Studenti

Článků v rubrice: 314

Jaké bylo Fyziklání 2023

Soutěž Fyziklání existuje už dlouhých 17 let. Za tu dobu ušla dlouhou cestu. Od skromných počátků, kdy ji připravovala jen hrstka nadšených organizátorů Fyzikálního korespondenčního semináře FYKOSu a veškeré zúčastněné týmy se vešly do jediné posluchárny Matematicko-fyzikální fakulty UK, se rozrostla do nevídaných rozměrů.

Fotogalerie (5)
Fyziklání 2023 (zdroj Fykos)

Fyziklání 2023 uvítalo téměř 1 200 žáků středních škol z 21 zemí Evropy, Asie i Jižní Ameriky. Aby spolu mohli soutěžit dohromady, sešli se na výstavišti PVA Expo Praha v Letňanech. Jejich cílem bylo spojit síly v maximálně pětičlenných týmech a během tří hodin vypočítat co největší počet rozmanitých fyzikálních úloh. Při řešení však museli postupovat s rozvahou, jelikož se kromě samotné správnosti odpovědí hodnotil i počet pokusů, který na odevzdání potřebovali. Pro podání co nejlepších výsledků dostali soutěžící občerstvení ve formě baget, limonád, čokolád či brambůrků. Všichni si ze soutěže odnesli i drobné dárky a nejzajímavější ceny za své obdivuhodné výsledky získalo vždy prvních pět týmů v jednotlivých kategoriích rozdělených podle ročníku studia. 

Konkurence byla letos opravdu velká 

Řada týmů podala skvělé výkony, ale největší uznání patří vítězům jednotlivých kategorií. V kategorii C si nejlépe vedl český tým Kdo maže, ten jede. V kategorii B zvítězili indičtí žáci z týmu Power of Phi. První místo v kategorii A a titul celkového vítěze si s sebou do Rumunska odvezl tým Camin Baieti. (Kategorizace soutěžících je poměrně složitá, koho by zajímala detailně, nechť se podívá do pravidel sem: Organizační řád Fyziklání | Fyziklání 2023 (fyziklani.cz)).

Vítěz sice může být jen jeden, ale každý z účastníků zažil den plný zábavy, napětí, týmového ducha a nových poznatků. 

Nejen na soutěž se těší student 

Samotná soutěž, jež proběhla v pátek 10. února, byla sice hlavní událostí celého Fyziklání, ale zdaleka ne tou jedinou. Po celý týden od 6. do 12. února 2023 se konal doprovodný program, který se mimo jiné zaměřoval hlavně na hlubší poznání fyziky, socializaci mezi účastníky a seznámení se s jejich rozličnými kulturami. Účastníci během něj navštívili specializované laboratoře MFF UK i dalších vědeckých institucí v Praze a okolí, poslechli si zajímavé přednášky nebo se pobavili s významnými vědci během panelové diskuse. Během Nation’s evening si pak vzájemně představili zvyky, pokrmy či tance typické pro svou zemi. Společně se vydali i na prohlídku hradu Karlštejn a své úspěchy v soutěži oslavili na párty a rautu. Program završili Městskou hrou, která potrápila jejich mozkové buňky jiným způsobem a provedla je dosud nenavštívenými kouty Prahy. 

Partner 

Dvanácti zahraničním týmům plně uhradil účast European Summer Program on Rationality, generální partner Fyziklání 2023. Díky němu mohli organizátoři FYKOSu uspořádat pro letošní ročník Scholarship program, na který se mohli přihlásit účastníci, kteří by se jinak do Prahy nebyli schopni dopravit. Spolupráce pokračuje i do následujících let a Fyziklání tak bude i v budoucnu zcela unikátní soutěží, oslavou fyziky a mezinárodní spolupráce. 

Jakub Dřevo

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Energetická krize a renesance OZE v ČR

Zahájením ruské agrese na Ukrajině v roce 2022 se změnilo mnohé. Jednu z největších změn ale představoval postoj občanů Evropské unie k Rusku jakožto důvěryhodnému dodavateli energetických komodit.

Co bylo před energetickou krizí

Jak už to bývá, při pohledu s určitým odstupem je možné vidět souvislosti minulých událostí lépe než v době, kdy se tyto události odehrávaly.

Modernizace vodních elektráren

Spolehlivější, bezpečnější, ekologičtější, efektivnější, úspornější a připravené na další desetiletí provozu.

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail