Jaderná fyzika a energetika

Článků v rubrice: 551

JET slaví 100 000. výstřel

Jeho spuštění v roce 1983 přihlíželo Její Veličenstvo královna Alžběta II. Evropský tokamak JET (Joint European Torus) umístěný v Abingdonu poblíž Oxfordu je stěžejním experimentálním zařízením evropského výzkumného programu jaderné fúze. Je bezesporu jedním z nejdůležitějších zařízení na světě v historii výzkumu energie z jaderné syntézy. Dne 18. ledna 2022 završil stroj svůj 100 000. výstřel - dvakrát přitom došlo k zažehnutí jaderné fúze (roku 1997 a 2021). Plasma uvnitř jeho vakuové komory dosahuje vyšší teploty, než které kdy byly naměřeny na Slunci.

Fotogalerie (1)
Největší tokamak na světě -JET (Kredit: ITER Organization, http://www.iter.org/)

JET je navržen pro studium fúze v podmínkách blížících se podmínkám potřebným pro reaktor budoucí elektrárny. Je to jediný tokamak na světě, který může fungovat s palivovou směsí deuterium-tritium, která bude použita pro výrobu energie (předpokládá se, že se tak stane v tokamaku ITER, který se staví v jižní Francii).

Nepřekonaný rekord

V roce 1997 vytvořil JET světový rekord tím, že uvolnil v jednom pulzu 22,5 megajoulů fúzní energie a 16,5 megawattů fúzního výkonu. Stalo se tak během první kampaně s palivem deuterium-tritium.  Potvrdilo se, že jaderná fúze dokáže vyrobit očekávané množství energie.

Předskokan pro ITER

V roce 2011 byl JET vybaven novou vnitřní stěnou vakuové komory podobnou ITERu (ITER like wall) vyrobenou z kovů beryllia (převážná část první stěny vakuové komory) a wolframu (který kryje tři komponenty divertoru – dva terče a kupoli), což umožňuje vědcům pracovat se scénáři plazmatu, které odpovídají scénářům plánovaným pro ITER, zkoumat interakci plazmatu s materiály stěn a studovat akumulaci wolframu na stěně v centru vakuové komory.

V roce 2021 dokončil JET druhou kampaň experimentů s použitím deuteria a tritia. Nevypínejte prosím počítač! Výsledky těchto experimentů budou oznámeny právě teď, začátkem února 2022! 

JET: the Joint European Torus - Culham Centre for Fusion Energy (ukaea.uk)

Zařízení JET umístěná v Culhamském Centru pro energii z jaderné fúze (CCFE, Culham Centre for Fusion Energy) v Abingdonu, Oxfordshire UK, společně využívají všechny evropské fúzní laboratoře v rámci konsorcia EUROfusion. Každý rok se experimentů na JET účastní na 350 vědců ze zemí EU (plus Švýcarsko, Spojené království a Ukrajina) a další z celého světa. CCFE je odpovědná za provoz zařízení pro výzkumné pracovníky v oblasti fúze a za jeho údržbu a modernizaci. Tyto práce se provádějí na základě smlouvy mezi Evropskou komisí a Britským úřadem pro atomovou energii UKAEA (United Kingdom Atomic Energy Authority). Provozovatelem je CCFE.

Milan Řípa
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Datová centra v roce 2024

Svět se přizpůsobuje digitální transformaci téměř ve všech aspektech každodenního života. S tím se neustále vyvíjí odvětví datových center, která hrají v digitalizaci klíčovou roli.

Energetická krize a renesance OZE v ČR

Zahájením ruské agrese na Ukrajině v roce 2022 se změnilo mnohé. Jednu z největších změn ale představoval postoj občanů Evropské unie k Rusku jakožto důvěryhodnému dodavateli energetických komodit.

Co bylo před energetickou krizí

Jak už to bývá, při pohledu s určitým odstupem je možné vidět souvislosti minulých událostí lépe než v době, kdy se tyto události odehrávaly.

Modernizace vodních elektráren

Spolehlivější, bezpečnější, ekologičtější, efektivnější, úspornější a připravené na další desetiletí provozu.

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail