Bez zařazení

Článků v rubrice: 409

Elektrochemický článek mění CO2 na užitečné produkty

Elektrochemický článek, který přeměňuje plynný oxid uhličitý na cenné sloučeniny metan nebo oxid uhelnatý, bude moci využít vysokoteplotní technologie, včetně zdokonalených reaktorů IV. generace. Vyvíjejí jej vědci v Idaho National Laboratory ministerestva energetiky USA.

Fotogalerie (1)
Ilustrační obrázek (zdroj Pixabay)

Protonický keramický elektrochemický článek byl vyvinutý v rámci projektu financovaného z programu INL Laboratory Directed Research and Development. Umožňuje chemickou reakci, která přeměňuje zachycený oxid uhličitý na oxid uhelnatý nebo s vodou na metan, sloučeniny, které jsou důležitými výchozími surovinami mnoha průmyslových procesů nebo produktů. 

Elektrochemický článek používá keramický materiál, který snadno vede protony (jádra atomů vodíku), které poskytuje jednoduchá molekula vody. Tyto protony se pak spojují s oxidem uhličitým v elektrochemické reakci za vzniku oxidu uhelnatého nebo metanu. Tým INL, vedený Senior Scientistem Dong Dingem, ukázal, že povrch keramického materiálu lze jemně vyladit tak, aby selektivně  produkoval oxidu uhelnatý nebo metan. 

Článek je jednou z nejslibnějších technologií, které mohou přeměnit plynný CO2 na užitečné meziprodukty“, řekl Ding. „Je velmi těžké rozbít vazby uhlík-kyslík. S tímto elektrochemickým článkem můžeme využít teplo a elektřinu pocházející z obnovitelných zdrojů nebo jaderné energie k rozbití vazby uhlík-kyslík v CO2." 

Zařízení by se umísťovalo ke zdroji uhlíkových emisí. Vyžadovalo by teplo a elektřinu k napájení procesu,  mohlo by využívat výhod vysokoteplotních technologií, jako jsou integrované energetické systémy, které zahrnují další generaci pokročilých jaderných reaktorů. Takové reaktory by mohly být umístěny společně s průmyslovými závody, které produkují biopaliva, bioenergii nebo bioprodukty. Vysokoteplotní pára a elektřina z reaktoru by pak mohly být použity k recyklaci oxidu uhličitého z bioenergetické elektrárny. 

Buňka je zatím velká jako hodinky, ale výzkumní pracovníci z Argonne National Laboratory, Sandia National Laboratories a Pacific Northwest National Laboratory spolupracují s Dingovým  týmem na rozšíření procesu a plánují použít zdokonalenou výrobní technologii k získání větších elektrochemických buněk, které budou zařazeny do integrovaného energetického demonstračního projektu v Energy Systems Laboratory v Idaho Falls, která je součástí INL. 

Zdroj: World Nuclear News, 17.5.2021. Electrochemical cell leverages next-generation  nuclear heat.

Václav Vaněk
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Co uvádí vodní houby do pohybu

Vodní houby nemají neurony ani svaly, přesto se pohybují.  Jak to dělají a co nám to říká o vývoji krevních cév u vyšších živočichů, odhalili vědci z Evropské ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail