Studenti

Článků v rubrice: 314

Start 35. ročníku korespondenčního semináře FYKOS

Zajímá Tě fyzika a přidružené přírodní vědy? Rád přemýšlíš o původu a fungování různých přírodních a fyzikálních jevů na Zemi i ve vesmíru? Chceš zdokonalit své kritické a fyzikální myšlení? Pak je FYKOS právě pro Tebe! 

FYKOS (Fyzikální Korespondenční Seminář) je soutěž probíhající celý školní rok. Každý soutěžící dostane postupně k  řešení 6 sérií fyzikálních problémů. Soutěž je určena všem zájemcům ze všech ročníků a typů středních škol kdekoli na světě. Spolu s dalšími akcemi jej organizují převážně studenti Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy v  Praze (MFF UK). 

Fotogalerie (2)
"Fykosáci" na soustředění (foto MFF UK)

Jak se do soutěže přihlásit? 

Soutěž probíhá prostřednictvím webové stránky www.fykos.cz, kde se v průběhu celého roku zveřejňuje postupně 6 sérií úloh. Každá série obsahuje 8 úloh různé náročnosti a z různých témat. Úkoly jsou většinou koncipované tak, aby k jejich řešení nestačilo jen bezhlavé memorování vzorců a fyzikálních zákonů, ale bylo nutné kritické přemýšlení a aplikování teoretických znalostí na reálné fyzikální problémy. Vyřešené úlohy soutěžící pošlou poštou nebo přes web www.fykos.cz. Organizátoři po vyhodnocení pošlou zpětnou vazbu s komentáři a radami k řešením. 

Proč řešit FYKOS? 

Řešením FYKOSu získáte praxi v řešení fyzikálních problémů, rozvíjíte své kritické myšlení i znalosti a naučíte se spojovat teorii s experimentem a reálnými fyzikálními situacemi. Kromě toho je FYKOS výbornou přípravou na řadu dalších existujících fyzikálních soutěží a pro možné budoucí studium na vysokých školách přírodovědného a technického zaměření. Na nejúspěšnější řešitele čekají kromě nově nabytých znalostí i zajímavé a hodnotné ceny, včetně pobytového soustředění s mnoha zajímavými přednáškami. Poznáte se na něm s dalšími úspěšnými řešiteli.

Pro více info o FYKOSu a jeho organizátorech můžete navštívit Facebook https://www.facebook.com/FYKOS a samozřejmě web www.fykos.cz.

To ještě není všechno! 

FYKOS není jediná akce! Během celého roku se koná hned několik dalších akcí a soutěží bezprostředně spojených s fyzikou. V listopadu se koná Den s experimentální fyzikou v prostorách specializovaných laboratoři MFF UK. V závěru téhož měsíce pořádáme Fyziklání Online, největší online fyzikální soutěž svého druhu na světě. V únoru budeme pořádat naši největší a prestižní akci Fyziklání 2022, kde se bude soutěžit v řešení různorodých fyzikálních úloh v silné a početné konkurenci soutěžících nejen z ČR, ale i dalších států.

Těší se na Vás organizátoři z MFF UK!

Marcel Vasiľák

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Datová centra v roce 2024

Svět se přizpůsobuje digitální transformaci téměř ve všech aspektech každodenního života. S tím se neustále vyvíjí odvětví datových center, která hrají v digitalizaci klíčovou roli.

Energetická krize a renesance OZE v ČR

Zahájením ruské agrese na Ukrajině v roce 2022 se změnilo mnohé. Jednu z největších změn ale představoval postoj občanů Evropské unie k Rusku jakožto důvěryhodnému dodavateli energetických komodit.

Co bylo před energetickou krizí

Jak už to bývá, při pohledu s určitým odstupem je možné vidět souvislosti minulých událostí lépe než v době, kdy se tyto události odehrávaly.

Modernizace vodních elektráren

Spolehlivější, bezpečnější, ekologičtější, efektivnější, úspornější a připravené na další desetiletí provozu.

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail