Studenti

Článků v rubrice: 314

V Ostravě se opět stavěly jeřáby ze špejlí

Na Vítkovické střední průmyslové škole v Ostravě-Hrabůvce proběhlo 7. března 2018 Krajské kolo soutěže ve stavění jeřábů ze špejlí. Projekt navázal na školní kola soutěže v jednotlivých školách. Finančně jej podpořilo statutární město Ostrava. V Krajském kole spolu bojovalo celkem 8 družstev.

Fotogalerie (9)
Vítězné družstvo SPŠ strojní, Ostrava-Vítkovice

Ostravu reprezentovalo družstvo organizátorů akce VSPŠ pod vedením Ing. Alice Loserthové, družstvo SPŠ strojní pod vedením Ing. Ivony Zezulčíkové, družstvo SPŠ stavební pod vedením Ing. Silvie Kempové a družstvo AVE ARTU pod vedením Mgr. Ivo Waldera. Z Českého Těšína přijelo soutěžit družstvo Gymnázia Josefa Božka pod vedením Mgr. Melánie Gaierové, z Kopřivnice se soutěže zúčastnilo družstvo VOŠ, SOŠ a SOU pod vedením Ing. Jiřího Pišteckého, z Havířova družstvo SPŠ stavební pod vedením Ing. Naděždy Drbuškové a z Frýdku-Místku družstvo Gymnázia a SOŠ Cihelní, pod vedením Mgr. Libora Lepíka.

Pravidla soutěže

Úkolem týmů, složených ze 4 studentů bylo za 4 hodiny sestavit model jeřábu ze 400 kusů dřevěných špejlí lepených pomocí tavných pistolí. Družstva mohla použít protizávaží a provázek o délce 3 metry. Model musel splňovat předem daná kritéria ohledně rozměrů podstavy, výšky modelu i délky vodorovného ramene.

Součástí hodnocení byla zátěžová zkouška, která měla potvrdit poměr zátěže vedoucí k destrukci nebo porušení stability jeřábu vzhledem k jeho skutečné hmotnosti. Kromě výsledku zátěžové zkoušky hodnotila odborná komise také design, kvalitu zpracování a dodržení konstrukčního záměru podle předem připravených výkresů.  Do hodnocení se kromě odborníků z praxe zapojili i vedoucí družstev z řad pedagogů, kteří družstvo na soutěži doprovázeli. A rozhodování opravdu neměli snadné.

Výsledky finále

Zúčastněné týmy pracovaly s obrovským nasazením, ale vítěz mohl být jen jeden. Hlavní ceny – tablety - si odneslo družstvo SPŠ strojní z Ostravy–Vítkovic, které vsadilo na subtilnost konstrukce a zajímavý design. Jejich model unesl více než 43-násobek své hmotnosti, což bylo mnohonásobně více, než u dalších modelů, kde byla nosnost 1 až 6 násobek změřené hmotnosti jeřábu.

Škola

Celkem bodů

Pořadí

SPŠ strojní

Ostrava-Vítkovice

 

255

1.

SPŠ stavební

Ostrava

 

214

2.

VOŠ, SOŠ A SOU

Kopřivnice

 

210

3.

SPŠ stavební

Havířov

 

193

4.

VSPŠ

Ostrava

 

184

5.

Gymnázium Josefa Božka Český Těšín

 

181

6.

AVE ART

Ostrava

 

155

7.

Gymnázium a SOŠ

Frýdek-Místek

 

140

8.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autorkou projektu a článku je PaedDr. Dana Kopcová, autory fotografií jsou je Ing A. Loserthová a D. Kopcová


 

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail