Jaderná fyzika a energetika

Článků v rubrice: 550

Výroba radioizotopů v reaktorech typu CANDU

Německá společnost ITM Medical Isotopes GmbH a francouzský podnik Isogen podepsaly formální dohodu zabezpečující spolehlivou dodávku izotopu lutecia 177 (177Lu) pro světový zdravotnický systém. Hlavním producentem budou kanadské reaktory typu CANDU v jaderné elektrárně Bruce Power. K výrobě 177Lu bude použitý nový systém Isotop Production System (IPS), který vyprojektovala a vyrobila společnost Isogen. Vývoj systému je v konečné fázi zkoušek v technickém zařízení firmy Framatome v Kincardine, v Ontáriu.

Fotogalerie (1)
Jaderná elektrárna Bruce poblíž Kincardine, Ontario (Foto Chuck Szmurlo, Wikimedia Commons, CC 2,5)

Lutecium je dosti vzácný prvek, v zemské kůře se vyskytuje v koncentraci 0,5–0,75 mg/kg. Izotop 177Lu je zářič beta s poločasem 6,7 dne. 

177Lu se vyrábí ozařováním ytterbia 176 (176Yb). Mateřské ytterbium se vkládá do speciálních utěsněných kontejnerů, které se přepraví do jednoho z reaktorů CANDU s pomocí systému IPS. Přibližně po týdnu ozařování vznikne dostatečné množství izotopu 177Lu. Kontejner se odešle do společnosti ITM k separaci a k dalšímu zpracování na vysoce čisté 177Lu farmaceutické jakosti. To se zasílá do zdravotnických zařízení ve světě. Předpokládá se, že výroba bude zahájena v roce 2022. Prezident a výkonný ředitel JE Bruce Power, Mike Rencheck, popsal systém IPS jako „game-changer“, převratnou novinku, která umožní využít reaktory JE Bruce Power jako silné neutronové zdroje. Díky tomu vzniknou bezprecedentní kapacity výroby lékařských izotopů, což zlepší situaci v širokém lékařském světě. Výroba izotopů pomocí technologie Isogen nevytváří radioaktivní odpad, protože všechny materiály používané ve výrobě jsou určené buď pro léčbu pacientů, nebo se recyklují a opětovně použijí k výrobě dalších izotopů.

Každá zásilka Lutecia-177 může obsahovat dostatek lékařského izotopu pro léčbu 2 000 pacientů. 

K čemu se 177Lu používá 

177Lu farmaceutické jakosti se používá v cílené radioterapii k léčení rakovin, včetně rakoviny prostaty, neuroendokrinních tumorů a kostních metastází. Pro vysvětlení použijme příklad tumoru prostaty: Na buněčných membránách buněk prostaty se vyskytuje protein PSMA ve velmi malém množství, v membránách buněk nádoru však v množství až 1 000× vyšším, a to i v metastázích. Lutetium se zabuduje do molekul, které se po injekčním podání do krevního oběhu selektivně přichytávají na protein PSMA. Záření emitované 177Lu tak velmi přesně zasáhne jen buňky nádoru - jeho dosah ve tkáni je něco přes 1 mm. Ničí jen rakovinné buňky a ušetří buňky zdravé tkáně. Tento druh radioterapie se také nazývá Peptide Receptor Radionuclide Therapy (PRRT). 

Poptávka po těchto radioizotopech neustále roste. Výkonný ředitel společnosti ITM Steffen Schuster přivítal partnerství s JE Bruce Power a společností Isogen, které zaručí trvalé a spolehlivé dodávky pro kritickou potřebu speciálních radioizotopů v příštích 15 letech. Díky tomu se zvýší dostupnost tohoto nadějného způsobu léčení rakoviny ve světě. Prezident společnosti Isogen, John D´Angelo řekl, že kombinace výrobní technologie společnosti Isogen, spolehlivost a výkony reaktorů v JE Bruce Power, patentovaná technologie a dodavatelský řetězec firmy ITM představují největší a nejbezpečnější způsob dodávek 177Lu na světě. 

O společnostech 

Isogen je společný podnik společností Framatome a Kinetrics of Canada. Byl založen začátkem roku 2020, aby umožnil používání reaktorů CANDU k výrobě lékařských radioizotopů pro zásobování světa. Isogen má partnerskou dohodu s JE Bruce Power umožňující přístup do osmi reaktorů CANDU. Výroba lékařských izotopů nijak neomezuje ani neovlivňuje výrobu elektřiny v energetických reaktorech. Isogen a Bruce Power poskytují lékařům a pacientům po celém světě jistotu, že jejich zdroj život zachraňujících lékařských izotopů je spolehlivý a bezpečný. Technologie získávání lékařských izotopů je adaptabilní a může uspokojit rostoucí požadavky trhu na izotopy. Může také produkovat i další jiné izotopy potřebné pro léčbu a diagnostiku rakoviny a dalších onemocnění. 

ITM Isotopen Technologien Muenchen AG je soukromá společnost ve vlastnictví skupiny biotechnologických a radiofarmaceutických firem pro vývoj, výrobu a globální dodávky cílených diagnostických a terapeutických radioizotopů pro léčení rakoviny. 

Zdroj: World Nuclear News, 30. 10. 2020. Supply agreement signed for medical isotope from CANDU reactors

Václav Vaněk
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Co uvádí vodní houby do pohybu

Vodní houby nemají neurony ani svaly, přesto se pohybují.  Jak to dělají a co nám to říká o vývoji krevních cév u vyšších živočichů, odhalili vědci z Evropské ...

Erupce sopky Santorini před 520 000 lety

Hluboko pod středomořským dnem, které obklopuje řecký ostrov Santorini, objevili vědci pozůstatky jedné z největších sopečných erupcí, které kdy Evropa viděla.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail