. Detaily zadání úloh pro jednotlivé kategorie najdou zájemci na webových stránkách ESA Education (http://www.esa.int/Education/AstroPI/The_2017-2018_European_Astro_Pi_Challenge_begins).
Uzávěrka pro předkládání soutěžních prací pro Misi Zero je  26. listopadu 2017.
Termín pro podání přihlášek pro fázi 1 Mise SpaceLab je  29. října 2017.
Určeno pro střední školy.

Studentské nápady pro Deep Space Gateway

Máte nápady na to, jak může být plánovaná nová kosmická stanice využita pro vzdělávání studentů? Pošlete své nápady. Deep Space Gateway bude nová vesmírná vědecká stanice v blízkosti Měsíce, která  bude tvořit další krok k průzkumu vesmíru za nízkou oběžnou drahou Země. Koncept nyní zpracovávají partnerské agentury ESA, NASA, Roskosmos, JAXA a CSA. ESA Education se obrací na nadšené mladé zájemce o vesmír s výzvou k předkládání návrhu na využití základny ke vzdělávacím účelům. Nápady nemusí nutně vyžadovat specializovaný hardware a jejich implementace by měla mít co nejmenší dopad na běžný provoz Deep Space Gateway (tzn. co nejmenší požadavky na časové zatížení posádky). Především budou podporovány nápady, které přinesou dlouhodobou aktivitu, udržitelnost a přínos pro co největší počet studentů. Termín k předkládání návrhů končí 13. listopadu 2017. Předložené nápady a návrhy budou prodiskutovány na speciálním workshopu ve středisku ESA ESTEC na počátku prosince 2017. Výsledky workshopu se následně využijí v diskusích s mezinárodními partnery o možnostech technologií základny Deep Space Gateway jak pro vědu, tak pro vzdělávání. Určeno pro střední školy a vysoké školy. Další informace najdete na adrese:
http://www.esa.int/Education/Your_chance_to_give_inputs_in_the_next_human_outpost_in_space

SSEA - výzva k podávání abstraktů

ESA Education oznamuje všem zájemcům, že je otevřena výzva k předkládání abstraktů pro 2. sympozium o vesmírném vzdělávání. Sympozium se uskuteční od 11. do 13. dubna 2018 na Vysoké škole technologické a ekonomické (BME) v Budapešti v Maďarsku. Hlavním cílem sympozia je vytvořit fórum o aktivitách souvisejících se vzděláváním v oblasti kosmonautiky, sdílet zkušenosti mezi studenty a mladými profesionály z různých zemí, poskytovat příležitosti pro vytváření sítí s mezinárodními profesionály v rámci vesmírného sektoru a zvyšovat povědomí mezi akademickými, průmyslovými a vládními organizacemi o důležitosti praktických činností a specializovaných příležitostí pro vzdělávání a učení pro příští generaci vědců a inženýrů vesmírných tématik. Určeno pro střední školy a vysoké školy. Další informace najdete na adrese:
http://www.esa.int/Education/SSEA_-_call_for_abstracts_now_open

Studentská stáž v řídícím středisku ESA ESOC

Evropská kosmická agentura nabízí studentům magisterského studia technických studijních oborů 3 až 6 měsíční stáž v řídicím středisku ESA ESOC v německém Darmstadtu. Stáže jsou zaměřeny na problematiku provozu a řízení družic na oběžné dráze Země. Stáže jsou neplacené, uchazečům z České republiky může ESA hradit náklady spojené se stáží (ubytování, doprava, strava) až do výše 600 euro měsíčně. Uzávěrka podání přihlášek je 31. října 2017. Určeno pro vysoké školy. Další informace najdete na adrese:
http://www.esa.int/About_Us/Careers_at_ESA/Career_opportunities_at_ESA_Student_internships_at_the_Control_Centre_in_Darmstadt

Studentské raketové a balonové experimentální starty REXUS/BEXUS 2018 - 2019

Švédský národní kosmický výbor a Německá kosmická agentura ve spolupráci s ESA vyhlašují další kolo výzev, pro vysokoškolské studenty k podávání návrhů na experimenty pro starty výškových sondážních raket REXUS a stratosférických experimentálních balonů BEXUS. Uzávěrka podávání návrhů je 16. října 2017. Určeno pro vysoké školy. Další informace najdete na adrese:
http://www.esa.int/Education/Applications_open_student_experiments_wanted_for_high-altitude_science

SPIN YOUR THESIS! 2018: Výzva pro studentské hypergravitační experimenty na velké centrifuze ESA

ESA vyhlašuje další výzvu pro podávání návrhů studentských experimentů v prostředí hypergavitace v rámci programu Spin Your Thesis! 2018. Vysokoškolští studenti budou mít opět unikátní šanci pracovat na velké centrifuze (LDC) v centru ESA/ESTEC. Uzávěrka přihlášek je 5. listopadu 2017. Určeno pro vysoké školy. Další informace najdete na adrese:
http://www.esa.int/Education/Spin_Your_Thesis/Spin_Your_Thesis!_2018_open_for_proposals

DROP YOUR THESIS! 2018: Připravte studentský projekt pro mikrogravitační prostředí pádové věže ZARM

ESA Education Office nabízí vysokoškolským studentům příležitost k realizaci svého experimentu v prostředí mikrogravitace pádové věže v Centru aplikovaných kosmických technologií a mikrogravitace, ZARM v Brémách. Uzávěrka přihlášek je 5. listopadu 2017.
Určeno pro vysoké školy. Další informace najdete na adrese:
http://www.esa.int/Education/Drop_Your_Thesis/Drop_Your_Thesis!_2018_open_for_proposals

Zapište si do diáře: KOSMOS-NEWS PARTY 2018 se uskuteční 27.-29. dubna 2018

Již osmnáctý ročník největšího středoevropského setkání zájemců o kosmonautiku KOSMOS-NEWS PARTY 2018 se uskuteční od pátku 27. dubna do neděle 29. dubna 2018 v Pardubicích. Pro účastníky bude připravena více než desítka přednášek a diskusních pořadů předních českých i zahraničních odborníků na kosmonautiku a bohatý doprovodný program po celé tři dny konání akce. Registrace účastníků bude otevřena od 1. února 2018. Ubytování i stravování zajištěno v místě konání KNP2018. Určeno pro veřejnost. Další informace najdete na adrese: http://knp.kosmo.cz/

Další informace o dění v české kosmonautice získáte na stránkách České kosmické kanceláře http://www.czechspace.cz.

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail