Studenti

Článků v rubrice: 314

Termojaderná fúze a děti na Veletrhu vědy

Přichází rekordní okamžik. Poněkud nejisté prstíky mačkají klávesnici: předionizace rozžhaveným wolframovým vláknem nastartována, magnetické pole nabito na 250 V, což je dvakrát méně než je zvykem, ještě energii do plazmatu: 350 V (jednotky, volty, použité zde pro různé fyzikální veličiny vás nesmí zmást, neboť se jedná o napětí na kondenzátorech, zdrojích pro vinutí elektromagnetických cívek či elektrického proudu v plazmatu) je na hranici prorazitelnosti neutrálního plynu, ale určitě se to povede! Konečně povel k zařazení se do „fronty“. Do fronty na zapálení plazmatu v tokamaku! Na malém obrázku v dolním levém rohu monitoru je vidět blikající červené světlo ...a je tu - výstřel! Sedmiletý klučina na dálku odpálil výboj v plazmatu v tokamaku Golem na 12 km vzdálené Fakultě jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT v Praze v Břehové ulici. Pod dohledem rodičů se tak Adam Stejskal stal vůbec nejmladším experimentátorem na tokamaku Golem v jeho historii a asi nebudu daleko od pravdy, když řeknu i nejmladším na světě, kdo odstartoval vůbec nějaký tokamak! Výstřel # 21567 patřil mládí!

Fotogalerie (10)
Adam Stejskal (7 let) s babičkou a supervizorem výstřelu RNDr. Janem Stöckelem, CSc., z Ústavu fyziky plazmatu AV ČR volí vstupní parametry budoucího výstřelu # 21567 na tokamaku Golem vzdáleném od výstavního stánku 12 kilometrů.

Tokamak Golem se dá po dohodě s operátory ovládat přes internet. Už byl iniciován kupříkladu z Kostariky či z Pakistánu…

Veletrh vědy na PVA EXPO Letňany

Od čtvrtka 19. do soboty 21. května patřila část výstavní plochy PVA EXPO v pražských Letňanech Veletrhu vědy, kterého se zúčastnily především ústavy Akademie věd České republiky, ale i Nakladatelství Academia, Národní technické muzeum, stánek tu měly zábavní parky jako plzeňská Techmania Science Center či brněnské Vida! Science Center. Byly vidět stánky Přírodovědci.cz, Česká stavebnice Merkur, Dopravní podnik hl. města Prahy, dokonce i Kriminalistický ústav Praha a řada dalších institucí popularizujících vědu a techniku. Ústav fyziky plazmatu AV ČR se rozhodně v rozsáhlé hale neztratil.  Reprezentovala ho tři oddělení: Materiálové inženýrství, optické TOPTEC a především fúzní zařízení tokamak.

Plazmová koule, levitující zeměkoule

Ty nejmenší návštěvníky nesmírně zajímala plazmová koule, původně atrakce pro mládežnické diskotéky, dnes atrakce, která nechybí nikde, kde to jen trochu zavání fyzikou. Dotknout se skleněné baňky a prstíkem přitáhnout výboj, nutilo tatínky zvedat ratolesti na úroveň zářící plasma ball. Nicméně plazmová koule tu byla jen jako příklad skupenství, které ÚFP studuje. Zářivka rozsvícená vysokofrekvenčním polem generovaným výbojem v kouli byla příkladem dodatečného ohřevu plazmatu v opravdovém tokamaku.  Vedle plazmové koule levitoval glóbus, který simuloval magnetickou stabilizaci plazmového provazce tokamaku.

Stavebnice tokamaku

Unikátní stavebnice tokamaku, další ze zajímavých exponátů ÚFP, byla během tří dnů mnohokrát rozložena a opět složena. Díky matrjoškovému systému do sebe zapadajících komponent dokázal autor stavebnice velmi názorně seznámit zájemce s principem tokamaku: „Nyní už víte, jak tokamak funguje a můžete si ho postavit doma!“ A Veletrh vědy byl svědkem dalšího světového unikátu: podobná stavebnice totiž nikde jinde než v České republice neexistuje! (O pardon, čtyři kusy od ÚFP zakoupila Agentura Fusion for Energy v Barceloně.)

Úspěšná taktika aneb budoucnost fúze v Česku

Vzhledem k věkovému složení návštěvníků Veletrhu byl ve stánku Ústavu fyziky plazmatu největší zájem o rotoped, který ukazoval okamžitý výkon děcka šlapajícího v sedle. Ovšem zájem o tokamak, zdroj tepla budoucích fúzních elektráren byl samozřejmě také. Natěšená ratolest přivlekla tatínka či maminku k rotopedu a odtamtud bylo k tokamaku doslova jen pár kroků, které pomocí informátora z ÚFP rodič snadno překonal. Kdo vydržel výklad o principech tokamaku až do finále, obdržel výpravnou publikaci „Řízená termojaderná fúze pro každého“. Potěšitelné bylo, že zájem o termojadernou fúzi byl i mezi středoškolskými studenty. A když po skončení výkladu shrnul právě nabyté znalosti jeden gymnazista lapidárně slovy: „Vždyť tokamak není nic jiného než transformátor v termosce!“, bylo mi jasné, že termojaderná fúze má budoucnost v České republice zajištěnou! Českého fúzionéra můžeme tedy čekat každým okamžikem. Počkat - kdo je to fúzionér?

Třináctiletý generuje neutrony ve fúzoru

Není to tak dlouho, co generální ředitel ITER organization Osamu Motojima přijal v Cadarache třináctiletého jinocha Jamieho Edwardse, kterému se podařilo oživit fúzor, což je nejjednodušší zařízení, z kterého lze extrahovat neutrony. Nikdo, kromě médií, netvrdí, že jde o neutrony fúzního původu, ale propagační náboj takové zprávy má pro výzkum řízené termojaderné fúze brizanci vodíkové pumy. Ovšem pak je nutné vysvětlovat šokovaným čtenářům, proč svět utrácí miliardy za  ITER, když student Penwortham Priory Academy v Lancashire dokáže „totéž“ ve školní laboratoři za vánoční kapesné od rodičů. (http://www.3pol.cz/cz/rubriky/jaderna-fyzika-a-energetika/458-teenager-postavil-jaderny-reaktor)

Jamie je zatím nejmladší fúzionér (stavitel a provozovatel fúzoru), neboť jeho předchůdcům přiřkl rodný list o pár roků více. Faktem je, že Jammie od ředitele ITER organization Osamu Motojimy  přijal originální dárek – část niob-tantalového supravodiče, ze kterého je navinut centrální solenoid –primární vinutí tokamaku ITER.  Mimochodem jiného fúzionéra - Taylora Wilsona - přijal dokonce prezident USA Barack Obama.  Mezi českými studenty se zatím žádný fúzní nadšenec s domácím fúzorem nenašel. O studentech ze Slovenska Peterovi Švihrovi a Michalu Račkovi jsme psali v článku http://www.3pol.cz/cz/rubriky/studenti/1426-fuzor.

(Autorem fotografií z Veletrhu vědy je Ing. Milan Řípa)

Milan Řípa
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Co uvádí vodní houby do pohybu

Vodní houby nemají neurony ani svaly, přesto se pohybují.  Jak to dělají a co nám to říká o vývoji krevních cév u vyšších živočichů, odhalili vědci z Evropské ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail