Bez zařazení

Článků v rubrice: 409

Autonomní ponorky pro vypouštění dronů

Populární drony je možné vypouštět ze země, ale například také z vody. Robotické ponorky mohou vypouštět do vzduchu tucty malých dronů. Jednotlivé drony nenadělají mnoho škody, ale jestliže jsou jich celé roje, je obtížné proti nim něco dělat. Mohou nést malé množství trhaviny nebo rušičky, které jsou schopné vyřadit z provozu radarové systémy nebo jiná elektronická zařízení. Takové jsou plány amerického námořnictva v rámci projektu LOCUST, což je nízkonákladová technologie vypouštění rojů dronů. Projekt byl odhalen v dokumentech Pentagonu.

Fotogalerie (1)
Drony dávno nejsou jen hračky. Stávají se z nich špehové a zbraně. (Foto Sebastian Gößl z Pixabay)

Používat se budou pravděpodobně drony typu Coyote, které vyrábí firma Raytheon. Dron se skládá z rozevírací ocasní části, pohonu a křídel, která se rozevřou poté, co je dron vystřelen z odpalovacího zařízení. Drony váží 6 kg, mají 1,5 m dlouhá křídla a mohou létat dvě hodiny na bateriový pohon stokilometrovou rychlostí za hodinu. Mohou nést různé zbraně v závislosti na plánované misi. Tyto drony jsou relativně nenákladné a celý jejich roj stojí méně než standardní střela. Jestliže se několik dronů ztratí, nevznikne žádný problém, protože ostatní svůj úkol splní. Při předvádění dronů na pevnině se podařilo za 40 sekund vystřelit 33 dronů. Celý roj letí autonomně ve formaci a operátor ho může ovládat jako jeden celek.

Drony - rušičky

Cílem poslední fáze projektu je zjistit, jak vyřadit obranné systémy a radar vypuštěním roje dronů z autonomního podvodního robota. Tato idea není nová. Testy s vypouštěním dronů z malých robotických ponorek již probíhaly. Ve vývoji jsou i větší ponorky, které budou moci vystřelovat větší počet dronů. Například ponorka Echo Voyager firmy Boeing je 16 m dlouhá a má nákladový prostor dlouhý 9 m. Teoreticky může nést až několik set dronů. US Navy již vystřeluje některé drony ze svých konvenčních ponorek. Používání robotických ponorek pro vystřelování rojů dronů je lacinější než používání lodí nebo letadel. Jejich výhodou je například i to, že nemají posádku a že jsou neviditelné, protože při vystřelování dronů nemusí ani vyplout na hladinu.

V současné etapě vývoje projektu LOCUST se budou drony vypouštět buď z letadel, nebo ze země ve Virginii a testovat k rušení komunikačních prostředků. V příštím roce se budou roje dronů určené pro vzdušnou ochranu vypouštět z podvodních plavidel na Floridě.

Zdroj: David Hambling: Autonomous submarines to launch drone swarms. New Scientist, 2019, č. 3217, s. 9

Václav Vaněk
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Nanosatelit a horkovzdušný balón pro nouzové širokopásmové připojení kdekoli

Výzkumný tým katalánské univerzity navrhuje komunikační systém umožňující záchranným službám pracovat bezpečně v obtížných situacích.

Elektrické letadlo a elektrická létající loď

Elysian E9X je devadesátimístné letadlo, které může během jednoho dne urazit až 1 000 km. Je založeno na výzkumu, který tvrdí, že naše předchozí předpoklady o bateriových elektrických letadlech byly mylné.

Poptávka po specialistech na umělou inteligenci

Rostoucí poptávka po automatizaci a optimalizaci napříč průmyslovými odvětvími, nárůst využívání umělé inteligence v aplikacích pro spotřebitele a rostoucí investice do ...

Jubilejní 30. ročník mezinárodního elektrotechnického veletrhu AMPER 2024

Veletrh AMPER (letos s podtitulem SMARTAND CONNECTED WORLD) se v České republice a na Slovensku díky pravidelné účasti firem na nejvyšší úrovni etabloval jako nejvýznamnější ...

Největší česká baterie je ve Vítkovicích

Akumulátor o výkonu 10 MW (o 30 % větším než má současná největší baterie v ČR) zahájil ostrý provoz 1. února 2024.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail