Reportáže, cestování

Článků v rubrice: 82

Tropy místo vzducholodí

Možná jste tam už byli. Tropical Islands, obří vodní park jižně od Berlína, je poměrně častým cílem většinou jednodenních, méně už dvoudenních zájezdů. Logicky sem lákají především vodní radovánky, zarámované kulisou tropů v obřím „skleníku“, asi 130 km severně od Drážďan, dobře a rychle dostupné krátkou odbočkou z dálnice do Berlína u obce Staakow.

 

Fotogalerie (8)
Hangár Tropical Island (Foto Břetislav Koč)

Místo výčtu vodních atrakcí stojí za pozornost samotný objekt, v němž jsou „tropy“ instalovány. Je to obří hangár, 360 m dlouhý, 210 m široký a 107 m vysoký, jehož klenba není podpírána žádným pilířem. Vnitřní plocha areálu je 66 000 m2, takže by se sem vešlo osm fotbalových hřišť.

Historie

Historie lokality i samotné haly, která byla v době svého vzniku největším samonosným objektem tohoto druhu na světě, je pozoruhodná. Bezprostřední okolí (a také satelitní snímky) neutají, že tu v těsné blízkosti bývalo velké letiště. Na části jeho 2 500 metrů dlouhé ranveje je nyní parkoviště pro návštěvníky areálu a na okrajích nezalesněných ploch jsou desítky pozůstatků hangárů pro vojenská letadla. Letiště tu bylo postaveno před II. světovou válkou a sloužilo jako výcviková základna pro Luftwaffe. Po válce bylo zabráno Rudou armádou a sloužilo mimo jiné jako letiště pro přílety státních návštěv tehdejší NDR (pro nepamětníky: tzv. Německé demokratické republiky, která zanikla v r. 1990 opětovným spojením se SRN).

Základna pro vzducholodě

Areál, tehdy ještě bez obří haly, koupila roku 1998 společnost CargoLifter AG, jejímž záměrem bylo postavit zde základnu pro svůj projekt stavby a provozování obřích 160 m dlouhých vzducholodí jako dopravních prostředků pro nadrozměrné náklady. V hale mohly být umístěny dvě vzducholodě vedle sebe. Vjezd do hangáru byl na jeho východní straně řešen vějířovitě se otevírajícími segmenty s ložiskem ve střeše stavby. Hala byla postavena do roku 2000, její konstrukce byla sestavena ze 14 000 tun ocelových nosníků a stála 78 milionů €. Investor však nezvládl financování, nebyla tu postavena ani jedna vzducholoď, a tak se o záchranu a nové využití objektu postarala r. 2003 malajská společnost, která objekt koupila za 17,5 mil. € se záměrem stavby obřího akvaparku - ten byl otevřen již v prosinci roku 2004. Mohutná stavba je dobře patrná i z běžných linkových letadel, která nad ní prolétají ve výškách kolem 10 km koridorem směrem na Berlín.

Akvapark

Pro úplnost ještě několik dat o současném akvaparku, která svědčí o jeho rozměrech a jedinečnosti. Dva tematicky specifické bazény s odlišnou teplotou  vody, Tropické moře a Bali laguna, zaujímají plochu 4 400 a 1 200 m2 . V tropech je teplota 28 oC a na Bali 31oC. Hloubka nepřekračuje 1,35 m. Pochopitelně nechybí vodní skluzavky a tobogány, sprchy, vířivky, peřeje…

Nejde ale jen o vodu a aktivity, které tento živel v několika bazénech nabízí. Rostou tu živé rostliny z různých koutů světa, především však z tropických oblastí: palmy, orchideje i mangrovový prales. Vegetaci je vytvořeno optimální klima s teplotou vzduchu 25 oC a s vlhkostí 40 – 60 % . Světelný i teplotní režim je zajištěn kombinací technických řešení, spolu s přirozeným vnějším světlem procházejícím speciální folií na jižní straně hangáru. Tou prochází i ultrafialová složka denního světla, kterou běžná okenní skla odfiltrují. Je zde tedy možné „chytat bronz“ přirozenou cestou. Interiér doplňují chýše ve stylu tropické vesnice a dojem umocňují i reprodukované zvuky pralesa. Je zde možné uspořádat piknik i přenocovat.


Koč Břetislav
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Fyziklání 2024 - výsledky

Jako každý rok se i letos dne 16. 2. 2024 v Praze na letňanském výstavišti PVA EXPO Praha konala mezinárodní týmová fyzikální soutěž s názvem Fyziklání. Organizátorem již 18.

Baterie vydrží 50 let bez dobíjení

Vědci v Číně sestrojili jadernou baterii, která dokáže vyrábět energii až 50 let bez dobíjení. BV100 od společnosti Betavolt je menší než mince a obsahuje radioaktivní izotop niklu, který ...

Unikátní izraelský chladicí systém v Hodoníně

Dosavadní průtočné chlazení elektrárny Hodonín vodou z řeky mělo hlavně v létě omezenou kapacitu. Po několikaměsíčním testu přešel do ročního zkušebního provozu nový chladicí systém.

Výběr střední školy: Plno mají i učiliště

Na střední školy míří početně nejsilnější generace za poslední léta. V loňském roce se tisíce žáků nedostaly ani na „učňák“.

Nanosatelit a horkovzdušný balón pro nouzové širokopásmové připojení kdekoli

Výzkumný tým katalánské univerzity navrhuje komunikační systém umožňující záchranným službám pracovat bezpečně v obtížných situacích.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail