Jaderná fyzika a energetika

Článků v rubrice: 551

Plán na ztrojnásobení kapacity jaderné energie

Jaderná energetika se vyšvihla na přední stránky světových novin na konferenci COP28 v Dubaji, kde se 2. prosince sešli lídři 22 zemí ze čtyř kontinentů, aby oznámili deklaraci  o globálním ambiciózním cíli ztrojnásobit do roku 2050 celosvětovou kapacitu jaderné energie, aby byly splněny klimatické cíle a energetické potřeby. Toto přelomové prohlášení vyzvalo Světovou banku, regionální rozvojové banky a mezinárodní finanční instituce, aby zahrnuly jadernou energii do svých půjček, a zároveň zdůraznilo potřebu bezpečných dodavatelských řetězců, aby se urychlilo zavádění této technologie.

Fotogalerie (1)
Ilustrační foto

Prohlášení přišlo uprostřed záplavy dalších projaderných oznámení na konferenci COP28, kterou pořádala vláda Spojených arabských emirátů. Emiráty právě dokončují výstavbu již 4. bloku velké jaderné elektrárny Barakah jako součást ambiciózního úsilí o dekarbonizaci výroby elektřiny. Konference se zúčastnila i Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE, IAEA).  1. prosince generální ředitel MAAE Rafael Mariano Grossi zveřejnil prohlášení o jaderné energii, které podpořily desítky zemí. Následující den pan Grossi, belgický premiér Alexander De Croo a francouzský prezident Emmanuel Macron oznámili první světový summit o jaderné energii, který se bude konat v Bruselu v březnu 2024 s cílem udržet globální dynamiku jaderné energie. "Pokud chcete sladit tvorbu pracovních míst, strategickou autonomii a suverenitu a nízké emise uhlíku, není nic udržitelnějšího a spolehlivějšího než jaderná energie," řekl prezident Macron. Francie a Švédsko do značné míry dekarbonizovaly svou výrobu elektřiny díky kombinaci jaderné a vodní energie – což jsou ukázkové příklady průmyslových národních ekonomik, jejichž úrovně emisí skleníkových plynů z výroby energie jsou v souladu s cíli Pařížské dohody.

Atoms4NetZero

Net Zero Nuclear, iniciativa Světové jaderné asociace (WNA) a Emirates Nuclear Energy Corporation, podporovaná iniciativou MAAE Atoms4NetZero zahájenou na konferenci COP27, rovněž vydala při předsednictví COP28 dne 5. prosince závazek, v němž se jaderná energetika zavázala k cíli alespoň ztrojnásobit jadernou kapacitu do roku 2050. "Převeďme ambice do pragmatické politiky, dostupného financování jaderné energetiky a včasných a rozpočtových dodávek nových projektů jaderné energie," řekla Sama Bilbao y Leon, generální ředitelka WNA.

COP28 není prvním klimatickým summitem OSN, na němž vystupují osobnosti a zastánci jaderné energie. Na své první oficiální cestě ve funkci generálního ředitele MAAE v roce 2019 se již Grossi na konferenci COP25 v Madridu, zasazoval o jadernou energii, která poskytuje přibližně čtvrtinu světové nízkouhlíkové elektřiny. Na konferenci COP27 v egyptském Šarm aš-Šajchu MAAE hostila první pavilon s jadernou tématikou. Jako řetězová reakce po plném úspěchu Atoms4Climate na COP27 se na COP28 objevilo šest pavilonů vyhrazených pro jadernou energii v Modré zóně a dva jaderné pavilony v Zelené zóně. MAAE a její členské státy, které jsou producenty jaderné energie, a ty, které s agenturou spolupracují na prosazování přínosů mírového využití jaderné energie, v prohlášení uvedly, že všechny dostupné nízkoemisní technologie by měly být rovnocenně uznány a aktivně podporovány.

V posledních letech se nově budované jaderné projekty v Evropě a ve Spojených státech potýkaly se zpožděním výstavby a překračováním nákladů. Projekty však byly realizovány relativně včas a v rámci rozpočtu v zemích jako je Bělorusko, Čína, Korejská republika, Rusko a Spojené arabské emiráty.

Studie potvrzují, že cílů k dosažení nulových  globálních emisí do roku 2050 nelze dosáhnout bez rychlých, udržitelných a velkých  investic do jaderné energie. Zdůrazňuje se  velký význam inovací       do sektoru jaderné energie, jako jsou například  malé modulární reaktory, které usnadní  výstavbu, budou flexibilnější při využívání a budou také dostupnější. 

Ztrojnásobení jaderné kapacity do roku 2050 však bude vyžadovat překonání překážek, včetně dalšího posílení mezinárodní spolupráce, vytvoření příznivého politického prostředí, zajištění robustních dodavatelských řetězců, odborné přípravy kvalifikovaných (a rozmanitých) budoucích pracovních sil a dosažení větší regulační a průmyslové harmonizace a standardizace.

"COP28 byla podle mého názoru předělem," řekl Grossi v Dubaji. Ve svém projevu na summitu však také dodal, že "dosažení spravedlivého a příznivého investičního prostředí pro nové jaderné projekty zůstává těžkým bojem. Pokud jde o financování jaderných projektů, zatím nejsme na stejné úrovni."

Od počátku 21. století zamezily jaderné elektrárny emisím skleníkových plynů v rozsahu 30 Gt. Jaderné  reaktory pomohly dekarbonizovat takové sektory, jako jsou dálkové vytápění, odsolování mořské vody, průmyslové procesy na výrobu vodíku, atd. Přitom všem jaderné reaktory pracují při dodržování nejvyšší úrovně jaderné bezpečnosti.

Bývalý protijaderný aktivista komentuje

"Po 28 letech má jaderná energetika konečně svůj světlý okamžik na nejdůležitějším světovém setkání o změně klimatu – a mělo to být dřív," řekl Zion Lights, bývalý britský mluvčí ekologického hnutí Extinction Rebellion. "Kdysi jsem protestoval proti jaderné energii, ale změnil jsem na ni názor, a nyní je povzbudivé vidět, jak moc se postoje k jaderné energii změnily."

Ředitelka WNA komentuje

Podle Bilbao y León se jaderná energie na předchozích konferencích COP stávala obětí politické nesnášenlivosti. Nyní se stává součástí plánů mnoha zemí, které bojují proti změnám klimatu a je považována za pozitivní sílu na těchto konferencích. Změna  postojů  k jaderné energii je výsledkem  úsilí několika generací jaderných profesionálů, kteří se od samotného počátku účastnili na četných klimatických konferencích.  K této změně přispěly i  jaderné asociace  jednotlivých zemí.  Je třeba též poděkovat příznivcům organizace Nuclear  for Climate  Initiative. Všichni tito přátelé nesli jadernou pochodeň na zmíněných ekologických konferencích déle než 20 let, i v dobách, kdy museli čelit agresivní opozici. V posledních dvou letech se situace radikálně mění. Čelili jsme nejenom předsudkům, které mají různí lidé vůči jaderné energii, ale položili jsme zde  i základní kameny k tomu, že je dnes jaderná energie považována za pozitivní faktor pokud jde o její   vliv na změny klimatu. Domnívám se, že to, co dnes vidíme v mikrokosmu COP je ve skutečnosti  jen odrazem globální situace na celém světě, kde jsme svědky obnoveného zájmu o jadernou energii. K vytvoření udržitelné bezuhlíkové globální energetické budoucnosti budou muset přispět všechny nízkouhlíkové energetické zdroje. Aby se tak skutečně stalo, bude se muset globální výkon jaderných elektráren zvýšit trojnásobně. Dnes jsou ve světě  ve výstavbě jaderné reaktory o výkonu 60 GW. To znamená,  že při předpokládané průměrné době výstavby nových reaktorů 6-7 let, budou všechny tyto reaktory v provozu v roce 2030. Ještě více jaderných reaktorů se ve světě plánuje a očekává se, že se i tyto budou stavět. Kromě toho je zde ještě velký počet projektů s malými modulárními reaktory a pokročilými jadernými technologiemi, z nichž se mnohé stanou skutečností ještě tuto dekádu. Aby bylo možno ztrojnásobit výkon jaderných elektráren, bude muset jaderný průmysl tuto politickou dobrou vůli, kterou již začínáme vnímat, přeměnit na akční a pragmatickou politiku. Bude nutno zabezpečit nejen racionální licenční a regulační proces a dostupné financování, ale i rozšířit lidské zdroje a dodavatelské řetězce. Jaderný průmysl bude muset  spolupracovat s vládami, protože to budou nakonec politici, kdo budou stanovovat  tyto smělé úkoly.

O deklaraci zde: At COP28, Countries Launch Declaration to Triple Nuclear Energy Capacity by 2050, Recognizing the Key Role of Nuclear Energy in Reaching Net Zero | Department of Energy

Zdroje: Nuclear Power Finally Has its Moment at UN Climate Summit | IAEA

World Nuclear News, 29.11.2023: Nuclear to „shine“ at COP 28, says Bilbao y León

https://www.iaea.org/atoms4netzero

Václav Vaněk
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Modernizace vodních elektráren

Spolehlivější, bezpečnější, ekologičtější, efektivnější, úspornější a připravené na další desetiletí provozu.

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail