Studenti

Článků v rubrice: 314

Studenti, pomozte s vodou!

V Třebíči, Dobročicích a Lošticích dostatečně nezasakuje dešťová voda na veřejných prostranstvích, ve Starém Městě potřebují řešit odpadní vody a Černošice zase zlobí přívalové srážky. Celkem devět obcí se rozhodlo přihlásit zadání do soutěže Pro vodu a čekají na návrhy kreativců, jak se s potížemi vypořádat. Ti mohou nápady registrovat do 31. ledna 2018 na webu www.soutezprovodu.cz a získat finanční odměnu. Sedmý ročník pořádá Nadace Partnerství pod záštitou ministra životního prostředí za podpory Státního fondu životního prostředí ČR a společnosti Nestlé.

Fotogalerie (1)
I špatné vsakování vody je problém. Vždyť by se mohla i nějak využít! (Credit: Adéla Mráčková)

Můžete přihlásit i vlastní projekt

Soutěže Pro vodu se mohou zúčastnit jednotlivci i týmy, jednou z podmínek je však věk od 18 do 30 let. Pokud si soutěžící nevyberou z devíti nabízených situací, mohou přihlásit vlastní nápad, projekt nebo závěrečnou práci, která se týká odpovědného hospodaření s vodou v budovách, městech i krajině. Své návrhy mohou soutěžící ještě před odevzdáním konzultovat na listopadových workshopech nebo osobně s odbornými mentory. „Prostřednictvím soutěže i našich dalších aktivit chceme najít technologie a řešení, která pomohou v budoucnu zmírňovat sucho, snižovat teplotu ve městech, zpomalovat odtok vody, odpovědněji hospodařit s vodou nebo ji čistit. Věříme, že bude soutěž přínosná pro zadavatele i soutěžící a že výsledné návrhy poslouží jako inspirace pro další lokality,“ říká koordinátorka soutěže Zuzana Šeptunová z Nadace Partnerství. Na autory nejlepších soutěžních řešení pak čekají Ceny Nestlé ve výši 30, 20 a 10 tisíc Kč.

Soutěž pomohla už šestkrát

Díky předchozímu ročníku soutěže získalo například pražské středisko ekologické výchovy Toulcův dvůr a jihomoravský průmyslový areál LIKO-S studii hospodaření s pitnou a dešťovou vodou, obec Malá Losenice návrh kořenové čističky odpadních vod. „Mezi úspěšné soutěžní projekty v minulých letech patřil například také návrh hospodaření s vodou v obci Doubravník, komunikační kampaň zaměřená na propagaci spořičů vody, koncepce proměny nábřeží u řeky Svitavy v Brně či biodegradabilní nanovlákenný filtr určený k čištění obtížně odstranitelných látek z odpadních vod,“ jmenuje Zuzana Šeptunová.

Pro Nestlé jako potravinářskou firmu je odpovědné hospodaření s vodou prioritním tématem. Nespokojujeme se ale jen s úsporami vody v  našich závodech. Jdeme dále a chceme do ochrany vody zapojit širší veřejnost a především mladé, kterým dáváme možnost uplatnit jejich kreativitu a získat cenné zkušenosti s vývojem projektu,“ uvádí Martina Šilhánová, manažerka pro CSR ze společnosti Nestlé, která je finančním partnerem soutěže.

Informace o soutěži: http://www.soutezprovodu.cz/
Kontakty: Adéla Mráčková, PR manažerka soutěže, adela.mrackova@nap.cz, 515 903 123, 721 468 231

Andrea Brožová, manažerka korporátní komunikace firmy Nestlé, andrea.brozova@cz.nestle.com, 724 420 148

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail