Obnovitelné zdroje

Článků v rubrice: 214

Nová úloha pro biopaliva

Kontaminovaná půda zasažená radioaktivním spadem po havárii černobylské jaderné elektrárny by mohla být v Bělorusku vyčištěna zajímavým způsobem – pěstováním nepotravinové biomasy. Bělorusko proto plánuje pěstovat plodiny, které by odstraňovaly radioaktivní stroncium, cesium, americium a plutonium.

Fotogalerie (1)
Ilustrační foto

Území o rozloze 40 000 km2 v jihovýchodní části Běloruska je tak silně kontaminováno radioaktivními izotopy, že by nebylo vhodné pro pěstování potravinových plodin po dobu několika staletí. Minsk proto navštívili irští odborníci na pěstování biopaliv, kteří jednají s úřady o nákupu radioaktivní cukrové řepy a jiných plodin pěstovaných na kontaminované půdě. Z uvedených plodin by se vyráběla bionafta. Společnost Greenfield Project Management tvrdí, že se žádný radioaktivní materiál nedostane do biopaliva, protože při destilaci pouze etanol stoupá vzhůru potrubím, zatímco těžké radioaktivní zbytky budou spáleny v elektrárně a vytvoří koncentrovaný radioaktivní popel. Ten by mohl být zpracován v existujících úpravnách jaderného odpadu.

Zástupce Běloruska v OSN uvedl, že dekontaminace půdy je prioritní záležitostí vlády. Černobyl se sice nachází na Ukrajině, ale 80 % radioaktivního spadu postihlo Bělorusko. Nejvíce kontaminované oblasti zůstávají stále neobydlené, ale 8 milionů lidí žije v širší kontaminované zóně a zemědělci zde pěstují některé obilniny. Radioaktivní materiál se koncentruje v kořenech a stéblech a po sklizni je opět zaoráván do půdy, takže půda je stále kontaminována.

Běloruská vláda se domnívá, že při pěstování plodin pro biopaliva a při využití celé rostliny by bylo možné půdu vyčistit. Díky přirozenému rozpadu radionuklidů by se tento proces mohl zkrátit z několika staletí na 20‑40 let.

Společnost Greenfield plánuje vybudovat první destilační závod v městě Mozyru, které se nachází v nejvíce kontaminované oblasti. Závod za 500 milionů EUR by ročně přeměnil 500 000 m3 rostlin na 700 milionů litrů biopaliv. Provoz by měl být zahájen v roce 2011, a pokud by se podařilo získat finanční prostředky, mohlo by být vybudováno dalších deset závodů. Jedním z partnerů společnosti Greenfield je běloruská biotechnologická firma Belbiopharm, která plánuje vyvinout geneticky modifikované plodiny schopné rychleji vyčistit kontaminovanou půdu. Má se za to, že z dlouhodobějšího hlediska učiní tato opatření život obyvatel bezpečnějším.

podle New Scientist, 2009, č. 2714, s. 14

Václav Vaněk
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Fyziklání 2024 - výsledky

Jako každý rok se i letos dne 16. 2. 2024 v Praze na letňanském výstavišti PVA EXPO Praha konala mezinárodní týmová fyzikální soutěž s názvem Fyziklání. Organizátorem již 18.

Baterie vydrží 50 let bez dobíjení

Vědci v Číně sestrojili jadernou baterii, která dokáže vyrábět energii až 50 let bez dobíjení. BV100 od společnosti Betavolt je menší než mince a obsahuje radioaktivní izotop niklu, který ...

Unikátní izraelský chladicí systém v Hodoníně

Dosavadní průtočné chlazení elektrárny Hodonín vodou z řeky mělo hlavně v létě omezenou kapacitu. Po několikaměsíčním testu přešel do ročního zkušebního provozu nový chladicí systém.

Výběr střední školy: Plno mají i učiliště

Na střední školy míří početně nejsilnější generace za poslední léta. V loňském roce se tisíce žáků nedostaly ani na „učňák“.

Nanosatelit a horkovzdušný balón pro nouzové širokopásmové připojení kdekoli

Výzkumný tým katalánské univerzity navrhuje komunikační systém umožňující záchranným službám pracovat bezpečně v obtížných situacích.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail