Studenti

Článků v rubrice: 314

"Vím proč" pomůže dětem s fyzikou

Energetická společnost ČEZ zpřístupnila tisíc videí s pokusy a návody z fyziky. Děti a studenti si v době domácí výuky mohou zpestřit a zopakovat fyziku díky obnovenému projektu Vím proč od Skupiny ČEZ. Více než tisíc rozmanitých videí s nejrůznějšími pokusy vysvětluje fyzikální jevy a zákony, od nejběžnějších až po neobvyklé. ČEZ tak vychází vstříc rodinám, které jen těžko kloubí práci z domova s domácí výukou. Projekt také motivuje k natočení vlastních pokusů – povedená videa se na podzim zařadí do soutěže, v níž výherci získají 200 tisíc korun pro svou školu.

Fotogalerie (1)
K dispozici je už 1010 inspirativních a zábavných videí (zdroj ČEZ)

Odhalit princip fotbalové falše, vyrobit si domácí žárovku, pověsit slona na cop, zvážit vzduch nebo naučit vajíčko plavat – videa ze sbírky Vím proč dokazují, že fyzika může být skvělá zábava a věnovat se jí může každý i doma v kuchyni nebo na zahradě. Oblíbený projekt, který začal už v roce 2013, obnovila Skupina ČEZ v těchto dnech, aby si desítky tisíc dětí mohly zpestřit vynucenou domácí výuku. „Vycházíme tímto vstříc jak učitelům, kteří přišli o možnost využívat ve výuce fyzikální laboratoře, tak rodinám, kde oba rodiče musí pracovat, a nemohou se tedy plně věnovat domácí výuce dětí. Doufáme, že náš vzdělávací program včetně projektu Vím proč jim přijde k užitku,“ uvádí členka představenstva Michaela Chaloupková.

1010 videí od dětí a studentů

Kromě zábavného doplnění učiva si ale projekt Vím proč (www.svetenergie.cz/cz/vim-proc-home) klade za cíl i děti přilákat k aktivnímu zkoumání a prožívání fyziky. „Každý zná otřepané rčení, že jednou vidět je lepší než stokrát slyšet. My ale jdeme ještě dál a říkáme, že jednou zkusit je víc než stokrát vidět. Proto děti motivujeme k natočení vlastních videí s pokusy formou soutěže,“ říká vedoucí strategického náboru ČEZ Martin Máca.

Ačkoliv se soutěž oficiálně spustí až na podzim, projekt Vím proč otevřel příjem nových videí už nyní. Děti tak mohou současnou karanténu smysluplně využít a zorganizovat si pokusy přímo doma. Natočit je můžete obyčejným mobilem, ale tvořivosti se meze nekladou, právě naopak!

Videa s pokusy z předchozích ročníků soutěže Vím proč jsou nově umístěna na vzdělávacím webu Svět energie (www.svetenergie.cz). Kromě nich tam žáci, učitelé i široká veřejnost najdou také unikátní 3D modely všech typů elektráren, distribuční a přenosové soustavy i chytrého města, vtipnou fyzikální poradnu, zábavné hry a kvízy i spousty informací, obrázků a videí o energetice.

Rady, jak natočit dobré vlastní video s fyzikálním pokusem, najdete zde: https://www.svetenergie.cz/cz/vim-proc/o-projektu

 

 

Alice Horáková

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Fyziklání 2024 - výsledky

Jako každý rok se i letos dne 16. 2. 2024 v Praze na letňanském výstavišti PVA EXPO Praha konala mezinárodní týmová fyzikální soutěž s názvem Fyziklání. Organizátorem již 18.

Baterie vydrží 50 let bez dobíjení

Vědci v Číně sestrojili jadernou baterii, která dokáže vyrábět energii až 50 let bez dobíjení. BV100 od společnosti Betavolt je menší než mince a obsahuje radioaktivní izotop niklu, který ...

Unikátní izraelský chladicí systém v Hodoníně

Dosavadní průtočné chlazení elektrárny Hodonín vodou z řeky mělo hlavně v létě omezenou kapacitu. Po několikaměsíčním testu přešel do ročního zkušebního provozu nový chladicí systém.

Výběr střední školy: Plno mají i učiliště

Na střední školy míří početně nejsilnější generace za poslední léta. V loňském roce se tisíce žáků nedostaly ani na „učňák“.

Nanosatelit a horkovzdušný balón pro nouzové širokopásmové připojení kdekoli

Výzkumný tým katalánské univerzity navrhuje komunikační systém umožňující záchranným službám pracovat bezpečně v obtížných situacích.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail