Jaderná fyzika a energetika

Článků v rubrice: 556

Výroba radioizotopů v reaktorech typu CANDU

Německá společnost ITM Medical Isotopes GmbH a francouzský podnik Isogen podepsaly formální dohodu zabezpečující spolehlivou dodávku izotopu lutecia 177 (177Lu) pro světový zdravotnický systém. Hlavním producentem budou kanadské reaktory typu CANDU v jaderné elektrárně Bruce Power. K výrobě 177Lu bude použitý nový systém Isotop Production System (IPS), který vyprojektovala a vyrobila společnost Isogen. Vývoj systému je v konečné fázi zkoušek v technickém zařízení firmy Framatome v Kincardine, v Ontáriu.

Fotogalerie (1)
Jaderná elektrárna Bruce poblíž Kincardine, Ontario (Foto Chuck Szmurlo, Wikimedia Commons, CC 2,5)

Lutecium je dosti vzácný prvek, v zemské kůře se vyskytuje v koncentraci 0,5–0,75 mg/kg. Izotop 177Lu je zářič beta s poločasem 6,7 dne. 

177Lu se vyrábí ozařováním ytterbia 176 (176Yb). Mateřské ytterbium se vkládá do speciálních utěsněných kontejnerů, které se přepraví do jednoho z reaktorů CANDU s pomocí systému IPS. Přibližně po týdnu ozařování vznikne dostatečné množství izotopu 177Lu. Kontejner se odešle do společnosti ITM k separaci a k dalšímu zpracování na vysoce čisté 177Lu farmaceutické jakosti. To se zasílá do zdravotnických zařízení ve světě. Předpokládá se, že výroba bude zahájena v roce 2022. Prezident a výkonný ředitel JE Bruce Power, Mike Rencheck, popsal systém IPS jako „game-changer“, převratnou novinku, která umožní využít reaktory JE Bruce Power jako silné neutronové zdroje. Díky tomu vzniknou bezprecedentní kapacity výroby lékařských izotopů, což zlepší situaci v širokém lékařském světě. Výroba izotopů pomocí technologie Isogen nevytváří radioaktivní odpad, protože všechny materiály používané ve výrobě jsou určené buď pro léčbu pacientů, nebo se recyklují a opětovně použijí k výrobě dalších izotopů.

Každá zásilka Lutecia-177 může obsahovat dostatek lékařského izotopu pro léčbu 2 000 pacientů. 

K čemu se 177Lu používá 

177Lu farmaceutické jakosti se používá v cílené radioterapii k léčení rakovin, včetně rakoviny prostaty, neuroendokrinních tumorů a kostních metastází. Pro vysvětlení použijme příklad tumoru prostaty: Na buněčných membránách buněk prostaty se vyskytuje protein PSMA ve velmi malém množství, v membránách buněk nádoru však v množství až 1 000× vyšším, a to i v metastázích. Lutetium se zabuduje do molekul, které se po injekčním podání do krevního oběhu selektivně přichytávají na protein PSMA. Záření emitované 177Lu tak velmi přesně zasáhne jen buňky nádoru - jeho dosah ve tkáni je něco přes 1 mm. Ničí jen rakovinné buňky a ušetří buňky zdravé tkáně. Tento druh radioterapie se také nazývá Peptide Receptor Radionuclide Therapy (PRRT). 

Poptávka po těchto radioizotopech neustále roste. Výkonný ředitel společnosti ITM Steffen Schuster přivítal partnerství s JE Bruce Power a společností Isogen, které zaručí trvalé a spolehlivé dodávky pro kritickou potřebu speciálních radioizotopů v příštích 15 letech. Díky tomu se zvýší dostupnost tohoto nadějného způsobu léčení rakoviny ve světě. Prezident společnosti Isogen, John D´Angelo řekl, že kombinace výrobní technologie společnosti Isogen, spolehlivost a výkony reaktorů v JE Bruce Power, patentovaná technologie a dodavatelský řetězec firmy ITM představují největší a nejbezpečnější způsob dodávek 177Lu na světě. 

O společnostech 

Isogen je společný podnik společností Framatome a Kinetrics of Canada. Byl založen začátkem roku 2020, aby umožnil používání reaktorů CANDU k výrobě lékařských radioizotopů pro zásobování světa. Isogen má partnerskou dohodu s JE Bruce Power umožňující přístup do osmi reaktorů CANDU. Výroba lékařských izotopů nijak neomezuje ani neovlivňuje výrobu elektřiny v energetických reaktorech. Isogen a Bruce Power poskytují lékařům a pacientům po celém světě jistotu, že jejich zdroj život zachraňujících lékařských izotopů je spolehlivý a bezpečný. Technologie získávání lékařských izotopů je adaptabilní a může uspokojit rostoucí požadavky trhu na izotopy. Může také produkovat i další jiné izotopy potřebné pro léčbu a diagnostiku rakoviny a dalších onemocnění. 

ITM Isotopen Technologien Muenchen AG je soukromá společnost ve vlastnictví skupiny biotechnologických a radiofarmaceutických firem pro vývoj, výrobu a globální dodávky cílených diagnostických a terapeutických radioizotopů pro léčení rakoviny. 

Zdroj: World Nuclear News, 30. 10. 2020. Supply agreement signed for medical isotope from CANDU reactors

Václav Vaněk
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Podmořský život u Velikonočního ostrova

Podmořský horský řetězec u Rapa Nui, známý také jako Velikonoční ostrov, hostí úžasnou řadu hlubokomořských druhů. Expedice na hřeben Salas y Gómez u Rapa Nui v Tichém oceánu ...

Tajemství radioaktivního promethia

Pomocí nové metody odhalili vědci klíčové vlastnosti radioaktivního promethia, prvku vzácných zemin. Stalo se tak až téměř osm desetiletí poté, co byl tento nepolapitelný prvek vzácných zemin objeven.

Vesmírná robotika se připravuje k explozivnímu růstu

Před pěti lety NASA zahájila misi jako vystřiženou ze sci-fi trháku. Nasadily robotický systém Astrobees na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), který zde pomáhá astronautům s opravami a údržbou.

Chytré meteostanice ve školách

Základní školy na Praze 4, Filosofská a Školní, se mohou pochlubit unikátním projektem monitoringu mikroklimatu a škodlivých látek v ovzduší.

Jsme genetická mozaika

Ve studii, kterou vedli Jan Korbel z Evropské laboratoře molekulární biologie (EMBL) a Ashley Sandersová z Berlínského institutu pro biologii lékařských systémů Centra Maxe Delbrücka ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail