Bez zařazení

Článků v rubrice: 409

Autonomní ponorky pro vypouštění dronů

Populární drony je možné vypouštět ze země, ale například také z vody. Robotické ponorky mohou vypouštět do vzduchu tucty malých dronů. Jednotlivé drony nenadělají mnoho škody, ale jestliže jsou jich celé roje, je obtížné proti nim něco dělat. Mohou nést malé množství trhaviny nebo rušičky, které jsou schopné vyřadit z provozu radarové systémy nebo jiná elektronická zařízení. Takové jsou plány amerického námořnictva v rámci projektu LOCUST, což je nízkonákladová technologie vypouštění rojů dronů. Projekt byl odhalen v dokumentech Pentagonu.

Fotogalerie (1)
Drony dávno nejsou jen hračky. Stávají se z nich špehové a zbraně. (Foto Sebastian Gößl z Pixabay)

Používat se budou pravděpodobně drony typu Coyote, které vyrábí firma Raytheon. Dron se skládá z rozevírací ocasní části, pohonu a křídel, která se rozevřou poté, co je dron vystřelen z odpalovacího zařízení. Drony váží 6 kg, mají 1,5 m dlouhá křídla a mohou létat dvě hodiny na bateriový pohon stokilometrovou rychlostí za hodinu. Mohou nést různé zbraně v závislosti na plánované misi. Tyto drony jsou relativně nenákladné a celý jejich roj stojí méně než standardní střela. Jestliže se několik dronů ztratí, nevznikne žádný problém, protože ostatní svůj úkol splní. Při předvádění dronů na pevnině se podařilo za 40 sekund vystřelit 33 dronů. Celý roj letí autonomně ve formaci a operátor ho může ovládat jako jeden celek.

Drony - rušičky

Cílem poslední fáze projektu je zjistit, jak vyřadit obranné systémy a radar vypuštěním roje dronů z autonomního podvodního robota. Tato idea není nová. Testy s vypouštěním dronů z malých robotických ponorek již probíhaly. Ve vývoji jsou i větší ponorky, které budou moci vystřelovat větší počet dronů. Například ponorka Echo Voyager firmy Boeing je 16 m dlouhá a má nákladový prostor dlouhý 9 m. Teoreticky může nést až několik set dronů. US Navy již vystřeluje některé drony ze svých konvenčních ponorek. Používání robotických ponorek pro vystřelování rojů dronů je lacinější než používání lodí nebo letadel. Jejich výhodou je například i to, že nemají posádku a že jsou neviditelné, protože při vystřelování dronů nemusí ani vyplout na hladinu.

V současné etapě vývoje projektu LOCUST se budou drony vypouštět buď z letadel, nebo ze země ve Virginii a testovat k rušení komunikačních prostředků. V příštím roce se budou roje dronů určené pro vzdušnou ochranu vypouštět z podvodních plavidel na Floridě.

Zdroj: David Hambling: Autonomous submarines to launch drone swarms. New Scientist, 2019, č. 3217, s. 9

Václav Vaněk
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail