Studenti

Článků v rubrice: 312

Fyziklání online 2020

Zajímá vás fyzika nebo si myslíte, že jste lepší než Vaši vrstevníci z domova i ze zahraničí? Rádi řešíte různorodé fyzikální problémy i mimo školu nebo vás baví práce v týmu? Pokud je vaše odpověď ANO, neváhejte a přihlašte se do 23.11.2020 23:59 SEČ do soutěže Fyziklání online 2020 prostřednictvím naši webové stránky www.online.fyziklani.cz.

Fotogalerie (1)
Ilustrační foto

Fyziklání online, jednu z největších online fyzikálních soutěží na světě, organizuje FYKOS na Matematicko-fyzikální fakultě UK, Praha. Základní podmínkou je mít tým složený z 1-5 členů a touhu soutěžit, obzvlášť v těchto nelehkých časech poznamenaných pandemií. Účast v soutěži je zcela zdarma.

O čem je tato soutěž?

Je určena především týmům středních škol, ale speciální kategorie Open se může zúčastnit kdokoli. Každý tým (kromě otevřené kategorie) je zařazen do jedné ze tří kategorií (A, B, C) na základě koeficientu týmu, který závisí na aktuálním ročníku studia členů týmu. Účastníci soutěží v řešení širokého spektra fyzikálních problémů s rostoucí obtížnosti, které jsou pro každou kategorii stejné. Každá úloha má numerické řešení, které automaticky vyhodnocuje herní systém. Na závěr jsou samostatně vyhlašováni vítězové každé kategorie a absolutní vítězové.

Jak a kdy se soutěž koná?

Soutěž začne 25. listopadu 2020 a je rozdělena do 2 soutěžních linií. Hlavní soutěž, trvající 3 hodiny, začne v 17:00 SEČ. Každý tým dostane prvních 7 problémů. Jakmile tým vyřeší danou úlohu, získá přístup k následující. V této sekci je přibližně 50 příkladů. Hodinu po zahájení hlavní soutěže budou týmy moci řešit různorodé úkoly v takzvané sérii Hurry-up, které zde budou rozděleny do tří skupin podle témat (mechanika M, elektromagnetismus E, další X) a jsou většinou snažší na řešení, právě z důvodu kratšího času na jejich řešení. Týmy za úspěšné řešení jednotlivých úloh získávají body podle počtu pokusů, teré potřebovali na správné zodpovězení otázky. Během soutěže je skóre každého týmu viditelné pro každý další tým až do posledních 20 minut před koncem. V tomto okamžiku se výsledky skryjí dokud soutěž neskončí, aby se udrželo vzájemné napětí mezi týmy. Pro víc informací o průběhu nebo o pravidlech soutěže neváhejte navštívit náš web www.online.fyziklani.cz.

Marcel Vasiľák, organizátor FYKOSu

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Nanosatelit a horkovzdušný balón pro nouzové širokopásmové připojení kdekoli

Výzkumný tým katalánské univerzity navrhuje komunikační systém umožňující záchranným službám pracovat bezpečně v obtížných situacích.

Elektrické letadlo a elektrická létající loď

Elysian E9X je devadesátimístné letadlo, které může během jednoho dne urazit až 1 000 km. Je založeno na výzkumu, který tvrdí, že naše předchozí předpoklady o bateriových elektrických letadlech byly mylné.

Poptávka po specialistech na umělou inteligenci

Rostoucí poptávka po automatizaci a optimalizaci napříč průmyslovými odvětvími, nárůst využívání umělé inteligence v aplikacích pro spotřebitele a rostoucí investice do ...

Jubilejní 30. ročník mezinárodního elektrotechnického veletrhu AMPER 2024

Veletrh AMPER (letos s podtitulem SMARTAND CONNECTED WORLD) se v České republice a na Slovensku díky pravidelné účasti firem na nejvyšší úrovni etabloval jako nejvýznamnější ...

Největší česká baterie je ve Vítkovicích

Akumulátor o výkonu 10 MW (o 30 % větším než má současná největší baterie v ČR) zahájil ostrý provoz 1. února 2024.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail