Studenti

Článků v rubrice: 314

Fyziklání 2020

Dne 14. 2. 2020, tedy ještě před uzavřením škol kvůli koronavirové epidemii, se uskutečnila mezinárodní fyzikální soutěž pro týmy středoškoláků Fyziklání 2020, kterou pořádá skupina vysokoškolských studentů FYKOS (Fyzikální korespondenční seminář). Soutěž zastřešuje Matematicko-fyzikální fakulta Univerzity Karlovy v Praze.

Fotogalerie (4)
Vítězové Fyziklání 2020 z Gymnázia kapitána Jaroše v Brně (foto FYKOS)

V pořadí již 14. ročník byl výjimečný hned v několika ohledech. Dosáhl rekordní účasti: celkem se soutěže zúčastnilo 201 týmů, dohromady 974 soutěžících, z šesti evropských zemí – České republiky, Slovenska, Ruska, Polska, Španělska a Srbska. Tři hodiny se soutěžící trápili nad úkoly, různorodými jak tematicky, tak i náročností. Soutěž se už tradičně konala v TOP HOTELu v Praze, přičemž záštitu nad soutěží převzal osobně primátor hl. města Prahy.

Soutěž celkem suveréně vyhrál český tým z Gymnázia Kapitána Jaroše v Brně. Za ním s odstupem následovaly týmy ze škol:

Gymnázium Christiana Dopplera, Praha (2. místo)

Gymnázium, Poštová, Košice (3. místo)

Gymnázium, Špitálská, Praha (4. místo)

Gymnázium, Grösslingová, Bratislava (5. místo)

Rekordní účast byla i na víkendovém programu po Fyziklání od 14.02. do 16. 2. 2020. Víkendový program zahájila oficiální formální recepce v rezidenci primátora hl. města Prahy. V dalších dvou dnech byla na programu například série přednášek profesorů z Matfyzu na populární fyzikální témata, návštěva Štefánikovy hvězdárny na pražském Petříně nebo exkurze do specializovaných fyzikálních laboratoří.

Gratulujeme vítězům i poraženým! Vyhrát je bezpochyby důležité, ale ještě důležitější je zúčastnit se a zasoutěžit si ve velmi silné konkurenci se svými domácími i zahraničními vrstevníky. Organizátoři z FYKOSu mají radost, že letošní ročník byl úspěšný a jsou pyšní, že stále více a více studentů baví fyzika a do Fyziklání se hlásí. Doufáme, že příští rok bude soutěžících ještě víc, že si soutěž i program užijí a nasbírají tak spoustu nových znalostí i kontaktů. Sledujte web stránky Fyziklání.

Za rok nashledanou!

Více informací zde: https://fyziklani.cz/

Marcel Vasiľák, organizátor FYKOSu

Pro zajímavost přikládáme jednu z úloh i s řešením. Jedná se o jeden z nejtěžších problémů, který bylo schopno vyřešit jen velmi málo týmů... (Řešení je ve slovenštině.)

 

 

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Co uvádí vodní houby do pohybu

Vodní houby nemají neurony ani svaly, přesto se pohybují.  Jak to dělají a co nám to říká o vývoji krevních cév u vyšších živočichů, odhalili vědci z Evropské ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail