Studenti

Článků v rubrice: 314

Fyzikální soutěž Fyziklání 2020

Pozor, pozor, týmová soutěž pro fyzikální nadšence! Pokud jste středoškoláci a baví Vás fyzika či matematika, neváhejte složit až pětičlenný tým a přijít 14. 2. 2020 do Prahy zasoutěžit si a změřit síly se soupeři z celé Evropy!

Fotogalerie (1)
Ilustrační obrázek z loňského ročníku (zdroj FYKOS)

Již více než 30 let funguje na Matematicko-fyzikální fakultě Univerzity Karlovy (MFF UK) Fyzikální korespondenční seminář FYKOS. Jeho hlavním úkolem a cílem je každoroční pořádání množství fyzikálních (týmových i individuálních) soutěží a různých jiných naučných aktivit pro středoškoláky, ale i pro žáky základních škol. FYKOS popularizuje fyziku, rozvíjí u účastníků nadání a logické myšlení a v neposlední řadě vytváří sociální kontakty mezi těmi, kteří se o fyziku zajímají. Mezi největší a nejznámější soutěže patří Fyzikální Náboj či Fyzikální korespondenční seminář (série netradičních a i komplikovanějších fyzikálních úloh). Pro nejúspěšnější řešitele tohoto semináře pořádáme dvakrát ročně zajímavé fyzikální soustředění.

Fyziklání

Snad největší a nejprestižnější akci bude FYKOS organizovat už za měsíc – jde o týmovou soutěž Fyziklání 2020, která se již tradičně pořádá v Praze a těší se oblibě studentů se zájmem o fyziku z mnoha evropských zemí. Bude se konat 14. 2. 2020, přičemž samotnou soutěží ještě celá akce nekončí! Hned po soutěži se mohou účastníci a jejich pedagogové těšit na doprovodný víkendový program, který potrvá až do 16. 2. 2020 a bude obsahovat kromě naučné procházky historickým centrem Prahy a návštěvy Planetária i prohlídku specializovaných fyzikálních laboratoří v prostorách MFF UK, sérii fyzikálních přednášek profesorů z Matfyzu a mnoho dalšího. Každý rok se zúčastňují desítky týmů!

Proto, pokud jste středoškoláci a baví Vás fyzika či matematika, neváhejte složit až pětičlenný tým a přijít do Prahy zasoutěžit si a změřit síly se soupeři z celé Evropy! Více informací o této akci naleznete na webové stránce https://fyziklani.cz/, kde se také lze do 8. 2. 2020 do soutěže zaregistrovat. Budeme se na Vás těšit!

Co je FYKOS

FYKOS je skupinka studentů - vysokoškoláků studujících fyziku nebo informatiku na různých vysokých školách. Cílem je fyzikální osvěta, účast na různých vědeckých akcích, dnech otevřených dveří na vysokých školách, veletrzích, prezentacích. Organizujeme mnoho fyzikálních týmových soutěží a soustředění hlavně pro středoškoláky, ale v posledních letech už i pro žáky ZŠ. Soutěže i další akce  jsou známé a navštěvované studenty z Česka, v posledních letech i ze Slovenska a dalších zemí (Polsko, Německo, i země mimo Evropu). Mladým lidem pomáháme v hlubším vzdělávání ve fyzice a matematice, práci v kolektivu, v rozvoji talentu a v mnohém dalším.

Mnoho dalších informací najdete na web-stránkách  https://fykos.cz/,  https://fyziklani.cz/.

Marcel Vasiľák, organizátor FYKOSu

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail