Studenti

Článků v rubrice: 314

Letní škola Fybich - poslední volná místa!

Oblíbená letní škola Fybich biotechnologické společnost Contipro už brzy odstartuje svůj 7. ročník. Studentům středních škol se zájmem o vědu nabídne v týdnu od 9. července odborné semináře zaměřené na fyziku, biologii a chemii. Vedou je významné osobnosti české vědy z univerzit, výzkumných pracovišť i přímo z Contipra. Středoškoláci mají stále šanci se na týdenní školu konanou v Nekoři v Orlických horách přihlásit, zbývá posledních pár volných míst.

Fotogalerie (4)
Absolventi letní školy Fybich 2017 s certifikáty (zdroj Contipro)

Odborný program na letní škole je rozdělen do dvou bloků. Jeden je zaměřen čistě na biologická témata, druhý se věnuje chemii a fyzice. Studenti se letos na seminářích a workshopech dozví zajímavosti týkající se reprodukční medicíny, proč vědcům tolik učaroval grafen, co je to cumulonimbus nebo jak připravit chytrá okna.

Více o programu

Eva Myšáková, manažerka vzdělávání, prozradila: „Každoročně se nám na Letní školu daří přivést jako lektory opravdové kapacity. Letos dorazí mimo jiné docent Martin Rulík, který povede workshop o hydrobiologii, nebo profesor Juraj Kosek, jehož tématem je ukládání elektrické energie. Já se konkrétně nejvíc těším na molekulárně-biologický workshop dvou mých kolegů z Contipra s názvem Jak rozsvítit bakterie a posvítit si na pachatele. Během něj si studenti vyzkouší transformaci bakterií plazmidem obsahujícím zelený fluorescenční protein, který umožňuje medúzám svítit v hlubinách oceánu,“ odhaluje Myšáková jeden z chystaných pokusů. "A protože bakterie potřebují pár hodin na to, aby vyrostly, v mezičase studenti odhalí pachatele strašného zločinu à la Kriminálka Miami. Myslím, že se mají na co těšit.“

Nejen věda

Kromě vzdělávání na studenty čeká i pestrý volnočasový program v partě mladých lidí, které baví přírodní vědy. Fybich může být začátkem úspěšné vědecké kariéry i cestou k novým přátelům. Už sedm absolventů programu reprezentovalo Českou republiku na světových soutěžích, kamarádství vzniklo nespočet. Pravidelná účastnice Julie Košťálková o tom ví své: „Když jsem jela poprvé, tak jsem si říkala, že jsem blázen. V létě. Na přednášky. Navíc s lidmi, co jezdí v létě na přednášky. Nakonec jsem si tam našla kupu kamarádů, doprovodný program byl super. Další rok jsem jela zase, tentokrát už bez váhání. “Ani Jana Svatáková na Fybich nedá dopustit: „Na Letní školu jsem se vždycky těšila celý rok. Líbilo se mi, že se můžu zapojovat a vyzkoušet si věci, které bych jinde nezkusila.“ Studenti, kteří by se Letní školy chtěli zúčastnit, najdou přihlášku na webu www.contipro.cz/vzdelavani/fybich.

Kristýna Kopecká

Více informací o společnosti Contipro, ryze české farmaceutické a kosmetické firmě, založené 1990, najdete na www.contipro.cz

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail