Jaderná fyzika a energetika

Článků v rubrice: 551

Loket (nebo koleno?) skrz zeď

Když jsem poprvé viděl, co se skrývá v „kryolajně“ (Cryoline), měl jsem za to, že na staveništi ITER se připravuje ke startu další raketa na Měsíc. Pak se ukázalo, že z trubek, které jsem pokládal za trysky rakety, nebudou šlehat plameny, ale poteče skrze ně tekuté helium! Místo tisíců stupňů plus téměř tři stovky mínus. Cryoline bude rozvádět „mráz“ vyrobený největším kryohospodářstvím na světě, a ten poteče tam, kde ho tokamak ITER bude potřebovat.

Fotogalerie (7)
Po vložení tohoto masivního kolena je instalace cryoline uvnitř Budovy tokamaku téměř ze tří čtvrtin dokončena (Kredit: ITER Organization, http://www.iter.org/)

Chlad je v tokamaku ITER velmi žádaný. Magnety ho potřebují k dosažení supravodivosti, tepelný štít k omezení výměny tepla s vnějším prostředím, kryopumpa k zachycení částic a dosažení vysokého vakua a v HTS (vysokoteplotní supravodič) vede k minimalizaci tepelné zátěže kryogenního systému. „Chlad“ pochází z kryohospodářství ITER, kde se plynné helium zkapalňuje předtím, než se dostane k různým zákazníkům prostřednictvím pětikilometrové sítě víceprocesních potrubí nazývaných Cryolines. Potrubí dodává tokamaku ITER Indie.

V pondělí 17. října byla do pouzdra v předem vytvarovaném otvoru ve vnější stěně Budovy tokamaku (úroveň 3) vložena masivní špulka ve tvaru kolena. Propojí cryoline instalované uvnitř této budovy s těmi, které přicházejí z kryohospodářství podél vyvýšeného „kryomostu“.

Zavádění válcového potrubí do kruhového otvoru odpovídajícího průměru je něco, co batolata dělají neustále, když si hrají s vkládací kostkou. Když je ovšem objektem delikátní high-tech součástka, která je dlouhá osm metrů, má průměr jeden metr a její hmotnost je více než 5,5 tuny, je to vše o něco složitější. Dovnitř Budovy tokamaku je potřeba dostat speciální jeřáb, dost výkonný, aby ji uzvedl, ale přitom dost malý na to, aby fungoval v přeplněném prostředí Budovy tokamaku. Poté, když je břemeno připevněno ke špičce teleskopického výložníku, musí být pohyby jeřábu vpřed co nejplynulejší, aby se zabránilo „kyvadlovému efektu“, který by mohl poškodit některou složitou a choulostivou součást. A konečně, operátoři musí být dostatečně zruční, aby manévrovali s jeřábem a srovnali špulku s otvorem ve stěně. Ovšem nejcitlivější sekvence konečného zarovnání se provádějí ručně. Obsluha jemně zavede 5,5-tunovou součástku do otvoru, jehož průměr je jen o několik milimetrů větší než průměr součástky.

Operace byla dokončena za méně než 90 minut.

Nyní je vše připravené pro svařování a testování těsnosti

Každá z pěti procesních trubek součástky a hlavní trubka o průměru jeden metr budou jednotlivě svařeny a testovány na těsnost pomocí helia.

Poznámka autora: Víte co je zajímavé? V Anglii ohnutému materiálu – trubce, tyči apod. -říkají elbow = loket, my máme pro takový tvar název koleno, anglicky = knee.

Milan Řípa
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Modernizace vodních elektráren

Spolehlivější, bezpečnější, ekologičtější, efektivnější, úspornější a připravené na další desetiletí provozu.

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail