Obnovitelné zdroje

Článků v rubrice: 214

Island vrtá do Středoatlantského hřbetu

Existují dva druhy vrtů k získávání geotermální energie: běžné vrty a vrty velmi hluboké. Velmi hluboký vrt do hlouby 5 000 metrů se v současné době uskutečňuje v rámci projektu Iceland Deep Drilling v oblasti Reykjanes na jihozápadě Islandu. Cílem projektu bude získávat vysokoteplotní zdroj přímo ze zemského magmatu. Vrtat se začalo 12. srpna 2016 a předpokládá se, že už do konce tohoto roku se dosáhne oblasti s teplotou v rozmezí 400 °C až 1 000 °C. Vrt pronikne Středoatlantským hřbetem, který tvoří hranici mezi zemskými deskami.

Fotogalerie (2)
Středoatlantský hřbet se na povrchu Islandu znatelně rozevírá (foto Břetislav Dufek)

Sonda do zemského magmatu

Podél Středoatlantského hřbetu vystupuje magma vzhůru a vulkanická činnost ohřívá mořskou vodu, která infiltrovala horninu. „V minulosti už se uskutečnily vrty do tvrdých hornin do takovéto hloubky,“ říká Albert Albertsson z islandské geotermální společnosti HS Orka, která se účastní projektu. A dodává: „Ale nikoliv do takovéhoto fluidního systému.“ V této hloubce je tlak 200-krát vyšší než je tlak atmosférický. Sdružení energetických společností a výzkumníků očekává, že voda bude mít formu nadkritické tekutiny (supercritical fluid; plyn nad kritickým tlakem, s hustotou běžné kapaliny); a bude tak přenášet mnohem více tepla, než by mohla přenést kapalina či plyn za obvyklých podmínek. Po dosažení hloubky 5 km bude mít vrt energetickou kapacitu 50 MW, což je desetkrát více, než mají typické geotermální vrty. Bude moci zásobovat energií přibližně 50 000 domů, což je opět 10-krát více, než obvykle.

Dosavadní nejvýkonnější vrt

V roce 2009 při běžném vrtu geologové neočekávaně narazili na magma v geotermálním poli sopky Krafla na severovýchodě Islandu. Horké magma se krátce využívalo k experimentům, jako je čerpání horké vody do vrtu. Účelem bylo zjistit, kolik by bylo možné získat energie. Energie ale nikdy nebyla dodávána do sítě. V té době to byl nejvýkonnější geotermální vrt, který měl kapacitu 30 MW. Zrušen byl, když se objevily korozní problémy. Tentokrát je cílem vytvořit dlouhodobý energetický zdroj.

Potenciálních lokalit je víc

Arnar Gudmundsson z islandské vládní agentury pro rozvoj energetiky prohlásil, že pokud se podaří získat superkritickou páru z velmi hlubokého vrtu, bude to znamenat řádově větší množství získané energie z geotermálních vrtů. Veškerá elektřina na Islandu se získává z obnovitelných zdrojů energie, jako je vodní a geotermální energie, přičemž vodní energie se podílí asi 75 %. „Magmatické“ vrty by ale mohly tuto situaci radikálně změnit. Pokud by se mohla tato technologie uplatnit i jinde ve světě, mohla by znamenat globální převrat v energetice. Geolog Wilfred Eldedrs z University of California, Riverside, prohlásil, že potenciální lokality pro superkritické geotermální zdroje se vyskytují všude tam, kde jsou mladé vulkány.

Podle: Fred Pearce: Iceland deep drills for magma´s heat. New Scientist, 2016, č. 3097, s. 10.

Václav Vaněk
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Fyziklání 2024 - výsledky

Jako každý rok se i letos dne 16. 2. 2024 v Praze na letňanském výstavišti PVA EXPO Praha konala mezinárodní týmová fyzikální soutěž s názvem Fyziklání. Organizátorem již 18.

Baterie vydrží 50 let bez dobíjení

Vědci v Číně sestrojili jadernou baterii, která dokáže vyrábět energii až 50 let bez dobíjení. BV100 od společnosti Betavolt je menší než mince a obsahuje radioaktivní izotop niklu, který ...

Unikátní izraelský chladicí systém v Hodoníně

Dosavadní průtočné chlazení elektrárny Hodonín vodou z řeky mělo hlavně v létě omezenou kapacitu. Po několikaměsíčním testu přešel do ročního zkušebního provozu nový chladicí systém.

Výběr střední školy: Plno mají i učiliště

Na střední školy míří početně nejsilnější generace za poslední léta. V loňském roce se tisíce žáků nedostaly ani na „učňák“.

Nanosatelit a horkovzdušný balón pro nouzové širokopásmové připojení kdekoli

Výzkumný tým katalánské univerzity navrhuje komunikační systém umožňující záchranným službám pracovat bezpečně v obtížných situacích.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail