Studenti

Článků v rubrice: 314

Jaderné maturity na českých jaderkách

Přenášky, prohlídka elektrárny nebo vědomostní text. Také letos připravil ČEZ třídenní program pro středoškoláky na jaderných elektrárnách. Ti například navštívili strojovnu bloku, havarijní štáb nebo simulátor. Teoretickou část tvořily přednášky včetně besedy s předsedkyní Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Danou Drábovou. Získané znalosti prověřil závěrečný test – Jaderná maturita. Všichni byli úspěšní a mohli si tak z Temelína i z Dukovan odnést netradiční maturitní vysvědčení.

Fotogalerie (3)
Králem (královnou) Jaderné maturity v Temelíně, který letos přivítal 33 studentů, se 17. 5. stala Anna-Marie Daňhová ze Střední průmyslové školy Ostrov, která správně a nejrychleji odpověděla na všech dvacet závěrečných testovacích otázek. (Zdroj ČEZ)

Temelín

Králem (královnou) Jaderné maturity v Temelíně, který letos přivítal 33 studentů, se 17. 5. stala Anna-Marie Daňhová ze Střední průmyslové školy Ostrov, která správně a nejrychleji odpověděla na všech dvacet závěrečných testovacích otázek.

Dukovany

Studenti 3. ročníků středních škol ze všech koutů České republiky v rámci svého třídenního pobytu v Jaderné elektrárně Dukovany úspěšně složili zkoušku z jaderné maturity 24. 5. Převažovali studenti z průmyslovek, kteří přijeli nejen z regionu elektrárny, ale také například z Kutné Hory, Žďáru nad Sázavou, Kladna, Hradce Králové, Mohelnice, Ostravy, Brna, Jihlavy, Třebíče i dva studenti Masarykova gymnázia Příbor. Celkem 32 studentů se v rámci přednášek a exkurze po elektrárně mělo možnost seznámit s provozem Jaderné elektrárny Dukovany, která svou čistou a bezemisní výrobou elektřiny dlouhodobě pokrývá 20 % celkové spotřeby České republiky. Na závěr celé stáže čekala studenty závěrečná zkouška formou testu a beseda s předsedkyní SÚJB, paní Danou Drábovou. Králem jaderné maturity je letos Tomáš Vlasák z třebíčské průmyslovky, který nejlépe obstál ve znalostním jaderném testu.

Jako nejzajímavější exkurzi přímo do provozu vyhodnotili studenti návštěvu strojovny a simulátoru blokové dozorny, kde si sami vyzkoušeli „odstavit“ reaktor. „Nejvíc se mi líbila návštěva chladicí věže. Zaujalo mě, jaké je vedro v chladicí věži,“ svěřil se student Jaromír z brněnské průmyslovky. „Elektrárna Dukovany je jedním z nejvýznamnějších zaměstnavatelů v regionu a díky náborovým projektům jako je např. Jaderná maturita seznamuje studenty s pracovním prostředím i možnostmi jejich uplatnění,“ sdělila Linda Navrátilová ze Strategického náboru Skupiny ČEZ.

V dukovanské elektrárně pracuje 1 500 zaměstnanců a zhruba stejné množství u dodavatelů. Pro zajištění bezpečného a spolehlivého provozu stávajících bloků, který ČEZ předpokládá dalších 20-30 let, bude elektrárna potřebovat široké spektrum technicky vzdělaných absolventů středních i vysokých škol. Jen v letošním roce přijme elektrárna až 120 nových zaměstnanců a v návaznosti na přípravu výstavby nových bloků v Dukovanech bude jejich nábor pokračovat i v následujících letech. Dukovany tak nabízejí perspektivní zaměstnání pro další generace energetiků.

Linda Navrátilová, Marek Sviták

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail