Jaderná fyzika a energetika

Článků v rubrice: 551

Už se veze! Dolní část kryostatu ITER.

Kryostat - pod jeho válcem se skrývá celý tokamak ITER. Skrývá především supravodivá vinutí, neboť při atmosférickém tlaku by se nepřípustně oteplovala, až by ztratila supravodivost. Pravda, vakuum těsně pod kryostatem je sice „horší“ než vakuum ve vakuové komoře, ale stačí na to, aby svou úlohu splnilo. Dolní polovina kryostatu (termosky) je už napevno smontovaná a bylo třeba ji z Kryo-dílny na staveništi tokamaku ITER přesunout do skladiště vzdáleného pár desítek metrů. Tam bude čekat na svůj den D: Na spuštění do jámy pro reaktor tokamaku ITER.

Fotogalerie (3)
Dne 15. 4. se dolní válec přesunul z Kryo-dílny do vnějšího skladového prostoru, kde zůstane až do doby, než bude přemístěn do Čisticího zařízení (vpravo) před samotnou montáží. (Credit © ITER Organization, http://www.iter.org/)

Řekněte, co má umění společného s převozem obří komponenty tokamaku ITER? V pondělí 15. dubna se staveniště ITER připravovalo na oslavu 500. výročí Leonarda da Vinciho. Věda, technika a průmysl se spojily, aby předvedly mimořádně velkolepou a krásnou podívanou. Řada podvalníků vezoucích dolní válec kryostatu tokamaku ITER vyjela z Kryo-dílny (Cryostat Workshop) až stydlivě pomalu. Vše dohromady vytvořilo úžasný obraz: minimalistická architektura Kryo-dílny; gigantická válcová komponenta, která byla celá zahalená bílou plachtou a třpytící se ocelová fasáda Montážní haly ... to vše na pozadí intenzivní modři jarní oblohy v Provence.

Kryostat tokamaku ITER tvoří dva válce

Dolní válec kryostatu ITER je jen jednou částí obří termosky, která bude obklopovat tokamak ITER. Výškou 12 metrů představuje jednu třetinu celkové výšky tokamaku. Přesun byl delikátní záležitostí a dohližitelé se přiblížili přepravovanému nákladu doslova na dohmat, aby téměř vlastnoručně přesunovali gigantický válec na jeho dočasné stanoviště. Náhodný divák nezvyklé operace přitom musel chtě nechtě vnímat výšku, velikost a mohutnost samotného budoucího tokamaku ITER.

192 samostatných kol

Přesun téměř 500 tunového tělesa z místa montáže do skladiště o několik desítek metrů si vyžádal ne méně, než čtyři samohybné modulární podvalníky uspořádané do čtverce. Samostatnost podvalníků na druhé straně vyžadovala dokonalou a jemnou koordinaci jejich pohybů. Mimořádně působivý byl ostrý obrat o 90 stupňů, který musel náklad vykonat, aby dosáhl do úložného prostoru - 192 samostatných kol se pomalu otáčelo v různých úhlech, jako krátké končetiny obrovské živé stonožky.

Dolní válec je dosud nejtěžším nákladem, který se po staveništi pohyboval. Pevně zasunutý v ocelovém rámu a opatrně zapuštěný do vzduchotěsného materiálu zůstane ve skladovacím prostoru až do doby, než se ho zmocní montážní jáma. Aby se ochránil spodní válec před plísní nebo korozí, bude vzduch uvnitř obalu neustále cirkulovat a udržovat na konstantní vlhkosti 38 %.

Operace byla klíčovým milníkem, který vyžadoval tucet zúčastněných stran: kryostatický tým; specialistu na přepravu těžkých nákladů Sarens; odborníky na metrologii z Organizace ITER; poskytovatele logistických služeb DAHER a mnoho dalších.

A teď se dáme do horní části kryostatu

Přemístění dolního válce do skladovacího prostoru uvolnilo velký pracovní prostor uvnitř Kryo-dílny. Brzy se tento prostor rozezní montážními a svařovacími operacemi, jejichž výsledkem bude horní válec, jehož segmenty jsou již na cestě z místa výroby v Indii. Jaký paradox. Rozmontovaný horní kryostat vezou tisíce kilometrů bez zvláštní publicity, aby posun podobných částí o pár metrů se stal událostí, o které stojí za to napsat článek. Dolní část válce se vezla také lodí rozmontovaná na díly. Jediný rozdíl tedy spočívá v tom, že na lodi byl dolní válec kryostatu v kusech, a při převozu z Montážní haly do Skladiště byl smotovaný.

Účastníci převozní operace dolního válce kryostatu

Organizace ITER: dohled, skladovací prostory, metrologie, pronájem zařízení, dohled nad důležitými součástmi ochrany;

Řízení výstavby ITER (MOMENTUM) jako zprostředkovatel: dohled, inspekce na místě, koordinace na místě;

Cocoon Holland: obal odolný proti povětrnostním vlivům, kontrola po dvou letech;

Sarens: transport komponent na samohybných modulárních dopravnících;

DAHER: Dodávka hardwaru pro vzduchotěsný ochranný obal a příslušenství (v obalu musí vzduch cirkulovat, takže pumpa, filtry atd.), instalace tvarovaných podložkek do skladovacích prostor;

Indická domácí agentura a její dodavatel Larsen&Toubro: dokončení spodního válce kryostatu; Evropská domácí agentura a její dodavatel ENGAGE: správa stavebních pracovních balíčků;

APAVE: koordinátor pro bezpečnost a ochranu zdraví.

Milan Řípa
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Modernizace vodních elektráren

Spolehlivější, bezpečnější, ekologičtější, efektivnější, úspornější a připravené na další desetiletí provozu.

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail