Obnovitelné zdroje

Článků v rubrice: 219

Informační centrum na Hučáku Vás zve

Zájem o obnovitelné zdroje přilákal do Informačního centra na hradeckém Hučáku v loňském roce 14 159 návštěvníků, což je o 268 více než v roce 2013. Za dobu existence Centra od května 2008 do něj zavítalo 89 633 návštěvníků.

Fotogalerie (2)
Malá vodní elektrárna Hučák v noci (Foto: ČEZ)

 

Informační centrum Obnovitelné zdroje

Velcí i malí návštěvníci si v Centru mohou prohlédnout interaktivní expozice o obnovitelných zdrojích energií, o vlastnostech a využití větrné, vodní, geotermální, sluneční energie a energie vzniklé spalováním biomasy. Součástí prohlídek jsou i projekce tematického filmu „Malé vodní elektrárny na Labi“ nebo filmů „Obnovitelné zdroje“ a „100 let Šumavské energie“. K dispozici je kinosál s projekcí na velkoplošné plátno 12 x 3 m, které je dominantním audiovizuálním prvkem centra.
Informační centrum se těší velké oblibě hlavně mezi učiteli a žáky základních a středních škol. K jeho větší návštěvnosti přispělo i vyhlášení soutěží pro širokou veřejnost a zařazení IC do regionálního rozvoje mezi akce města Hradec Králové. V průběhu celého roku zde probíhají různé akce, jako například konference, semináře, přednášky, výstavy a jiné.
Součástí prohlídek je neméně zajímavá návštěva plně funkční malé vodní elektrárny v Hradci Králové zvané „Hučák“, která své výročí 100 let od spuštění výroby elektrické energie oslavila v roce 2012.

 

Malá vodní elektrárna „Hučák“ v Hradci Králové

Vodní elektrárna na řece Labi byla k provozu připravena již v roce 1911. První elektřinu dodala ke konci ledna 1912. Ve 20. letech minulého století se uskutečnila z důvodu zvýšení výkonu její rekonstrukce. V této podobě pracují všechna její soustrojí dodnes. Generátory jsou původní z roku 1912.
Tři soustrojí elektrárny využívají maximální spád 4,2 m, který zajišťuje přilehlý jez. Původní technologické zařízení vodní elektrárny, které tvořily tři Francisovy turbíny s přímým pohonem alternátorů o výkonu 300 koňských sil vybudované v roce 1911 firmou Kolben. V roce 1925 došlo k jejich výměně. Dnešní elektrárna obsahuje tři vertikální rychloběžné Francisovy turbíny s návrhovým průtokem 10 m3/s. Celý objekt vodní elektrárny je chráněnou technickou památkou.

 

Šárka Beránková
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Podmořský život u Velikonočního ostrova

Podmořský horský řetězec u Rapa Nui, známý také jako Velikonoční ostrov, hostí úžasnou řadu hlubokomořských druhů. Expedice na hřeben Salas y Gómez u Rapa Nui v Tichém oceánu ...

Tajemství radioaktivního promethia

Pomocí nové metody odhalili vědci klíčové vlastnosti radioaktivního promethia, prvku vzácných zemin. Stalo se tak až téměř osm desetiletí poté, co byl tento nepolapitelný prvek vzácných zemin objeven.

Vesmírná robotika se připravuje k explozivnímu růstu

Před pěti lety NASA zahájila misi jako vystřiženou ze sci-fi trháku. Nasadily robotický systém Astrobees na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), který zde pomáhá astronautům s opravami a údržbou.

Chytré meteostanice ve školách

Základní školy na Praze 4, Filosofská a Školní, se mohou pochlubit unikátním projektem monitoringu mikroklimatu a škodlivých látek v ovzduší.

Jsme genetická mozaika

Ve studii, kterou vedli Jan Korbel z Evropské laboratoře molekulární biologie (EMBL) a Ashley Sandersová z Berlínského institutu pro biologii lékařských systémů Centra Maxe Delbrücka ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail