Jaderná fyzika a energetika

Článků v rubrice: 549

Úloha jaderné energie při obnově ekonomiky po pandemii

Agentura pro jadernou energii při OECD (OECD-NEA) vypracovala zprávu, která zkoumá úlohu jaderné energie v souvislosti s obnovou ekonomiky po COVID-19. Obsahuje čtyři hlavní témata: budování odolnosti elektrických sítí, tvorba pracovních příležitostí, ekonomicky efektivní dekarbonizace, odemknutí financování. COVID-19 má významné účinky na globální ekonomiku a v důsledku i na energetiku. OECD-NEA zdůrazňuje zejména důležitost spolehlivosti a odolnosti elektroenergetiky v době velkých přírodních, zdravotních a společenských zvratů. Vlády musejí zvažovat široký okruh opatření pro obnovu ekonomiky a tvorbu pracovních příležitostí. Je zcela zřejmé, že bude třeba připravovat stimulační balíčky, které budou muset plnit dlouhodobé ekologické a také energeticko-bezpečnostní cíle. NEA zkoumá regulační a provozní vlivy krize a spolupracuje s členskými zeměmi na výměně politických přístupů a nejlepších zkušeností z celého světa. V souvislosti s tímto úsilím zveřejnila NEA stručné shrnutí situace a organizuje řadu diskusních jednání, na nichž se jedná o úloze jaderné energie v období po pandemii COVID-19. Zvlášť důležitá bude úloha jaderné energie na cestě ke skutečně udržitelné a ekologicky odpovědné energetické budoucnosti.

Fotogalerie (1)
Srdcem každého ze čtyř bloků Jaderné elektrárny Dukovany je jaderný reaktor umístěný pod tímto krytem (zdroj: vzdělávací portál ČEZ Svět energie)

Ekonomicky efektivní dekarbonizace energetických systémů

NEA doporučuje vládám, aby využily ekonomickou obnovu po krizi COVID-19 k urychlení přechodu energetiky na plnění klimatických cílů. Postpandemické plány obnovy budou muset uvést do souladu klimatické cíle s cíli ekonomickými, takže v popředí energetické politiky budou muset být systémové náklady. Projekty jaderné energetiky představují hlubokou dekarbonizaci při současném optimálním využívání minerálních zdrojů, paliv a půdy. Přechod k uhlíkově neutrálnímu energetickému systému by podstatně zvýšil systémové náklady a ohrozil by bezpečnost dodávek elektřiny, pokud by se vynechala  jaderná energie. Dosažení ekonomicky efektivní dekarbonizace si však vyžádá i strukturální reformu trhu s elektřinou.

Vytváření vysoce kvalifikovaných pracovních příležitostí

Jaderná energie je schopná dodávat velká množství nízkouhlíkové elektřiny a tepla za přijatelné náklady a současně vytvářet velký počet vysoce kvalifikovaných pracovních míst jak na lokální, tak na celostátní úrovni. Investice do jaderné energie rovněž urychlují přechod ke zvýšení odolnosti energetiky. Jaderné projekty prokazatelně vytváření velký počet vysoce kvalifikovaných pracovníků s vysokými mzdami a s dlouhodobými pracovními úvazky. Na jaderné projekty navíc navazují ještě další investice na lokální i regionální úrovni.

Odemknutí financování jaderné infrastruktury při ekonomické obnově

Pokud jde o financování velkých jaderných projektů, může existovat určitá bariéra na některých trzích, kde soukromí investoři usilují o krátkodobou návratnost kapitálu. Avšak v době ekonomické rekonstrukce mohou dlouhodobé energetické projekty, jako jsou například jaderné elektrárny, vést k posílení společenské soudržnosti a k oživení ekonomických aktivit. Vlády by měly proto povzbuzovat investice do odolné nízkouhlíkové energetické infrastruktury, jako je právě jaderná energetika. Přechodná a cílená vládní pomoc jaderným projektům bude nevyhnutelná, aby bylo možno benefity jaderné energie v post-COVID-19 ekonomické rekonstrukci plně využít. Vládní pomoc by měla být směřována tak, aby přilákala efektivní soukromé financování k výstavbě jaderné infrastruktury.

Budování nízkouhlíkové odolné elektrické infrastruktury s využitím jaderné energie

NEA konstatovala, že během krize COVID-19 pokračovaly jaderné elektrárny spolehlivě ve výrobě elektřiny po celou dobu 24 hodin denně a zajišťovaly tak nepřetržitý provoz kritických služeb nutných v době globální zdravotnické krize a pomáhaly udržení sociální stability. Jaderná energie je důležitý flexibilní zdroj elektřiny, který pomáhá udržovat bezpečnou dodávku elektřiny tím, že pracuje v režimu základního zatížení. Variabilní elektřina z obnovitelných zdrojů ji může doplňovat.

 

Generální ředitel NEA, William Magwood, prohlásil, že NEA věří tomu, že investice během rekonstrukce po COVID-19 by měly být uskutečňovány s ohledem na dlouhodobé vyhlídky. „Je docela možné, že vynaložíme hodně peněz z krátkodobého hlediska, které se nám ale z dlouhodobého hlediska nevyplatí. V NEA věříme tomu, že dlouhodobé investice ke zlepšení naší energetické infrastruktury budou zahrnovat jadernou energii“.

Zdroj:

https://www.neimagazine.com/news/newsnea-launches-policy-briefs-on-nuclears-role-in-economic-recovery-7994344

 

 

Václav Vaněk
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Fyziklání 2024 - výsledky

Jako každý rok se i letos dne 16. 2. 2024 v Praze na letňanském výstavišti PVA EXPO Praha konala mezinárodní týmová fyzikální soutěž s názvem Fyziklání. Organizátorem již 18.

Baterie vydrží 50 let bez dobíjení

Vědci v Číně sestrojili jadernou baterii, která dokáže vyrábět energii až 50 let bez dobíjení. BV100 od společnosti Betavolt je menší než mince a obsahuje radioaktivní izotop niklu, který ...

Unikátní izraelský chladicí systém v Hodoníně

Dosavadní průtočné chlazení elektrárny Hodonín vodou z řeky mělo hlavně v létě omezenou kapacitu. Po několikaměsíčním testu přešel do ročního zkušebního provozu nový chladicí systém.

Výběr střední školy: Plno mají i učiliště

Na střední školy míří početně nejsilnější generace za poslední léta. V loňském roce se tisíce žáků nedostaly ani na „učňák“.

Nanosatelit a horkovzdušný balón pro nouzové širokopásmové připojení kdekoli

Výzkumný tým katalánské univerzity navrhuje komunikační systém umožňující záchranným službám pracovat bezpečně v obtížných situacích.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail