Studenti

Článků v rubrice: 314

Celostátní soutěž Co víš o energetice proběhla poprvé online

Jubilejní 40. kolo celostátní studentské soutěže „Co víš o energetice“ proběhlo na konci prosince z důvodu současných protiepidemických opatření z virtuálního studia a bylo streamováno prostřednictvím kanálu Youtube. Soutěžící tak měli možnost otestovat nové disciplíny např. hru na operátora jaderného reaktoru, nebo si vyzkoušeli, jak složité je řídit elektrizační rozvodnou soustavu.

Fotogalerie (3)
Ilustrační foto Hejl Servis

Zlatou medaili vybojovali studenti Gymnázia Jana Palacha z Mělníka, druhé místo obsadili průmyslováci z Třebíče a jako třetí se umístil tým Gymnázia T. G. Masaryka z Hustopečí. Prosincové finále bylo vyvrcholením korespondenční soutěže, které se zúčastnilo celkem 49 tříčlenných družstev ze základních a středních škol z celé ČR.

Dvouhodinový program moderoval Vladimír Kroc z Českého rozhlasu spolu s Ing. Pavlem Sukem z Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT, který se zároveň zhostil úlohy odborného porotce. 

Soutěž je součástí vzdělávacího programu společnosti ČEZ Svět energie. Navazuje na projekt osvětových besed „Energie – budoucnost lidstva“, který běží nepřetržitě již 20 let. V důsledku koronavirové pandemie byly letos v březnu poprvé od roku 2000 osvětové besedy přerušeny - přitom jde o jeden z nejstarších projektů vzdělávacího programu společnosti ČEZ. Od začátku dubna ale program besed pokračoval on-line a prostřednictvím videokonferencí tak každý den několik desítek žáků a studentů základních a středních škol diskutovalo o energetické budoucnosti. V průběhu celého roku takto proběhlo 187 distančních besed. 

Školy, které mají zájem zapojit se do projektu, si mohou bezplatnou besedu objednat na adrese info@hejlservis.cz nebo na telefonním čísle 606472428.

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Co uvádí vodní houby do pohybu

Vodní houby nemají neurony ani svaly, přesto se pohybují.  Jak to dělají a co nám to říká o vývoji krevních cév u vyšších živočichů, odhalili vědci z Evropské ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail