Jaderná fyzika a energetika

Článků v rubrice: 551

Úspěšný test recyklovaného jaderného paliva REMIX

Recyklované jaderné palivo REMIX z uranu a plutonia prošlo v pětiletým provozním testem a je připraveno k pilotnímu provozu. Cílem paliva REMIX je snižovat spotřebu uranu a uzavírat jaderný palivový cyklus pro lehkovodní reaktory.

Fotogalerie (1)
Palivový soubor pro reaktor VVER-1000 (zdroj ČEZ, www.svetenergie.cz)

V polovině roku 2016 byly do třetího bloku Balakovské jaderné elektrárny vloženy tři palivové soubory VVER-1000 doplněné ke 300 normálním proutkům pěti speciálními palivovými proutky paliva REMIX. 17. září 2021 bylo oznámeno, že tento test byl úspěšný. Během pětileté zkoušky specialisté monitorovali neutronové a další charakteristiky experimentálních palivových souborů. Nebyly objeveny žádné deviace od normálního provozu, což potvrzuje projektové vlastnosti nového jaderného paliva. Zkušební palivové soubory budou ještě podrobněji zkoumány v Research Institute of Atomic Reactors v Dimitrovgradě kolem roku 2023 po jejich ochlazení a snížení nejvyšší úrovně radioaktivity. V další etapě zkoušek se uskuteční pilotní provoz s několika palivovými soubory, které budou obsahovat pouze palivové proutky REMIX.   

Pouze tři vsázky nového paliva za 60 let 

Jaderné palivo REMIX (od Regenerated Mixture) je vyrobeno z uranu a plutonia, získaných ve formě neseparované směsi z již použitého paliva. Uran a plutonium jsou doplněny nízkoobohaceným uranem, aby se získalo palivo se stejnými parametry, jako má normální palivo vyrobené pouze z čerstvého nízkoobohaceného uranu. Díky tomu nepotřebuje reaktor žádné úpravy, aby mohl palivo REMIX používat. Celý cyklus přepracování, recyklace a doplňování může být opakován pětkrát, pokaždé se odstraní odpadní štěpné produkty, které po vitrifikaci budou připraveny k uložení do trvalého geologického úložiště. Z teoretického hlediska by pak nový reaktor mohl být provozován po projektovanou dobu 60 let pouze se třemi palivovými vsázkami, a to díky jejich neustálé cirkulaci. 

V srpnu 2020 byla schválena výstavba úplné výrobní linky pro palivo REMIX. Uran-plutoniové pelety se budou vyrábět v Mining and Chemical Combine v Železnogorsku v Krasnojarském kraji, kde již existuje velký mezisklad pro skladování paliva pro reaktory VVER-1000. Pelety budou zapracovány do palivových souborů v Siberian Chemical Combine v Seversku, Tomská oblast. Až doposud se projekt REMIX zaměřoval na vytváření nové palivové strategie pro reaktory VVER-1000. V Rusku a v zahraničí se ale staví také novější typ reaktoru VVER-1200. 

Zdroj: World Nuclear News, 17.9.2021:  Successful test of recycled  REMIX fuel

Václav Vaněk
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Energetická krize a renesance OZE v ČR

Zahájením ruské agrese na Ukrajině v roce 2022 se změnilo mnohé. Jednu z největších změn ale představoval postoj občanů Evropské unie k Rusku jakožto důvěryhodnému dodavateli energetických komodit.

Co bylo před energetickou krizí

Jak už to bývá, při pohledu s určitým odstupem je možné vidět souvislosti minulých událostí lépe než v době, kdy se tyto události odehrávaly.

Modernizace vodních elektráren

Spolehlivější, bezpečnější, ekologičtější, efektivnější, úspornější a připravené na další desetiletí provozu.

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail