Studenti

Článků v rubrice: 314

Zpestřete si domácí učení soutěžemi

Tři tematické soutěže nabízí dětem i dospělým vzdělávací portál Svět energie pro zpestření současné situace. Zatímco předškoláci se vyřádí výtvarně, žáci základních a středních škol i široká veřejnost mohou změřit síly ve znalostním kvízu nebo při hře na dispečera energetické soustavy. To vše připravil web Světa energie u příležitosti svých čtvrtých narozenin ve vylepšené grafické a obsahové úpravě.

Fotogalerie (2)
Ve hře Enermix musejí hráči vyrobit dostatek energie pro virtuální město (zdroj ČEZ, Svět energie)

Motivovat děti k učení je každým dalším dnem, kdy zůstávají zavřené školy, těžší a těžší. Přes zábavu a hry se na to rozhodl jít vzdělávací portál ČEZ Svět energie. Pro všechny věkové kategorie včetně dospělých připravil hned několik soutěží, které nenásilnou formou představí tajuplný svět energetiky, pobaví, a navíc nabídnou pěkné ceny. Soutěže jsou vhodné i jako zpestření on-line výuky.

Každý si něco najde

Pro nejmenší děti předškolního věku je připravená kreativní soutěž na téma čistá energie. Autoři nejhezčích výtvorů získají stavebnice Lego, na další čekají výtvarné potřeby. Starší děti, ale i dospělí, si mohou zahrát zbrusu novou hru Enermix, kde v roli dispečera řídí energetickou soustavu: nakupují a zapojují výrobní zdroje tak, aby virtuální městečko mělo neustále dostatek elektřiny. Soutěží přitom proti ostatním hráčům, na ty nejúspěšnější opět čekají oblíbené dánské kostičky a série hlavolamů. Trojici soutěží doplňuje série znalostních energetických kvízů pro tři věkové kategorie (základní škola, střední škola, široká veřejnost) o 100 naučně-populárních knih.

„Skupina ČEZ se podpoře technického vzdělávání věnuje nepřetržitě přes čtvrt století. Dnes jsou děti jsou doma v prostředí on-line, proto rozvíjíme Svět energie, kde najdou vše o energetice ve formě, které rozumí a je jim blízká,“ říká vedoucí komunikace ČEZ Ladislav Kříž. Za pravdu mu dávají i čísla návštěvnosti portálu: od počátku letošního roku navštívilo vzdělávací portál 102 tisíc uživatelů, což je meziročně nárůst o 75 %. Počet zobrazených stránek letos zatím dosáhl 265 tisíc (nárůst o 65 %). Ze statistik je zřejmé, že portál často využívají školy jako vhodný doplněk učiva při distančním vzdělávání.

Čtvrtstoletí vzdělávacího programu, pátý rok portálu

Bez nadsázky nejrozsáhlejší portál na české webové scéně věnovaný všemu kolem energie a energetiky vstupuje do pátého roku své existence ve zbrusu novém kabátu a s řadou obsahových rozšíření.Například všechny 3D modely energetických zdrojů, které doposud pro vzdělávací web vznikly, jsou nyní k dispozici také ve formě encyklopedických textů a obrázků. Pro nejmenší zvědavce vznikla sekce interaktivních her, která se bude do budoucna ještě dále rozšiřovat, rozrostla se také část věnovaná zajímavým videím. Multimediální studnice informací nabízí zábavu také ve formě videí, aplikací, 3D modelů, komiksů nebo oblíbené fyzikální poradny. Žáci a studenti tu mohou brouzdat stovky hodin, do referátů či jiných školních prací se jim budou hodit i podklady ke stažení zdarma.

Soutěž Enermix najdete zde https://www.svetenergie.cz/cz/souteze/enermix

Soutěž v kreslení zde https://www.svetenergie.cz/cz/souteze/vytvarna-soutez

Soutěž o 100 knih pro tři věkové kategorie najdete zde https://www.svetenergie.cz/cz/souteze/aktualni-soutez-o-knihu

 

Alice Horáková
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Co uvádí vodní houby do pohybu

Vodní houby nemají neurony ani svaly, přesto se pohybují.  Jak to dělají a co nám to říká o vývoji krevních cév u vyšších živočichů, odhalili vědci z Evropské ...

Erupce sopky Santorini před 520 000 lety

Hluboko pod středomořským dnem, které obklopuje řecký ostrov Santorini, objevili vědci pozůstatky jedné z největších sopečných erupcí, které kdy Evropa viděla.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail